Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Drechtsteden

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

AlgemeenDordrecht 7 april 2013
Foto: W. Reedijk
Download het programma ′16 - ′17 hier in PDF.

Agenda

Programma

dinsdag 16 mei 2017

Trams in en om Brussel, in de Ardennen en in Noord-Frankrijk

Bert van Raaij.

Deze avond beginnen we met de MIVB, de Brusselse stadstram. Tot in de jaren 60 bezat Brussel een zeer omvangrijk tramnet, dat alle stadswijken bediende. Vanaf de jaren 70 werd het tramnet sterk ingekrompen, deels door het samen-voegen van tramlijnen en deels door het omzetten ervan in buslijnen. Ook ging een deel van het tram-net ondergronds: de pré-metrotunnels. Vanaf de jaren 80 werd deze “pré-metro” omgezet in een echte metro en verdwenen er een groot aantal tramtrajecten. Desondanks valt er ook nu nog veel te genieten op tramgebied.
Weliswaar is de bovengrondse tram grotendeels uit het stads-centrum verbannen, daarbuiten kunnen er nog steeds lange tramritten gemaakt worden.
Het uitgebreide net van buurttrams in de regio Brussel krijgt ook aandacht. De laatste trams verdwenen hier in 1978.
Daarna maken we nog even een uitstapje naar de Ardennen, waar we de dieseltjes van de TTA en in Han bekijken.
Als afsluiting van de avond gaan we het Franse deel van Henegouwen, waar we de tram in Valenciennes bezoeken. De foto′s komen het de Diacollectie NVBS of zijn van Bert van Raaij.

Illustratie

dinsdag 25 april 2017

Kris kras per spoor door Oostenrijk

Maarten van der Velden

Vanavond bezoeken we Oostenrijk met presentator Maarten van der Velden en zien we ruim 30 jaar spoorweg-geschiedenis aan ons voorbij rijden. Naast de ÖBB wordt er ook aandacht besteed aan andere bedrijven zoals de Montafonerbahn, de Stubaitalbahn, Stern & Hafferl, de Steiermärkische Landesbahnen, ‘nieuwe’ bedrijven als WestBahn, LTE, Cargo-Serv en andere vervoerders die toegang tot het net hebben.
We zien dan ook de meeste materieeltypes die in de periode tussen 1980 en 2014 bij de ÖBB dienst hebben gedaan. Natuurlijk wordt ook het smalspoor daarbij niet vergeten. We komen in vrijwel alle uithoeken van het land en soms ver daar buiten,
want materieel van de ÖBB rijdt soms door tot diep in de buurlanden.

Toen de ÖBB nog over de Erzbergbahn reed werden op winterse dagen heel wat skiërs vervoerd naar het hoogste punt van de lijn, Präbichl. Op 6 januari 1981 bracht Schienenbus 5081.565 de wintersporters naar de sneeuw. Foto: Maarten van der Velden

dinsdag 21 maart 2017

Reisindrukken uit Oost-Europa

Paul Muré

Al voor de val van de Muur in 1989 hadden de landen in Oost-Europa een bijzondere aan-trekkingskracht op spoor- en tramliefhebbers. Immers, daar vond je nog stoom in de normale dienst, oude tweeassige trams en een infrastructuur met alle elementen, die bij ons in snel tempo verdwenen, zoals klassieke treinen, handbediende overwegen en smalspoor in de berm van de weg.
Toch durfde niet iedereen het aan om achter het IJzeren Gordijn te gaan kijken. Maar na 1989 werd dat anders en ging er velen een nieuwe wereld open. Presentator Paul Muré bezocht in 1979 voor het eerst de DDR en in 1981 Hongarije en dat leverde al heel veel interessante dia’s op. Na 1989 volgden bezoeken aan alle andere lande van het voormalige Oostblok. We zien de laatste restjes stoom, gaan vaak jaren terug in de tijd, krijgen een beeld van het regu-liere treinverkeer, maken vele tramritten, maar genieten ik van prachtige steden en land-schappen.
En we stellen vast dat ook de wereld daar razendsnel verandert. In dit programma reizen we kriskras van de Baltische staten tot Bulgarije. Zo maken we kennis met een spoor- en tram-omgeving waar je – als je er eenmaal geweest bent – altijd weer naar terug wilt.

Krakow (Polen): tramstel met Konstal-motorwagens 850+923+924, lijn 76, vertrek eindpunt Salvator, 18 september 2012, foto Paul Muré

dinsdag 21 februari 2017

Exotische en moderne trams in Noord-Afrika

Karel Hoorn

Oorspronkelijke trambedrijven die 2016 gehaald hebben vinden we alleen in Egypte. Dat zijn het voorstadsnet van Caïro Heliopolis en twee netten in Alexandrië. In Helwan, ten zuiden van Caïro, is in de jaren ‘80 een nieuw tramnet aangelegd, dat door verwaarlozing eigenlijk niet meer in bedrijf is. Rest ons in Egypte Alexandrië met de Ramlehlijnen en een vrij goed stadsnet met de oude Düwag-trams uit Kopenhagen. Daar rijden ook nieuwere trams uit Japan. Modern zijn de bedrijven in Marokko, waar in Rabat en Casablanca gigantische eenheden voor meer dan 400 personen een druk vervoer afwerken. In Tunis is in 1985 een nieuw trambedrijf opgericht, dat de laatste jaren weer is uitgebreid tot zes lijnen, met hoge- en lagevloermaterieel. Tenslotte gaan we naar Algerije waar drie nieuwe trambedrijven in dienst zijn: Algiers (2011), Oran (2013) en Constantine (2013). Het materieel is Frans (Citadis) en wordt nu ook in Algerije gemaakt. In vier andere steden is de aanleg van nieuwe netten al begonnen en nog acht zijn in de planfase. Samenstelling en presentatie Karel Hoorn.

Algiers-Setram. lijn 1 108 halte Cinq Maisons. 20-3-2014 Foto: Karel HoornCaïro-CTA. lijn 2 4225+4226 Midan Ahmed Maher. 11-11-1991 Foto Karel HoornCasablanca-CT. lijn 1 055+056 Avenue Al Chouhada. 22-5-2013. foto Karel Hoorn.Tunis. 143,169, 416 depot Tunis Marine. 16-3-2014 Foto: Karel Hoorn

dinsdag 17 januari 2017

Jaaroverzicht 2016

Geert Wessels, Thijs de la Vieter en Rinse Kooiman

In dit jaaroverzicht 2016 een uitgebreide film- en digitale presentatie van de presentatoren. Ze laten ons de veranderingen in het trein- en tramvervoer in Nederland en daarbuiten zien zoals zij die hebben waargenomen.


Eerste donateursrit Stichting Hondekop – Mat 54 Treinstel 766 te Zwolle 2 juli 2016
Foto Wim Reedijk

De onderwerpen die de revue passeren zijn:
NS opening verbouwd station Den Haag CS,
TS ritten naar Voorburg,
NS koppelproeven te Amersfoort,
nieuwe locs voor EETC,
treinbotsing Dalfsen,
wintersporttreinen,
nieuwe lok voor Rheingold ACE Eisenbahn Touristiek,
HTM aflevering laatste Avenio′s en inzet op lijn 11,
RET 1e metrostellen Hoekselijn in dienst,
HTM bouw openlucht remise Zichtenburg,
GVB opheffing lijn 24,
opening NZH museum Waarderpolder,
DB loks sreie 139 en 140 buiten dienst,
nieuw uiterlijk lok Railpromo restauranttrein,
NS laatste inzet plan V,
NVBS excursie en TS ritten in Den Haag op Koningsdag,
HTM inzet Avenio′s op lijn 17,
50-jarig bestaan RTM,
85-jarig bestaan NVBS bij stoomtrein Leiden - Katwijk,
spoor in Engeland,
HTM omleidingen lijnen 1 en 9 door ongeval bij Den Haag CS,
HTM aanleg tail-track Nootdorp en keerspoor lijn 19 bij Delft station,
HTM veteranentram,
uitzicht vanaf Groothandelsgebouw in R′dam,
manifestatie Volgende Halte in Openlucht museum,
HTM lijn 54 en Toeristentram,
GVB spoorvernieuwing Lelylaan,
elektrificatie Zwolle - Wierden,
excursie met Poldertram in Antwerpen,
HTM vernieuwing sporenkruising Prinsegracht - Brouwersgracht,
25-jaar Bahnbetriebswerk Chemnitz - Hilbersdorf,
RET nieuwe halte Den Haag CS in gebruik,
Amsterdamse dag op Museumlijn,
stammen Belgische rijtuigen in Beneluxdienst,
NS verbouwd station Breda in gebruik genomen,
HTM einde inzet GTL′s zonder botsvriendelijke neus,
Bellofestival, afscheidsrit plan V,
stoom op Hoekselijn,
85-jaar NVBS bij VSM,
SSN stoomdagen,
opbraak Oosterspoorweg in Utrecht en aanleg Uithoflijn,
HTM lijn 51,
1e nieuwe tram in Utrecht,
wijzigingen per nieuwe dienstregeling,
kertstrams te A′dam,
Oliebollenrit met 766 en SSN Dickensexpres

In filmisch jaaroverzicht de volgende onderwerpen:
Stoom in Harz,
bij CF3V,
Dendermonde - Puurs,
SSN,
ZLSM en VSM,
laatste inzet GTL′s zonder botsvriendelijke neus,
etc, etc.

dinsdag 20 december 2016

De spoorwegen in Indonesië in 1980

Bert van der Kruk

Door de koloniale bewindsperiode is de geschiedenis van de Indonesische Spoorwegen onlosmakelijk verbonden met Nederland. Daarvan is anno 1980 nog veel terug te vinden tijdens een reis die ons voert van West naar Oost Java. Hoewel het einde van de stoomtraktie ook hier met rasse schreden naderde, werden toch nog 12 verschillende series onder stoom aangetroffen, daarbij zelfs lokomotieven van 100 jaar oud. Hoogtepunten waren dan ook het depot Madiun van waaruit deze veteranen nog werden ingezet op de zijlijn naar Ponorogo en Cibatu met de o.a. door Werkspoor gebouwde malletlokomotieven van de serie CC 50. Ook waren nog heel wat, reeds uitgediende, exemplaren van andere series in de depots te bewonderen waaronder nog een paar vierkante stoomtramlokjes. Het bezoek aan enkele suikerfabrieken maakte de oogst aan stoomlokomotieven nog groter. Bij deze smalspoorbedrijfjes werd een grote variatie aan lokjes gezien, van 2-assers en Mallets tot 5-assige Luttermöllerloks. Het culturele aspekt zal zeker niet onvermeld blijven, want een bezoek aan o.a. de Borobudur mag natuurlijk niet ontbreken. Na deze belevenissen op Java wordt midden Sumatra bezocht waar de tandradlijnen rondom Padang Pandjang in een prachtige tropische flora een kleine indruk geven van het eens zo omvangrijke kolenvervoer in deze regio. Gelukkig konden nog enkele tandradlokken in aktieve dienst worden vastgelegd. Niet alleen de uit 1967 daterende lokomotieven van Japanse makelij, maar zelfs nog enkele exemplaren die in 1921 door Esslingen gebouwd waren en voor een waardige afsluiting van deze reis zorgden.

Foto: Mallet CC 50 19 PurwakartaFoto: Suikerfabriek PurwodadiFoto: Tandradlok Sumatra

dinsdag 15 november 2016

Door Lapland en langs de fjorden van Stockholm naar Oslo

beamer-fotopresentatie door Gerrit Nieuwenhuis

Gerrit Nieuwenhuis doet verslag van zijn reis in de zomer van 2013 door Zweden en Noorwegen. De reis begon in de Zweedse hoofdstad Stockholm en begon met een rit over de Inlandsbanan naar Lapland. Via de ertsspoorlijn werd Narvik in Noorwegen bereikt. Vanuit Narvik weer zuidwaarts naar Trondheim en door het fjordengebied naar Bergen.
Bekende spoorlijnen als de Raumalijn en de Flåmlijn komen aan de orde. De laatste etappe gaat van Bergen naar de Noorse hoofdstad Oslo.
Van zowel Stockholm als Oslo zal het veelzijdige railvervoer met tram, metro en trein besproken worden. Delen van de reis werden veertig jaar geleden, in 1973, ook al gemaakt.
Beelden van toen wisselen de foto’s van 2013 af.

Foto:
Trein op de Zweedse Inlandsbanan van Östersund naar Gäliivare. Eén trein per dag noordwaarts en één per dag zuidwaarts, die elkaar in Sorsele kruisen.
(foto: Gerrit Nieuwenhuis, zomer 2013).

dinsdag 18 oktober 2016

Blauwe Tram-avond

Historisch Genootschap Blauwe Tram

Wie had er gedacht dat er 55 jaar na de opheffing van de Blauwe Tram weer een historische NZH-tram door Katwijk aan den Rijn zou rijden? Toch is dat precies wat er in de nazomer van 2015 gebeurde. Het bewijst in elk geval dat de Blauwe Tram nog helder in het geheugen staat gegrift en niet aan populariteit heeft ingeboet. Het Historisch Genootschap Blauwe Tram organiseert vanavond een presentatie over de NZH-trams in en rond Leiden en op de kustlijnen, met beelden van A300′en, Budapesters en gelede A600′en, die op volle snelheid naar Den Haag en Katwijk/Noordwijk rijden.

Foto: NZH-tram aan het eindpunt in Katwijk aan Zee

dinsdag 20 september 2016

Stoomlocomotieven van British Heritage Railways

Diapresentatie door Paul Sturm

Verenigd Koninkrijk is een land dat zijn erfgoed koestert, ook qua stoomtreinen en trams.
In de presentatie van Paul Sturm gaat het niet zozeer om de technische details, maar om de sfeer van stoom, rook en olie, de sfeer van lang vervlogen tijden, dat zijn hart sneller doet kloppen.
Veel beelden vanuit persoonlijke ervaring als vrijwilliger en als gepassioneerd fotograaf van stoomtreinen, een sfeervolle bijeenkomst voor de eerste presentatie van het seizoen.

Illustratie

dinsdag 24 mei 2016

Australië Melbourne en Adelaide

Een beamer presentatie van Hans Krijnen

In het tweede deel van de Australiëreis van Hans Krijnen komen we in Melbourne en Adelaide.
In Melbourne waren vijf trams uit Mulhouse op bezoek, daar “Bubblebees” (hommels) genoemd. Ze zouden teruggaan maar zijn toch gebleven. Ook is hier het meest zuidelijke stukje tramspoor in normale dienst. We brengen ook een bezoek aan de trammusea van Melbourne en Ballarat. Het voorstadsnet kent een nieuwe exploitant en dus ook nieuwe kleuren op de treinen. V-Line heeft nieuwe dieseltreinstellen in dienst die een groot deel van de regionale treindiensten hebben overgenomen van de getrokken treinen. Deze laatste rijden nog op de langere routes. Het is mogelijk een rondrit te maken met trein en bus via de Great Ocean Road met o.a. een bezoek aan de Twaalf Apostelen.
In Adelaide zijn nieuwe trams gekomen en de enige tramlijn is verlengd. En er zijn ook nieuwe bussen voor de spoorbusbaan. Maar deze “dansen” over de baan. Adelaide heeft een breedspoor voorstadsnet met dieseltreinstellen. Ondertussen is één lijn geëlektrificeerd. Het is ook de enige stad waar de drie grote langeafstandstreinen bij elkaar komen: The Indian Pacific, The Ghan en The Overland. Regionaal treinverkeer is er niet meer. In het spoorwegmuseum in Port Adelaide is materieel met drie spoorwijdtes te zien. Steam Ranger exploiteert een geïsoleerd liggende breedspoor museumlijn van Mount Barker naar Victor Harbor. Ook nu wordt het een interessante avond.

Free City Circle Tram Melbourne

dinsdag 19 april 2016

Belgische Trams

Een presentatie door Bert van Raaij

In de jaren 60 van de vorige eeuw kende België nog een uitgebreid net van interlokale trams, ook wel buurttrams of boerentrams geheten. In diverse steden waren de stadstrams ruim vertegenwoordigd. Bert last u beelden zien uit dit rijke verleden en zal die koppelen aan beelden uit het heden.
We beginnen in Antwerpen en via Gent komen in Brussel, waar we zowel het stadsnet als de buurttram bekijken. Onderweg komen we natuurlijk ook diverse excursietrams tegen.

Na de pauze bezoeken we het uitgebreide tramnet van Henegouwen en zien we wat oude beelden van de groene tram in Luik en van de stadstram in Verviers en Charleroi. Via het mazout-trammetje naar de grotten van Han belanden we aan de Belgische kust, waar nog steeds de langste tramlijn van Europa te bewonderen valt.
Bij deze presentatie maakt Bert gebruik van zijn eigen foto- diamateriaal en van dia’s uit de diatheek van NVBS in Amersfoort. Bert is daar in het archief actief als vrijwilliger.

Blauwe trams in het centrum van Gent in 1985

dinsdag 15 maart 2016

Alles is verdwenen of veranderd - Een reis door Nederland in zwart wit

Beamerpresentatie door Peter van der Vlist

Vele tientallen van zijn zwartwit foto’s, allemaal gemaakt in de periode 1965 – 1985, worden via de beamer vertoond door Peter van der Vlist. We kijken op diverse stations en emplacementen naar het vele dat daar inmiddels is verdwenen of in ieder geval geheel veranderd. Verdwenen zijn bijvoorbeeld elektrisch materieeltypes als mat’36, ’40, ’46 en ’54, maar ook al het romantische dieselmaterieel,van DE1 tot DE5. En natuurlijk de verschillende series elektrische en dieselelektrische locomotieven. Maar we zien ook plaatjes van de Franse proefloc (de voorbode van onze 1600), de komst van de eerste Sprinter en IC3 en de eerste dagen van de Zoetermeerlijn. Herinneringen dus van een toen beginnende spoorbelangstellende aan een boeiende periode waar u deze avond van kan meegenieten.

NS 1305 en 1103. Amsterdam Dijksgracht 19-8-1974.
Foto Peter van der Vlist.

dinsdag 16 februari 2016

Blauwe en gele trams rond Leiden

Beamerpresentatie met ingescande dia’s uit het archief Frits van der Gragt, gepresenteerd door Raymond Naber

De blauwe en gele tram verdwenen al meer dan 50 jaar geleden uit het straatbeeld van de Leidse regio. De bekende tramliefhebber Frits van der Gragt legde de trams door Leiden vast op een groot aantal 6x6dia’s, die pas onlangs openbaar zijn geworden. Tramkenner Raymond Naber heeft de historische dia’s nauwgezet gedigitaliseerd en voorziet ze vanavond van een zeer deskundig commentaar. Naast straatbeelden uit Leiden en omgeving zijn er ook schitterende opnamen te zien van de Gele Tram in Wassenaar. Een goede gelegenheid om deze prachtige trambedrijven nog eens in kleur te zien!

Een 500 van de NZH op de Leidse stadsdienst ter hoogte van de Rijnsburgerweg, (Foto E.Bouwman

dinsdag 19 januari 2016

Jaaroverzicht 2015

Een presentatie van Geert Wessels, Thijs de la Vieter en Rinse Kooiman

De eerste presentatie in het nieuwe jaar is het jaaroverzicht 2015 en wordt ook nu verzorgd door Geert Wessels, Thijs de la Vieter en Rinse Kooiman.
In dit jaaroverzicht proberen zij u een zo compleet mogelijk beeld te geven van alle veranderingen in het trein- en tramvervoer in Nederland en daarbuiten. Dit doen zij met een uitgebreide film- en fotopresentatie.

Illustratie

dinsdag 15 december 2015

Winterwonderen in Lapland

DVD-filmprogramma door Ruud Kohlen

Een filmpresentatie door Ruud Kohlen over de natuur in Lapland, waarin het ertsvervoer van Kiruna naar Narvik als een rode draad door de film verweven is. In Lapland, met bergen tot 2200 meter, ligt een van de meest noordelijke spoorlijnen ter wereld.
Hoogwaardig ijzererts wordt van Kiruna in Zweden over ruim 170 km. naar Narvik in Noorwegen over het spoor getransporteerd met de sterkste locomotieven van Europa, welke in exploitatie zijn bij Luossavaara-Kirunavaara AktieBolag (LKAB).

De ertstreinen doorkruisen de laatste wildernis van Europa: mensen wonen er praktisch niet. In barre weersomstandigheden met temperaturen tot wel -33°C is Ruud er in geslaagd om unieke beelden te schieten van een diepgevroren landschap.
Beelden die elkaar afwisselen met bijzondere natuurverschijnselen en bijzondere tracties. Je zult genieten van prachtige natuuropnamen, dramatische zonsopkomsten, het Noorderlicht (Aurora Borealis) en veel dingen, die men alleen in Lapland kan waarnemen. Elanden en rendieren zijn uiteraard ook van de partij.
Kortom, een film die ook de natuurliefhebber zal boeien. Vele opnamen konden alleen worden gemaakt na kilometerslange voettochten door deze onherbergzame natuur.

Foto: Ruud Kohlen

dinsdag 17 november 2015

Grensgevallen in de Pyreneeën

Een presentatie van Sjoerd Bekhof

De grens tussen Frankrijk en Spanje wordt gevormd door de Pyreneeën. Het gebied aan weerszijden daarvan is dun bevolkt en de mogelijkheden om door het gebergte de grens over te steken zijn beperkt. Momenteel zijn er drie spoorgrenzen in gebruik. In het westen tussen Hendaye (F) en Irun, waar treinen op drie spoorwijdten de grens over gaan.
Smalspoor met de regionale Uskotreinen, normaalspoor voor de goederentreinen en de weinige reizigerstreinen die tot Irun doorrijden en het uit Spanje komende breedspoor. Als gevolg van de verder oostwaarts in gebruik genomen HSL zijn doorgaande treinen via Hendaye vervallen. Van de Franse lijn Dax – Toulouse takte in Pau een lijn naar het grensstation Canfranc in Spanje af. Voorbij Oloron is de spoorlijn deels opgebroken. In Canfranc komt een paar keer per dag een dieseltrein uit Huesca. Het ’Franse’ gedeelte in Canfranc is geheel verkommerd.
De meest oostelijk gelegen grensovergang verbindt Frankrijk met Spanje via de stations Cerbère en Port Bou.

Hendaye

dinsdag 20 oktober 2015

Rhätische Bahn

Een beamerpresentatie door René Platjouw


dinsdag 15 september 2015

Britsh Rail in de jaren ′70 en ′80

Dia presentatie door Paul Sturm

In Groot Brittannië reden in de jaren ‘70 en ‘80 de befaamde diesel en elektrische tractie in “Corporate Blue Livery” de blauwe treinen met de gele neuzen. Paul laat ons van deze treinen de beelden zien die tijdens zijn vakanties gemaakt zijn.

The classic Rail Blue colours - Class 40 locomotive No.40128 with blue and grey coaching stock at Llandudno in 1982

dinsdag 19 mei 2015, Dordrecht

Sporend in en om Wenen

Beamerpresentatie door Gerrit Nieuwenhuis

Wenen is bekend als stad van de componisten, van de schnitzel en de Sachertorte, de koffiehuizen en het reuzenrad in het Prater. Wenen is echter ook bekend als stad met bijna alle vormen van railvervoer. De meeste hoofdlijnen in Oostenrijk voeren naar één van de stations in Wenen. In en rond Wenen treffen we de Schnellbahn van de ÖBB, de Stadtbahn, de U-Bahn en de tram van Wiener Linien en de interlokale tram naar Baden van de Wiener Lokal Bahn (WLB). Dit veelzijdige railvervoer wordt vanavond gepresenteerd door Gerrit Nieuwenhuis. De beelden zijn uit de periode van 1974 tot 2010

Wenen, 4 mei 2010 – foto Gerrit Nieuwenhuis

dinsdag 21 april 2015, Dordrecht

Op reis door Alaska

Beamer presentatie: Michiel Krans

Alaska wordt wel de ’Last Frontier’ genoemd. Toch zijn er in dit afgelegen deel van de wereld enkele interessante spoorlijnen te vinden. Vanavond zien wij het verslag van een bezoek aan deze Amerikaanse staat. Allereerst van de Alaska RailRoad, die de ijsvrije haven van Seward verbindt met Anchorage en Fairbanks. Verder van de White Pass and Yukon Route in het midden van Alaska, een 1067 mm spoorlijn (soms met stoom), oorspronkelijk aangelegd in het spoor van de goudzoekers. Deze lijn klimt vanaf Skagway op zeeniveau over de White Pass (873 meter) naar het Yukon Territory in Canada. Natuurlijk is er niet alleen aandacht voor treinen, ook de indrukwekkende natuur van Alaska komt uitgebreid aan bod.

dinsdag 17 maart 2015, Dordrecht

RET Tram en metro: opgeheven en tijdelijke routes, dagelijks patroon ca. 1970-2013

Diapresentatie door Cor Engelbert

Binnen het kader van Rotterdamse programma&rsquos in het najaar 2013 gaan we vanavond met de tram door Rotterdam en hier en daar ook de randgemeenten waar de RET railvervoer verzorgt. In het eerste deel van het programma worden zoveel mogelijk beelden vertoond van opgeheven en soms volledig verdwenen begin-/eindpunten en routes waar in de normale dienst niet meer gereden wordt. Voorts is er aandacht voor tijdelijke routes en bijzondere ritten met in veel gevallen museummateriaal. Later in het programma wordt de aandacht verlegd naar het alledaagse patroon, waarbij het opvalt dat de straatbeelden door de jaren heen soms flink zijn veranderd.
Tot slot een aantal opnames van de metro. Hier zijn eerdere begin-/eindpunten vaak niet meer als zodanig in gebruik omdat het lijnennet regelmatig is uitgebouwd en daardoor nieuwe eindpunten verderop ontstonden. Net als bij de tram het geval is, kan ook de metro soms niet meer komen op plaatsen waar dit eerder, jarenlang of enige jaren wel het geval was.

RET 235 lijn 3 en 632 lijn 9 Laan van Nooitgedacht mei 1977
Foto Cor Engelbert

dinsdag 17 februari 2015, Dordrecht

Spoorwegen in oorlogstijd

Beamer presentatie: Hans van Lith

Spoorwegen en het militaire bedrijf zijn altijd nauw verbonden geweest. Een bekend voorbeeld is wel de Amerikaanse Burgeroorlog, toen grote hoeveelheden mensen en materieel per spoor naar het strijdtoneel werden gevoerd.
Ook in de beide Wereldoorlogen brachten de spoorwegen talloze soldaten en grote hoeveelheden uitrusting naar het front (en namen vaak gewonden mee op de terugreis). In WO II bouwden de Duitse spoorwegcompagnieën duizenden kilometers Russisch breedspoor om tot normaalspoor. Spoorweggeschut werd ontwikkeld, met als hoogtepunt het enorme Duitse kanon Dora. Daarnaast werden pantsertreinen ingezet. Een daarvan brak op 10 mei 1940 bij Mill door de Nederlandse linies. Vooral tijdens WO I was voor het 60 cm smalspoor een grote rol weggelegd. Tijdens offensieven werden hele lijnennetten aangelegd voor het vervoer van o.a. munitie en manschappen naar de loopgraven. Daarvoor in vredestijd bevoorraadden meer permanente smalspoornetten o.a. legerplaatsen en schietterreinen als het schietkamp Harskamp met een smalspoornet van 40 km! In Noord-Frankrijk is er ook een militaire Decauville museumlijn uit de tijd van de Slag aan de Somme in 1916.
En tijdens de Koude Oorlog werden de spoorwegen ingeschakeld voor het transport naar en van Duitsland van (dienstplichtige) verlofgangers.
Al met al een bijzonder onderwerp!

dinsdag 20 januari 2015, Dordrecht

Jaaroverzicht 2014

Geert Wessels, Thijs de la Vieter en Rinse Kooiman verzorgen de presentatie van het jaaroverzicht

In dit jaaroverzicht proberen wij u een zo compleet mogelijk beeld te geven van alle veranderingen in het trein- en tramvervoer in Nederland en daarbuiten. Dit doen wij met onze uitgebreide film- en digitale presentatie.

Tot de pauze besteden Thijs en Rinse in het digitale deel aandacht aan de volgende onderwerpen:
. Trambotsingen bij HTM en RET,
. SHTM PCC als mobiel stemlokaal,
. HTM parkpopextra’s,
. TS tramtransporten,
. Madurodam in 2014,
. TS restauratie buitenlijner afgerond,
. Historische Rheingold naar Dordt in stoom,
. Borkumer Kleinbahn,
. HTM vervanging brug Valkenboskade,
. Vlaggetjesdag,
. HTM Veteranentram,
. Tram/bus botsing in Delft,
. 150- jaar OV in Den Haag,
. Spoorvernieuwing bij RET en HTM,
. 175-jaar NS,
. SHTM Buitenlijner en werkwagendag,
. Donateursdag RTM,
. Stoomdagen SSN,
. HTM spoorvernieuwing Lijnbaan.

Na de pauze laten Geert en Rinse je door middel van een filmpresentatie de volgende onderwerpen zien:
. Berlijn in avonduren
. Excursie in Hartz tussen Wernigerode en Gernrode
. Stoomfestivals te Maldegem en bij CV3FV
. Scheldeland in stoom (Dendermonde - Puurs)
. Treinreis Oost Europa, Dampfspektakel Pfalz
. Stoomtreindagen ZLSM
. Dampfloktagen Meiningen
. Open dag Nedtrain Leidschendam
. Stoomdagen SSN

dinsdag 16 december 2014, Dordrecht

Langs RTM tramlijnen

Beamer presentatie: Fer Huizer

Na een onderbreking van enkele jaren weer een programma over de RotterdamscheTramweg Maatschappij die tussen 1898 en 1966 met stoom- en later motortrams reed. Deze keer is de presentatie anders van opzet dan gewoonlijk. Uw presentator heeft namelijk al ruim veertig jaar foto’s verzameld over de tram van Rotterdam naar de Eilanden (44 albums met foto’s 13x18). Een deel van deze opnamen krijgt u vanavond te zien in gedigitaliseerde vorm. Zo zien wij beelden van het gehele tramnet, waaronder ook de weinig gefotografeerde lijnen als Barendrecht - Zwijndrecht en de Zeeuwse lijnen van de RTM. Ook zullen enkele opnamen van de veerboten en de bussen van het bedrijf getoond worden. Daarom een avond vol nostalgie!

RTM loc 15 met tram in Maasdam, 1904
Verz. Fer Huizer

dinsdag 18 november 2014, Dordrecht

Spoor en tram in Australië, deel 1

Een presentatie verzorgd door Hans Krijnen

In het najaar van 2010 is Hans Krijnen weer naar Australië geweest. Dit keer stonden Brisbane, Sydney, Melbourne en Adelaide op het programma. In het eerste deel komen Brisbane en Sydney aan bod. Brisbane heeft sinds 1969 geen tram meer, maar nog wel een trammuseum. Roma Street Station is het belangrijkste station van Brisbane. Hier vertrekken de lange-afstandstreinen, waaronder de Tilt Train, Sunlander, Spirit of the Outback, en de normaalsporige XPT naar Sydney. In Ipswich is een deel van werkplaats omgetoverd tot spoorwegmuseum. Brisbane heeft ook een behoorlijk elektrisch voorstadsnet, zoals overal in Queensland op kaapspoor.
In Sydney en New South Wales rijdt alles op normaalspoor. Op het spoorwegnet in en rond Sydney rijden hoofdzakelijk elektrische dubbeldekkers. Het net is opgedeeld in suburban-lijnen en intercitylijnen. Verder zijn er nog country-verbindingen met dieseltreinstellen. Sinds 1997 heeft Sydney weer een tram, die deels over een oude spoorlijn loopt. En in het stadscentrum rijdt ook de monorail een rondje. Het is mogelijk tram en monorail naast elkaar te zien. De avond wordt afgesloten met beelden uit het trammuseum van Loftus, met onder andere trams uit Berlin en München.

dinsdag 21 oktober 2014, Dordrecht

1962 – 2012, 50 jaar NVBS-lid

Beamer presentatie: Carel Neijenhuizen

Dat onze presentator lid werd van de NVBS gebeurde eigenlijk heel toevallig. Als jochie van 15 jaar in 1959 was hij vaak te vinden op de perrons van Rotterdam CS. Locomotief- en treinstelnummers noteren en goed kijken en luisteren om toch maar iets van het spoorwegbedrijf te kunnen begrijpen. De RET tramremises hadden zijn warme belangstelling en ook de RTM stoomtram, doordat hij ’s zomers met de “kindertram” naar Oostvoorne ging.
Nederlandstalige tijdschriften waren er bij zijn weten niet. En Duitse of Engelse kon hij met het weinige “buitenlands” dat hij toen machtig was niet lezen en zeker niet betalen. Bij een schoolvriendje thuis hadden ze TV en op een avond werd daar in een quiz de NVBS genoemd. Van het een kwam het ander en zo was hij dus, in 2012, 50 jaar lid.
Vanavond laat hij zien wat een NVBS-er zoal bezoekt en bekijkt in 50 jaar trein en tram hobby.

Eerste lidmaatschapskaart presentator

dinsdag 16 september 2014, Dordrecht

Treinreis door Noordoost Duitsland in de tijd van de BRD en DDR

Dvd/beamer presentatie: Dick van der Hof

Met de trein van Hamburg naar Berlijn ga je bij Schwanheide de DDR in. Een onooglijk klein dorpje, maar als grensstation zwaar beveiligd. In 1990 bestaat de DDR nog en is alles nog bij het oude. Hoewel … er is toch iets anders. Dan valt de muur en verdwijnt de DDR. De rol van Schwanheide is uitgespeeld. De observatiebrug staat er nog, maar de grenssoldaten staan er niet meer. De wachttoren bij de grens wordt een jaar later afgebroken. DDR douane en transportpolitie doen hun werk nog steeds, maar wel minder bureaucratisch en zonder intimidatie. Je mag er nu ook vrij rondkijken. Daar is ook ruim de tijd voor: de trein staat voor controle bijna een uur stil, ook na de val van de muur. We zien het allemaal. Als we er in 1993 passeren zien we het station veranderen. Het dubbele spoor bereikt Schwanheide, zij het slingerend. Het station voor het z.g. binnenverkeer functioneert niet meer. Nog later, in 2007, komen we van Berlijn weer door Schwanheide. Een vlek, waar je voorbij bent (met 250 km/h) voor je het weet.

dinsdag 20 mei 2014, Dordrecht

Met de Haagsche Heeren (m/v) op stap

Dia & beamer presentatie: René Lipman

Wie zijn die Haagsche Heeren (m/v) en wat doen ze? Het zijn bekenden van de afdeling Den Haag en zij beleven doldwaze treinavonturen in het binnen- en buitenland. Vanavond zijn ze in het wild te aanschouwen in hun natuurlijke habitat.

Deze Haagsche Heeren (m/v) maken jaarlijks één of meerdere korte reisjes. Vaste thema’s zijn of waren de Overwegenfiets- en de Zomerzwerftochten. Bij alle reizen staan de trein en/of tram centraal, maar worden bus, boot en vliegtuig niet geschuwd.

Van de vele reizen zien we vanavond de hoogtepunten. Het wordt een afwisselend programma met beelden uit alle delen van Europa. Naast de trein en tram wordt er ook aandacht aan de omgeving geschonken. Daarbij komt af en toe ook een Haagsche Heer (m/v) voorbij. Dan weet u meteen wie het zijn.

Chemin de fer de la Rhune, 5 april 2008
Foto: René Lipman

dinsdag 15 april 2014, Dordrecht

Tachtig jaar dubbeldekkers op de Europese hoofdlijnen

Een presentatie van Patrick Berger

In 2012 is het 80 jaar geleden dat de eerste dubbeldeksrijtuigen voor de hoofdlijnen het levenslicht zagen. Wat begon als een oplossing voor het steeds sterker toenemende forensenverkeer, heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke bijdrage in het dagelijks vervoer per spoor in het Europa van vandaag.
Presentator Patrick Berger geeft een fotografisch verslag van de ontwikkeling die de dubbeldekkers in Europa hebben doorgemaakt. Aan de hand van diverse foto’s en plaatjes komen de twee belangrijkste stromingen aan bod. De presentatie behandeld de meest bekende modellen van de eerste tot de laatste ontwerpen en van Spanje tot Finland en zelfs enkele niet uitgevoerde ontwerpen. Een afwisselende avond over oud en nieuw, voor jong en oud.


dinsdag 18 maart 2014, Dordrecht

Canada met een vleugje Nederland

Presentatie door Rob van der Flier

Het eerste deel van de avond besteden wij aandacht aan de Nederlands-Zwitserse Trans Europ Express treinstellen. Ook enkele beelden van het museumtreinstel in Nederland en Duitsland ontbreken niet. De verkoop van de treinstellen vormt de aanleiding tot de reis naar Canada in 2010 naar de provincies Quebec en Ontario. We zullen een bezoek brengen aan de corridortreinen van de nationale spoorwegmaatschappij VIA Rail en aan enkele museumlijnen. Ook een paar toeristische plaatjes ontbreken niet.
Hoogtepunt is een reis per Ontario Northland Railway vanuit Toronto naar Cochrane en Moosonee, de spoorlijn waarop de voormalige NS/SBB treinstellen gereden hebben.

Trein in North Bay, zomer 2010
Foto: Rob van der Flier

dinsdag 18 februari 2014, Dordrecht

Railontwikkelingen in de Randstad door de jaren heen

Dia presentatie: Paul Muré.

Onze presentator blikt terug over de periode van globaal 1970 tot heden op een aantal bijzonderheden op railgebied.
Aan de orde komen o.a. de metamorfose van de klassieke Hofpleinlijn tot een modern Randstad-Rail, de aanleg van de Zoetermeer- en Schiphollijn en de daarmee samenhangende spoorwijzigingen rond Den Haag.
Ook passeren bijzondere treinen en ritten en andere zaken op spoorgebied, die toen de aandacht van de liefhebber trokken. Bij de tram kijken we naar allerlei gebeurtenissen bij de HTM en (in mindere mate) ook de RET, zoals verlenging van lijnen, materieel en ook bijzondere voorvallen.
Veel is er in die jaren veranderd en bij veel opnamen zal de kijker verbaasd zijn. Anderzijds is veel ook heden ten dage nog goed herkenbaar.
Overigens worden in dit programma ook alledaagse dingen zeker niet vergeten! Kortom: een deels nostalgische mix van indrukken dicht bij huis, waarbij zal blijken dat het railvervoer ook in de naaste omgeving steeds weer boeiend blijft.

NS DDM, SGM en Thalys, Den Haag Laan van NOI 13-8-2003 (Foto CE)

dinsdag 21 januari 2014, Dordrecht

Jaaroverzicht 2013

Presentatie van Geert Wessels, Thijs de la Vieter en
Rinse Kooiman.

In dit jaaroverzicht proberen wij u een zo compleet mogelijk beeld te geven van alle veranderingen in het trein- en tramvervoer in Nederland en daarbuiten. Dit doen wij met onze uigebreide film- en fotopresentatie.
Tot aan de pauze laten Thijs en Rinse je een zo compleet mogelijk beeld zien van alle wijzingen op trein- en tramgebied in Nederland door middel van een fotopresentatie, waaronder het inmiddels (bijna) verdwenen goederenvervoer in Delfzijl, ICE op de kippenlijn, omleiding van internationale treinen en meer.

Bent u meer geïnteresseerd in het buitenland of in stoomtreinen? Geen probleem! Na de pauze laten Geert en Rinse je door middel van een filmpresentatie een overzicht zien van o.a..VSM Terug naar Toen, ZLSM Stoomtreindagen, Polen stoomfestival Wolsztyn, Poznan met trams, Trams in Halle(S) Strausberg en Berlijn met diverse treinen in Bad Rathen, Groß-Korbetha , Taurussen in Salzburg, stoomfestival CfV3V Treignes en meer.

dinsdag 17 december 2013, Dordrecht

Oude films van Nederlandse elektrische trams

Presentatie van Karel Hoorn

Het NVBS-filmarchief is een ware schatkamer met talloze films van bestaande en verdwenen trambedrijven. Een groot aantal hiervan is onder leiding van Ton Pruissen gedigitaliseerd. Karel Hoorn presenteert vanavond unieke beelden van de verdwenen trambedrijven van Groningen, Nijmegen en ook Arnhem, waar de modernste vierassers van voor de oorlog reden. Beelden van nog bestaande stads-trambedrijven werden meestal gemaakt door inmiddels overleden NVBS’ers van het eerste uur. Gemiddeld gaan we 50 tot 70 jaar terug in de tijd; een tijd waarin steden en het tramverkeer er geheel anders uitzagen dan vandaag de dag.

Foto: Het trambedrijf van Arnhem is al lang verdwenen. De bekende GETA-vierassers behoorden tot de modernste trams in Nederland. Op deze foto rijtuig 72 op lijn 1 (Oosterbeek-Velp), op het Stationsplein, 22 juni 1941.
(Foto: verzameling Karel Hoorn).

dinsdag 19 november 2013, Dordrecht

Herinneringen aan de klassieke Düwag trams

Dia presentatie: Gerrit van Arendonk

Nog niet zo lang geleden reden in Düsseldorf de klassieke gelede Düwag trams voor het laatst.
Het leek onze presentator een goed idee om even wat langer stil te staan bij dit tramtype, dat in veel Duitse steden en ook in enkele steden in andere landen heeft gereden o.a. in Rotterdam.
Om wat meer variatie te brengen, wordt ook aandacht besteed aan de tweerichting wagens en een enkele Grossraumwagen.
In diverse steden in Duitsland en b.v. ook in Oostenrijk kennen we trams, die veel op de Düwag tram lijken, maar dit niet echt zijn. Ook hiervan zien we enkele plaatjes. En waar nodig, zullen we een zijsprongetje maken.

Düwag materieel met Tw 2308 (bj 1957)
Düsseldorf, 20 september 1990
Foto: Gerrit van Arendonk

dinsdag 15 oktober 2013, Drechtsteden

Werkplaats Roosendaal eind jaren 80

Diapresentatie van Meindert Mulder

Eind jaren 80 was Meindert Mulder kind aan huis in de Werkplaats Roosendaal. De voormalige locomotieven loods werd nog gebruikt voor het verwijderen van onderdelen van te slopen spoorwegmaterieel.
Dit geschiedde door twee personeelsleden van de Firma Jansen uit Bergen op Zoom onder de leiding van de chef van de werkplaats. Daarnaast bood de werkplaats onderdak aan nog te restaureren museummaterieel.
Midden jaren 80 begon de STIBANS aldaar met het conserveren van museummaterieel zoals de het mat 46 stel 273 en de diesel één 41.
In 1988 kwam de werkplaats vol te staan met historisch spoorwegmaterieel, waaronder de Arend en de 3737. Ten behoeve van de viering NS 150 werd in Roosendaal door personeel van de hoofdwerkplaats Tilburg beide locomotieven gerestaureerd.
Verder zal de diapresentatie aandacht schenken aan de werkplaats van de firma Jansen te Bergen op Zoom alwaar goederenwagens werden onderhouden en werkmaterieel werd gebouwd voor de NS.

Stibans treinstel 252 en werkgroepleider Hans Altena Rsd dec 1988
(foto: Hans Altena)

dinsdag 17 september 2013, Dordrecht

Spoorwegen rond Rotterdam, 1840 tot nu

Beamerpresentatie door Nico Booij

De presentatie geeft een overzicht van de geschiedenis van de spoorwegen in en rond Rotterdam, van 1840 tot nu en laat zien hoe de spoorwegen aanvankelijk door de stad werden tegengewerkt, totdat het inzicht doorbrak dat de spoorwegen voor de haven geen concurrent, maar juist een belangrijke aanvulling vormden. Later werd in Rotterdam af en toe het voortouw genomen, zoals met de Hofplein-lijn. Veel aandacht is er voor de interactie van de haven en de spoorwegen. Zo wordt er aandacht besteed aan het unieke (in dit geval voor Nederland) spoorwegnet in de straten van Rotterdam-Zuid.
Als de tijd het toelaat zullen ook video’s over de laatste dagen van het luchtspoor en over de brug over de Delfhavense Schie worden vertoond.

Rotterdam Centraal anno 1870
Foto Nico Booij

dinsdag 28 mei 2013, Dordrecht

Van Hoek van Holland naar Berlijn

Programma gepresenteerd door Sjoerd Bekhof.

De eerste keer dat ik kennis maakte met Berlijn was in de winter van 1966 toen een vriend van me voorstelde er een keer heen te gaan en ook eens te zien wat de Grüne Woche zoal inhield. Was ook een goed alibi bij beider ’ouwe heer’ niet al te veel bezwaren op te roepen. De reis met de nachttrein was spannend, en vooral na het vertrek uit Helmstedt, waar we met de neuzen tegen de ramen zaten. Om ze open te zetten was het te koud ondanks dat er geen anderen in de coupé van het plan K rijtuig zaten. De geweerlopen van de controlemannen maakten diepe indruk. Op het station Zoo werden we gadegeslagen door enkele als heren vermomde lieden, van wie ik veel later begon te vermoeden dat ze iets met de Stasi zouden kunnen hebben. Tja, wat wil je van twee jongens uit een boerendorp uit Noord-Holland. De muur stond nog maar een paar jaar, maar lag eigenlijk heel ver weg.
Veel later toen ik in Amersfoort woonde (en nog woon) zag ik dagelijks aan mijn kamer in de Schimmelpenninckstraat de Russische, Poolse, Deense en Duitse (beide) rijtuigen in de treinen voorbij rijden. De charme of de geheimzinnigheid van de DDR is door het openen van de muur in 1989 verloren gegaan. Voor de toeschouwer jammer, voor de mensen (Genosse in het DDR-spraakgebruik) ondanks alle gevolgen een zegen. Berlijn is al die tijd blijven kriebelen en een reden om een presentatie met dit onderwerp te gaan maken en die aan de afdeling Drechtsteden te laten zien.

Amersfoort
(Foto: Sjoerd Bekhof)

dinsdag 16 april 2013, Dordrecht

Spoorwegen in de USA

Een presentatie verzorgd door Cock Koelewijn.

De Verenigde Staten zijn een "echt" spoorwegland. Dat klinkt misschien vreemd, want bij spoorwegen denken veel mensen in eerste instantie aan reizigerstreinen. De "railway scene" in de Verenigde Staten wordt echter geheel bepaald door het goederenvervoer. Niet minder dan 40 procent van het goederenverkeer in de VS verloopt via de rails, bijna drie keer zoveel als in Europa.
Vanavond een presentatie over het spoorwegverkeer in de VS, waarin de diverse aspecten van het Amerikaanse railverkeer aan bod komen. Daarbij ook enkele tips voor wil zelf op reis wil naar de VS.

In de VS reizen containers in twee lagen. Double stack containertrein van BNSF in St. Paul, MN.
(Foto: Cock Koelewijn)

dinsdag 19 maart 2013, Dordrecht

De Oostenrijkse smalspoorwegen in de jaren ’70 (en ’80)

Een presentatie verzorgd door Pierrre de Greeuw.

Pierre laat ons deze avond beelden zien van de Oostenrijkse smalspoorwegen in de jaren ’70 en ’80. Hierbij zal zowel stoom-, diesel-, als elektrische tractie de revue passeren.

dinsdag 19 februari 2013, Dordrecht

De NMBS in de dagen van de stoom

De presentatie wordt verzorgd door Hans van Poll.

In de reeks nostalgische terugblikken op de stoomtijd wenden wij vanavond onze blik naar de zuiderburen en nemen een kijkje bij de NMBS, toen die nog volop stoomde.
De Belgische spoorwegen hebben een zeer rijke geschiedenis op het terrein van de stoomtractie. Veel meer dan in Nederland werd er geëxperimenteerd om de stoomlocomotief te verbeteren, de Belgische locomotiefindustrie stelde heel wat meer voor dan de Nederlandse en het aantal verschillende locseries door de decennia heen is bijna niet te tellen. Menige serie is "dubbel bezet" geweest.
Aan de hand van de dia’s uit de collectie van Herman Hesselink zullen wij vanavond een bezoek brengen aan België, waarbij ook oog zal zijn voor andere spoorse zaken, die vaak zo verschillend zijn van wat in Nederland gangbaar was.

dinsdag 15 januari 2013, Dordrecht

Jaaroverzicht 2012

De eerste presentatie in het nieuwe jaar is het jaaroverzicht 2012 en wordt verzorgd door Geert Wessels en Thijs de la Vieter.

We kijken vanavond terug naar de belangrijkste gebeurtenissen bij de spoor- en tramwegen in 2012 zoals uw presentatoren dit hebben ervaren.

Het jaaroverzicht op film wordt gepresenteerd door Geert Wessels, terwijl de diapresentatie wordt verzorgd door Thijs de la Vieter.

dinsdag 18 december 2012, Dordrecht

Railvervoer in Berlijn rond 1985

Digitale presentatie van Kees Bijl.

Deze avond verzorgt onze presentator een digitale presentatie met veel afwisseling over dit onderwerp. Net als veel kinderen van zijn generatie kreeg hij een modeltrein van een bekend Duits merk. Daarmee begon in feite zijn passie voor alles wat op rails bewoog. Ook ging je dan kijken naar treinen, die in de omgeving reden.

In het eerste gedeelte presenteert hij het materieel en het verkeer van de S-Bahn, welke over de Deutsche Reichsbahn naar de Berliner Verkehrsbetriebe BVG liep. We zien ook enkele bijzondere uitstapjes in West Berlijn.
In het tweede gedeelte wil hij iets laten zien over de U Bahn en de tram in Oost Berlijn. Tevens doen wij enkele indrukken op van de Deutsche Reichsbahn in Oost Berlijn.
Door af en toe de blik van het spoor af te wenden staan wij stil bij leuke historische herinneringen, zeker nu de muur al ruim 20 jaar weg is.

dinsdag 20 november 2012, Dordrecht

Kris Kras door Nederland, de NS in de jaren zeventig

Presentatie van Marius Broos.

Rond 1970 begon Marius Broos te fotograferen rond zijn woonplaats Roosendaal. Al gauw sloeg hij zijn vleugels verder uit en spoorde hij door grote delen van Nederland. Vanaf 1977 werd ook in kleurendia gefotografeerd. Inmiddels zijn alle zwart-witfoto’s tot 1987 en alle kleurendia’s tot 1983 als digitale scan beschikbaar. Een greep hieruit wordt u vanavond voorgeschoteld en brengt u terug in de tijd dat de letters NS nog gewoon voor ’Nederlandse Spoorwegen’ stonden.

dinsdag 16 oktober 2012, Dordrecht

Straßen- und Stadtbahnen in Keulen, Frankfurt en Stuttgart

Presentatie door Hans Casteleijn.

Ik heb deze combinatie gekozen, omdat in 1959 Rotterdam voor de keuze stond tussen een sneltram onder Maas door of een echte metro. De keuze is bekend, het werd een echte metro. In Keulen, Frankfurt en Stuttgart werd de keuze stapsgewijs gemaakt: men koos in alle drie de steden voor een metrosysteem, dat echter over een heel lange periode gebouwd zou worden. Ondertussen zou het tramsysteem in fases worden omgebouwd, respectievelijk in tunnels onder de stadscentra door worden geleid. Alleen Frankfurt haalde het stadium van een echte metro! Maar ook hier bleef een half ondergronds lightrailnet bestaan, naast een conventioneel, maar sterk uitgekleed tramnet. Zelfs de tram wordt de laatste jaren sterk gemoderniseerd en uitgebreid. De tram voorziet in verbindingen tot 8 kilometer lengte. Ook de regionale treinen rijden al sinds 1972 onder het centrum en het centraal station door en het vormt een groot en compleet netwerk. In Stuttgart verdwenen de laatste smalspoortramlijnen pas in 2008! Toch bleef het zwaar uitgevoerde Stadtbahnnet nog een aantal tramkenmerken behouden. Keulen haalde nooit de fase van een echt metronetwerk. Hoewel Keulen zelf vindt dat men een immens metronetnetwerk bezit met 13 lijnen!, handelt het in werkelijkheid toch om een modern, zwaar Stadtbahnnet. Heel uniek is hier, dat het oude, grote buitenlijnnet, op één lijn na (Bergisch Gladbach), volledig behouden is gebleven en geïntegreerd is in het deels ondergrondse Stadtbahnnet. Het totale net is echter veel omvangrijker dan de drie, vroegere tramnetten te samen, omdat sinds 1978 ook het spoorwegnetwerk van de KBE met de twee lange lokaalspoorlijnen naar Bonn, stapsgewijs in het Stadtbahnnet geïntegreerd is. Op haar beurt is daarmee ook weer een samenhangend railnet met de stad Bonn ontstaan, waar men ook al over een omvangrijk buitenlijnnet beschikte! Anno 2010 kan men zo van Junkersdorf naar de Drachenfels per tram reizen, een afstand van 45 kilometer! In een dagtrip per ICE valt er een complete wereld aan tram en trein bij de oosterburen te ontdekken.

Het grote netwerk van Keulen is modern en strak uitgevoerd, weinig romantisch, maar het is buitengewoon functioneel. Met 260 miljoen reizigers is de KVB groter dan onze RET met zijn metro- en tramnetwerk. Samen met Bonn komt men ruim boven de 300 miljoen passagiers! Met enige fantasie kun je zeggen: Zo had anno NU de Blauwe Tram er uit kunnen zien!

dinsdag 18 september 2012, Dordrecht

46 jaar spoor en tram

De beamerpresentatie wordt verzorgd door Aad de Meij.Opname eind jaren ’60 gemaakt te Dordrecht
{Foto: Aad de Meij)

Vandaag maken we een reis door de tijd, grotendeels in eigen land, maar ook in onze buurlanden, gezien door de camera van onze presentator.
De moderne digitale techniek maakt een mix van oude nooit eerder vertoonde zwart-wit negatieven, foto′s, dia′s en hedendaagse digitale opnamen mogelijk. Opnamen van "toen" worden afgewisseld door kiekjes van "nu", vaak genomen op dezelfde locatie. Laat u verbazen over wat er in ruim veertig jaar is veranderd op het gebied van onze hobby.
Vertrekpunt is station Voorburg, dat in 1987 door de verplaatsing naar het hooggelegen spoor een gigantische metamorfose onderging. HTM-tramlijn 36 werd tramlijn 10 en werd het domein van alle PCC-typen en zou na de eeuwwisseling gedegradeerd worden tot spitslijn.
De NS-"lijnwerkplaats" Leidschendam was ooit thuishaven van alle typen stroomlijnmaterieel en de nabij gelegen Hofpleinspoorlijn werd een proeftuin voor het Mat′36 tot en met de Sprinter, tot de komst van RandstadRail.
Den Haag Staatsspoor werd Den Haag Centraal en ook de ombouw van de eens zo simpele stations Mariahoeve en Laan van N.O.Indië zorgde voor een ware cultuurschok.
Een 8-daagse tienertour voor 40 gulden bracht uw presentator in de jaren ′60 tot ver buiten de Randstad !
De eerste dag werd via Leiden, Uithoorn, Mijdrecht, Amsterdam en Alkmaar naar het verre Leeuwarden gereisd. Het leverde een rijke buit aan fotomateriaal op van treinstellen (inclusief de statige TEE), locomotieven, bussen en trams. Bello stond nog te roesten in Bergen aan Zee en de twee- en drieassige trams in Amsterdam maakten later plaats voor de rampzalige Combino′s van Siemens.
Diverse sloperijen deden hun uiterste best prachtig spoorwegmaterieel naar de andere wereld te helpen. "Museale bestemming ?" Nooit van gehoord.!
Latere dagtrips leidden o.a. naar Zwolle, Arnhem, Nijmegen (o.a. trolleybus en het bezoek van "de" 18 323) en Maastricht. Van hier uit werden Aachen, Gelsenkirchen en Mönchengladbach bezocht en dit leverde beelden op van stoomlocs en trams op locaties waar thans op hobbygebied nauwelijks meer iets te beleven valt.
Familiebezoek aan Berlijn in 1967 zorgde voor de eerste kennismaking met een gedeelde stad en een muur, die toen nog 22 jaar voor de boeg had. Het fotograferen van DR-stoomlocs te Berlin Zoo verliep niet geheel probleemloos maar het vereeuwigen van de laatste tramlijn in 55 in Berlin West was een makkie.
In België wemelde het in de jaren ′60 van trambedrijven en —lijnen en was aanleiding voor fotosafari′s naar Charleroi, Bergen, Brussel en de Kustlijn.
Tenslotte nemen we een kijkje in Rotterdam, waar we de laatste stuiptrekkingen van de robuuste 4-assers meebeleven en afscheid nemen van het "Luchtspoor". Na een kijkje bij de RTM-restanten in de Rosestraat stappen we voor de laatste keer in de trein en eindigen in Den Haag Hollands Spoor "toen en nu", waarna de oer-PCC 1001 ons weer keurig aflevert op ons vertrekpunt Station Voorburg.

Een avond vol trams, treinen, stoomlocomotieven en autobussen, zowel in zwart-wit als kleur.

Opname eind jaren ’60 gemaakt te Den Dolder
{Foto: Aad de Meij)Opname eind jaren ’60 gemaakt te Rotteerdam
{Foto: Aad de Meij)

dinsdag 15 mei 2012, Dordrecht

Mijnspoorwegen

Een beamerprogramma van Gerard de Graaf.

De Staatsmijnen, de Domaniale Mijn en de Oranje Nassaumijnen, zijn Limburgse mijnen die iedereen nog wel kent. Uit onze vroegere kolonie Nederlands-lndië zullen sommigen wel eens gehoord hebben over de Ombilin- en Boekit Assam kolenmijnen.
Maar wie heeft er nog weet van bruinkoolgroeve de Leemhorst, de mijn Willem Sophia of de Tjenako Steenkolen Maatschappij? Al die mijnen hebben gemeenschappelijk dat ze zowel boven als onder de grond gebruik maakten van (smal-)spoor om de steenkool aan de dag en bij de klant te krijgen. Gerard de Graaf begon in 1999 aan de research voor wat het boek ’De Nederlandse Mijnspoorwegen’ gaat worden en geeft vanavond een voorlopig overzicht.

dinsdag 17 april 2012, Dordrecht

Museale sporen in Europa

Diapresentatie: Ger Haaswinders

Als gevolg van het opkomende particuliere autoverkeer in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw zagen spoor- en (interlokale) trambedrijven zich genoodzaakt over te gaan tot inkrimping of zelfs sluiting van delen van hun rail netwerken, dit tot groot ongenoegen van vele railliefhebbers van stoom, diesel of elektrisch materieel.
De reactie hierop was, dat vanaf de jaren zestig vele rail museumbedrijven ontstaan. Doel was het in stand houden van historisch materieel en/of het uitbeelden van hoe het spoorbedrijf, zoals dat in vroegere tijden was en werkte.
Dit ging uiteraard niet zonder slag of stoot. De initiatiefnemers van toen moesten om hun ideaal te verwezenlijken vele problemen trotseren. Slechts door een enorme dosis aan wilskracht en doorzettingsvermogen van vrijwilligers en onder druk van een steeds chronisch gebrek aan voldoende financiële middelen lukte het een aantal organisaties om hun doelstellingen geheel of gedeeltelijk waar te maken.
Om de verschillende resultaten van al die inspanningen te zien, maken wij op deze avond een nostalgische reis naar bekende en vooral de minder bekende ’historische spoor- en tramlijnen’ in Frankrijk, België, Luxemburg en Duitsland.
En dit alles van smal- tot normaalspoor in vaak een landelijke omgeving.

CFV Tournon, Mallet loc 414, 15 augustus 2004

dinsdag 20 maart 2012, Dordrecht

20 jaar winterreizen van de NVBS

Een presentatie door Jan van der Putten.

De NVBS organiseert al ontelbare jaren één en meerdaagse tram- en treinexcursies in binnen- en buitenland, meestal in de wat betere jaargetijden. In 1991 besloot men echter in de winter op stap te gaan en wel naar Zwitserland. Het werd een succes en kreeg een jaarlijks vervolg onder de naam winterreizen. 2010 was het 20e jaar van de winterreizen en vormde aanleiding voor een terugblik. Met uitzondering van 2003, toen Marokko reisdoel was, heb ik ieder jaar aan de winterreizen deelgenomen. De meeste reizen hadden als doel Zwitserland en Oostenrijk, maar ook Noorwegen,Tsjechië, Polen, Bulgarije en zelfs Oekraïne kwamen in het programma voor.

In mijn presentatie probeer ik een impressie te geven van de 19 reizen, waaraan ik heb deelgenomen. In de diaserie ligt de nadruk op de excursiedagen. Hierop werd gereisd met veelal bijzonder trein- en trammaterieel op dikwijls schilderachtige trajecten. Maar ook de reisdagen en de vrije dagen passeren ruimschoots de revue en bieden ruimte voor aandacht voor het alledaagse railverkeer.

Veel plaatjes laten de vervoersmiddelen in winterse omstandigheden zien, maar lang niet ieder jaar bleken alle winterbestemmingen sneeuwzeker. Afbeeldingen van de meest interessante verblijfsplaatsen en van het randgebeuren rondom de reis wisselen de railonderwerpen hier en daar af.

dinsdag 21 februari 2012, Dordrecht

Stoom onder de Rode Ster

Filmprogramma door Ton Pruissen.

Ton Pruissen vertoont rokerige films over stoomtractie in de DDR, Polen en Tsjechoslowakije. Tussendoor vertelt hij over zijn avonturen in het Oostblok en leest daarbij voor uit zijn Stasidossier.

dinsdag 17 januari 2012, Dordrecht

Jaaroverzicht 2011

Een presentatie van Geert Wessels en Thijs de la Vieter.

De eerste presentatie in het nieuwe jaar is het Jjaaroverzicht 2011 en wordt verzorgd door Geert Wessels en Thijs de la Vieter. We kijken vanavond terug naar de belangrijkste gebeurtenissen bij de spoor- en tramwegen in 2011 zoals uw presentatoren dit hebben ervaren.

Het jaaroverzicht op film wordt gepresenteerd door Geert Wessels, terwijl de foto presentatie in handen is van Thijs de la Vieter.

De volgende onderwerpen worden in ieder geval vertoond:
HTM aanleg tijdelijke keerdriehoek Delft Station,
SVM bouw replica station Gorssel,
HTM aanpassing tramlijn 2 voor Randstadrail,
HTM 1227 terug in Den Haag,
HTM presentatie eerste GTL met botsvriendelijke neus,
NS transport plan V/T,
HTM aanleg verlenging RR4 in Oosterheem,
NS extratrein voor Szigetfestival,
RET sluiting remise Hilledijk en officiele opening remise Beverwaard,
TS/SHTM B412 en 90 naar Den Haag en officiele opening Retourtje Leiden,
NS nieuwbouw Rotterdam CS,
Spoorevenementen Meningen en bij de CFV3V

dinsdag 20 december 2011, Dordrecht

Spoorwegen in Schotland

Een diapresentatie verzorgd door Hans Krijnen.

In 2007 maakte onze presentator een reis door Engeland en Schotland. Met de boot van IJmuiden naar New-castle en vandaar een grote rondrit langs Edinburgh, Inverness, Kyle of Lochalsh, het eiland Skye, Mallaig, Glasgow, Carlisle en Newcastle.
In Edinburgh waren nog restanten te zien van het vorige trambedrijf en tevens al iets van het nieuwe bedrijf. Natuurlijk zijn de beroemde Schotse spoorbruggen te zien, samen met een uitstapje naar het "Falkirk Wheel" - een zeer moderne scheepslift.
Er komen vier museumlijnen aan bod, inclusief de steile CairnGorm Mountain Railway.
Een reis door de westelijke gebieden voerde o.a. naar Kyle of Lochalsh, het meest westelijke station in de UK en vandaar via het eiland Skye, de Jacobite stoomtrein bij Fort William en Glasgow, dat een uitgebreid net van voorstadtreinen heeft en een ringlijn voor de metro.

dinsdag 15 november 2011, Dordrecht

Spoorimpressies tussen Den Haag en Keulen rond 1970

Een beamer presentatie verzorgd door Kees Bijl.

Onze presentator, al jaren een groot spoorwegliefhebber en fotograaf, geeft een digitale presentatie met veel afwisseling over dit onderwerp. Sinds geruime tijd scant hij negatieven in. In zijn jeugd, in de jaren 70 van de vorige eeuw, heeft hij globaal het traject Den Haag HS - Köln Hbf heel vaak afgelegd. Deels hangende uit een raam, waarbij achteraf gezien unieke foto’s ontstonden! Zo weet hij de bezoekers zeer zeker te boeien met zijn unieke beelden!

Den Haag HS, eloc 1124 en een motorpost
serie 3000, 25 jan. 1968
Foto: Kees Bijl

dinsdag 18 oktober 2011, Dordrecht

PCC Cars veraf en dichtbij

Een diapresentatie verzorgd door Leendert van den Berg en Han Rotteveel.

Voor de pauze bezoeken wij Belgische en Nederlandse PCC steden en na de pauze PCC steden in verre landen.

dinsdag 17 mei 2011, Dordrecht

Sporen door de "neue Bundesländer"

Een presentatie in handen van Peter Doove.

Op de laatste avond voor de vakantie maken we een tocht van Kap Arkona, het noordelijkste puntje van de voormalige DDR, naar Oberwiesenthal, de hoogste stad van Duitsland in het zuiden. Onderweg vooral aandacht voor smalspoorlijnen, zoals op Rügen, bij Bad Doberan en in Saksen. We bezoeken de Parkeisenbahnen, de opvolgers van de Pioniereisenbahnen, in o.a. Plauen en Görlitz. We maken ook kennis met het stedelijk vervoer in steden als Naumburg en Chemnitz. En verder onderwerpen als de stoomraderschepen en Bergbahnen in Dresden en stoom bij de Waldeisenbahn Muskau. En natuurlijk de attracties die je niet mag missen zoals het Bauhaus in Dessau en het Völkerslachtmonument in Leipzig. We gaan op reis langs interessante steden en door afwisselende gebieden. We zien wel hoever we komen. Wordt wellicht vervolgd als het aangeboden programma na deze avond naar meer smaakt!

dinsdag 19 april 2011, Dordrecht

RET versus GVB, twee verschillende metrobedrijven

Een presentatie verzorgt door René Platjouw.

De metro in de Maasstad bestaat al veertig jaar, terwijl de "ondergrondse" in de stad aan de Amstel inmiddels ook al dertig jaar rondrijdt. In Rotterdam was er tijd voor een feestje, in Amsterdam worden feestjes gemeden, lijkt wel en ging men in plaats daarvan aan de slag met een uitgebreide renovatie van de tunnelbuis en van alle sporen.
De maandelijkse stoomtrein met locomotief 99 1574-5 in het station Mügeln, het grootste smalspoorstation in Europa In dit programma bekijken we beide bedrijven, het materieel, de lijnen en de bijzonderheden. Duidelijk zal worden dat we te maken hebben met twee heel verschillende bedrijven. Maar ja, wat wil je, de beide steden zijn dan ook totaal verschillend en lijken in niets op elkaar. In de Maasstad is men trots op zijn metro, in Amsterdam is er juist veel oppositie en maakt men er gebruik van omdat dat nu eenmaal niet anders kan.
De aloude "vete" tussen R&rsquodam en A&rsquodam zal zoveel mogelijk worden begraven en enige zelfspot van uw presentator zal niet worden gemeden. Want hij durft best wat kanttekeningen te plaatsen bij het bedrijf uit zijn eigen woonplaats.

dinsdag 15 maart 2011, Dordrecht

De grote stoomtreinreis

Een presentatie van Bert van de Kruk.

Een nostalgische avond voor de echte stoomliefhebber waarin we teruggaan naar de tijd dat in veel landen de stoomlocomotief nog onmisbaar was. Begin 70-er jaren was West Duitsland het dichtstbijzijnde bedevaartsoord waar nog zo'n 15 series te bewonderen waren, maar ook in bijvoorbeeld Oostenrijk was het zwarte stoomros nog op enkele zijlijnen aan te treffen. Maar toen in de westerse landen de vuren onder de ketels bijna definitief waren gedoofd, werden de hobby reizen al spoedig verlegd naar de Oostbloklanden en verre bestemmingen buiten Europa. Gelukkig zijn in veel landen die al eerder ontstoomd waren nog heel wat stoomlocs rijvaardig bewaard gebleven waarmee prachtige excursieritten gereden kunnen worden. Vanavond zult u deze boeiende en levendige tractiesoort nog een keer in actie kunnen zien van boven de poolcirkel tot over de evenaar. Van de machtige 2-C-1 sneltreinmachines en imposante Garrett lokomotieven tot grote en (heel) kleine tenderlocs , ook op tandrad trajekten. Tientallen series en loktypen, op breed-, normaal- en smalspoor, in West en Oost Europa, Rusland, USA, Turkije, Zuid Afrika, Zimbabwe, India, Pakistan, Indonesië en China zullen in dit programma massaal het rookverbod negeren.

dinsdag 15 februari 2011, Dordrecht

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij door de jaren heen

Een presentatie van Edwin van Meel.

Vanavond nemen enkele medewerkers van de VSM uw mee op een reis door de geschiedenis van de de VSM. Vanaf het eerste begin tot heden laten zij u op een luchtige wijze kennismaken met alle facetten van het museumspoorbedrijf. Enkele onderwerpen die aanbod zullen komen op deze avond zijn: De lastige begin jaren, Terug naar Toen door de jaren heen inclusief de voorbereidingen op dit evenement, de vele ritten die de VSM op de ProRail-sporen heeft gereden, onderhoud aan locomotieven, rijtuigen en de spoorbaan en we zullen u meenemen op één van de transporten van nieuw materieel uit het buitenland naar de VSM.

dinsdag 18 januari 2011, Dordrecht

Jaaroverzicht 2010

Dia/DVD presentatie: Thijs de la Vieter en Geert Wessels

Vanavond zullen de diverse railactualiteiten over het jaar 2010 de revue passeren.
Bij de HTM zien wij de ombouw van tramlijn 2 om deze geschikt te maken voor het berijden met breder trammaterieel en In Zoetermeer Oosterheem is men begonnen met de start van de verlenging van RandstadRail.
De RET is in augustus overgegaan tot het berijden van de Erasmuslijn vanuit Den Haag via de Statenwegtunnel naar Rotterdam Centraal, terwijl het GVB in Amsterdam het nieuwe trameindpunt Sloterdijk in gebruik heeft genomen.
In België vierde men uitgebreid 125-jaar Kustlijn en in Brussel werd het tramfeest in het kader van 125 jaar UITP gehouden.
En In deze terugblik wordt natuurlijk ook aandacht besteed aan de activiteiten van museumbedrijven als de SSN, ZLSM, EMA en de TS.

dinsdag 21 december 2010, Dordrecht

Films uit eigen archief

Het programma "Spoorwegen in Schotland" van Hans Krijnen voor vanavond is komen te vervallen en zal in het najaar van 2011 vertoond worden.

Hiervoor in de plaats zal Hans Bos films uit eigen archief vertonen.
We laten ons verrassen door datgene wat Hans aan films vanavond presenteert.

dinsdag 16 november 2010, Dordrecht

Trams in Zuid Europa

Een beamer-programma van Karel Hoorn met beelden van trams in Italië, Spanje en Bulgarije.

In Italië en Spanje is de tram aan de winnende hand. Hier ontstaan geregeld nieuwe tramroutes als vervanging van bus- of spoorlijnen. Een overzicht van oude en nieuwe tramlijnen uit beide landen, waarbij zoveel mogelijk steden zullen worden aangedaan.
Natuurlijk wordt Milaan niet vergeten. Hier zijn nog circa 150 trams uit het begin van de dertiger jaren in dagelijkse dienst. Wonderlijk genoeg komen deze nog heel goed mee tussen hun bijna 75 jaar jongere soortgenoten.
Tot slot een kijkje in Sofia. In dit enige trambedrijf van Bulgarije gaan de ontwikkelingen een stuk langzamer. Weliswaar heeft het lagevloer- middendeel hier ook zijn intrede gedaan, maar we kijken hier naar een klassiek trambedrijf met twee spoorwijdtes.
Dit programma wordt door Karel Hoorn op de computer samengesteld en wordt via de beamer gepresenteerd.

dinsdag 19 oktober 2010, Dordrecht

Het spoor in de jaren 50

Onze secretaris Hans Bos vertoont films uit eigen archief van het spoor in de jaren vijftig in Nederland.

Een belangrijk decennium in de geschiedenis van de Nederlandse Spoorwegen: de elektrificatie van het spoorwegnet, die .voor de oorlog al,was,ingezet, wordt in deze jaren grootschalig aangepakt. Dit betekent het einde voor de meeste stoomlocomotieven.
Ook in het tramverkeer verandert veel. Bekende lijnen, zoals,de Waterlandse tram,: worden opgeheven, Ook de bij velen geliefde stoomtram Bello verdwijnt uit het straatbeeld.
We zien beelden van ondermeer enkele belangrijke vernieuwingen op de spoorlijnen, grote ongelukken, ontwikkelingen in het buitenland en curiosa op en rondom het spoor. Kortom een must voor elke liefhebber van het spoor.

dinsdag 21 september 2010, Dordrecht

Kris kras door België, 30 jaar geleden

Een diapresentatie van Marius Broos.

Rond 1980 waren in België slechts enkele hoofdlijnen conform het elektrificatieplan uit de jaren vijftig onder de draad gebracht. Na de ontstoming in de jaren zestig was de dieseltractie heer en meester op grote delen in het land, niet alleen in Vlaanderen, in Limburg of in de Ardennen, maar ook op lijnen als Brussel - Doornik en Brussel - Kortrijk. De nieuwe elektrificaties in de jaren tachtig en het IC-IR plan in 1984 zouden in het spoorweglandschap grote veranderingen teweeg brengen. Vele zijlijnen kenden al gauw alleen maar treinstellen en vele kleine stations en haltes werden opgeheven. Weldra vielen ook de eerste slachtoffers onder de diesellocomotieven. Marius Broos heeft een groot aantal van zijn dia"s uit de jaren 1978-1982 gedigitaliseerd en geoptimaliseerd, zodat we vanavond kunnen genieten van plaatjes uit een inmiddels al ver weg lijkend verleden.

dinsdag 18 mei 2010, Dordrecht

Trams op Zuid (RET/RTM)

Een filmpresentatie verzorgd door Pieter van Vaalen

Rotterdam Zuid ligt op het eiland IJsselmonde, zodat altijd gesproken wordt over "Op Zuid".

Er was veel industrie, het merendeel van de havenactiviteiten en de grotendeels van het platteland afkomstige bewoners waren tevreden met eenvoudige woningen. Een volwaardig stadsdeel met eigen voorzieningen is het pas na 1970 geworden. Zuid heeft ook nauwelijks een eigen tramlijn gehad, alle lijnen gingen naar het centrum, dat over de Nieuwe Maas lag. Dat hield in dat er op de Zuidlijnen veel vervoer was met minstens 3 tramlijnen. De metro maakte daar in 1968 een einde aan, de rivierkruisende tramlijnen verdwenen. Lijn 2 bleef als enige over, nu als echte Zuidlijn. Door een aanzienlijke verlenging werd deze een belangrijke aanvulling op de metro.

Rotterdam Zuid was vlak achter de Maasbruggen ook het startpunt van de RTM-tram. U ziet beelden van stoom- en dieseltrams die de Zuidhollandse eilanden en Schouwen-Duiveland met de stad verbonden.

De tijdens de oorlog gereed gekomen Maastunnel vormde met een aantal wijken een veel directere verbinding, zodat reeds in maart 1946 daar de eerste buslijn verscheen, gevolgd door vele andere. De rol van de bus op Zuid was belangrijker dan in de stad en wordt ook in deze film kort belicht. De opening van de Erasmusbrug gaf een nieuwe impuls aan de RET. Nieuwe tramlijnen boden direkte verbindingen met IJsselmonde, Beverwaard en Barendrecht Carnisselande, bijna tot aan de Oude Maas.

Dit filmprogramma is samengesteld door Pieter van Vaalen in samenwerking met Henk Ontrop.

dinsdag 20 april 2010, Dordrecht

Een nalatenschap aan stoombeelden uit de jaren "˜70

Een diaprogramma verzorgd door Ger Haaswinders

De nalatenschap van oud NVBS-lid B.J. van Leeuwaarden bestond uit ongeveer 6000 dia's. Deze betreffen voornamelijk door hem gemaakte en gedeeltelijk gedocumenteerde opnamen van stoomlocomotieven en in mindere mate de tram in de jaren ′70 en ′80 van de vorige eeuw. Via een familielid is deze unieke diaverzameling in het bezit gekomen van uw presentator.

Vanavond krijgt u prachtige sfeerbeelden van trein en/of tram op en rond het spoor uit de jaren ′70 te zien van Isle of Man, Engeland, Duitsland en Oostenrijk. Uiteraard is ook ons eigen land in deze reeks vertegenwoordigd. En dit alles destijds op beeld vastgelegd door de ogen van een NVBS′er.

Isle of Man, Beyer Peacock 2-4-0 loc 13 "Kissack" voor vertrek naar Port Erin Ballasalla, 16 mei 1976 Foto: B.J. van Leeuwaarden

dinsdag 16 maart 2010, Dordrecht

Op reis met de NVBS

Een diaprogramma verzorgd door Ronald Bokhove

Vanavond wordt het excursiewezen van de NVBS belicht met een diaoverzicht van vele reizen die de laatste 15 jaar in binnen- en in buitenland zijn georganiseerd. Zo staan we met twee 1500'en onder de seinbrug van Roosendaal, gaat het met een groene Wadloper naar de STAR en staat een Blauwe Engel oog in oog met een ICE. Ook de 3737 komt aan bod. Na de pauze gaan we de grens over en zien we de bosspoorlijnen van Roemenië, de tram van Sintra, de Dzherelo-hoteltrein, Zweedse motorwagens boven de poolcirkel, armseinen in Pakistan en stoom op Borkum. Kortom: een gevarieerd railprogramma, waar u misschien wel wat reiskriebels aan overhoudt.

dinsdag 16 februari 2010, Dordrecht

De laatste jaren van de RTM en verder van de NZH en HTM

Een presentatie verzorgd door Nico Booij

De laatste jaren dat de Rotterdamsche Tramweg-Maatschappij reed tussen het station aan de Rosestraat en Hellevoetsluis en Oostvoorne heeft Nico diverse malen de tram per scooter achtervolgd om foto′s te maken. Met een grote verscheidenheid aan materieel werden de diensten onderhouden zodat een levendig beeld kon ontstaan van de laatste van de interlokale tramlijnen die zoveel hebben betekend voor de onsluiting van het platteland. Verder zal de presentator foto′s laten zien van de HTM uit de tijd dat laatste trams uit het pre-PCC tijdperk, en van de NZH die vanuit zijn geboortestad Leiden diverse verbindingen onderhield.

dinsdag 19 januari 2010, Dordrecht

Jaaroverzicht 2009

De eerste presentatie in het nieuwe jaar is het Jaaroverzicht 2009 en wordt verzorgd door Geert Wessels en Thijs de la Vieter. We kijken vanavond terug naar de belangrijkste gebeurtenissen bij de spoor- en tramwegen in 2009 zoals uw presentatoren dit hebben ervaren.

Het jaaroverzicht op film wordt gepresenteerd door Geert Wessels. De presentatie van het jaaroverzicht aan de hand van dia's is in handen van Thijs de la Vieter.

Op het moment van samenstellen van het programma was nog niet bekend welke onderwerpen aan bod zullen komen in dit jaaroverzicht. Komt allen en laat u verrassen!

dinsdag 15 december 2009, Dordrecht

In het Emsland

Een beamerpresentatie verzorgd door Sjoerd Bekhof.

Sjoerd zal deze avond een lezing houden met afwisselend beelden over het heden en verleden van deze eertijds zo belangrijke slagader tussen Roergebied en Noordzee.

Aan de orde zal komen de ontstaansgeschiedenis van het spoor in het Emsland. Er zal een verdeling gemaakt worden in stoomtractie, na de stoomtractie en wat er in de 21e eeuw aan veranderingen hebben plaatsgevonden.
Natuurlijk wordt er ook een onderscheid gemaakt in de treindienst voor reizigers en goederen.

Langs spoorlijnen zijn bouwwerken te vinden zoals stations, werkplaatsen en kunstwerken en zijn de lijnen bovendien beveiligd.
In een boeiende presentatie zal dit alles vanavond de revue passeren.

dinsdag 17 november 2009, Dordrecht

Treinveerdiensten in Europa

Een presentatie verzorgd door John Krijgsman.

Rivieren, meren en zeeën vormden van oudsher barrières voor doorgaand treinverkeer. Als een vaste oeververbinding geen optie was, bracht een veerboot met rails soms uitkomst. Tientallen trein- (en tram-) veerdiensten hebben in Europa de verbinding tussen rails en water tot stand gebracht. Maar steeds meer hebben bruggen en tunnels de veerboten vervangen. Er zijn in Europa nog maar twee veerverbindingen waarmee reizigerstreinen worden overgezet en hooguit tien voor goederenvervoer.

John Krijgsmanheeft sinds 1972 een vijftiental Europese spoorveerdiensten bezocht en gefotografeerd. Samen met wat historische beelden levert dat een compleet overzicht op,

dinsdag 20 oktober 2009, Dordrecht

Tram- en Stoomfilms van Stockholm. St. Petersburg en Denemarken

Een presentatie verzorgd door Hans Bos.

Er wordt een bedrijfsfilm getoond van het Stockholmse Openbaar Vervoer uit 1962. Vervolgens gaan we kijken naar een film over een excursie van Zweedse Tramweg Vrienden aan St. Petersburg uit 2004. Tot slot krijgen we een film te zien over de ontwikkeling van de Deense spoorwegen uit 1968.

Contact

E-mail

Drechtsteden@nvbs.com

Voorzitter/Penningmeester

W. Reedijk,
Rudyard Kiplingerf 228,
3315 AJ Dordrecht,
Tel: 078-6300776

Plv. Voorzitter/Secretaris

J.R. Bos,
Bakemaerf 314,
3315 JH Dordrecht

Bijeenkomsten

De bijeenkomsten vinden plaats in een van de zalen van de Andreaskerk, J. van Heemskerckstraat 19 te Dordrecht op de derde dinsdag van iedere maand, tenzij anders aangegeven.
Er is geen avond in de zomermaanden juni, juli en augustus.
De zaal is geopend om 19.30 uur, aanvang van het programma om 20.00 uur. Het einde van de avonden is om ongeveer 22.30 uur.

De afgelopen jaren hebben we de bijdrage in de kosten op € 2,00 kunnen houden.
Door de gestegen kosten in die periode zijn we nu helaas genoodzaakt met de start van het nieuwe seizoen in september 2016 de bijdrage te verhogen naar € 2,50.
Wij vragen hiervoor uw begrip.

Indien mogelijk zullen de avonden in de regionale bladen en omroep aangekondigd worden.

Bereikbaarheid

Per Openbaar Vervoer: * Vanaf station Dordrecht CS bereikbaar met buslijn 4 (Arriva) richting Wielwijk. Bij de halte Admiraalsplein uitstappen.

Bereikbaar per auto - (voldoende parkeerruimte aanwezig):
*Snelweg vanuit richting Rotterdam (rechter tunnelbuis) (A16) Afslag Dordrecht Centrum. Bij het stoplicht linksaf (richting H Ziekenhuizen, wijk 4/7). Onder de snelweg door, rechtdoor de Laan der Verenigde Naties volgen en bij het Shell-station rechtsaf (H A.Schweitzer, Amstelwijck). U rijdt Wielwijk in. Dit is Karel Doormanweg. Na een flauwe bocht komt u op een t-splitsing. Hier gaat u links af. U ziet de kerk vervolgens aan uw linkerhand. U kunt in de nabijheid van de kerk parkeren.

*Snelweg vanuit richting Rotterdam (Linker tunnelbuis) + Snelweg vanuit richting Breda (A16)
Afslag Dordrecht Centrum. Bij het tweede stoplicht rechtsaf (richting H Ziekenhuizen, wijk 4/7). Dit is de Laan der Verenigde Naties. Bij het Shell-station rechtsaf (H A.Schweitzer, Amstelwijck). U rijdt Wielwijk in. Dit is de Karel Doormanweg. Na een flauwe bocht komt u op een t-splitsing. Hier gaat u links af. U ziet de kerk vervolgens aan uw linkerhand. U kunt in de nabijheid van de kerk parkeren.

*Snelweg vanuit richting Gorinchem (A15 via N3)
Afslag Dordrecht/Papendrecht (N3). Bij het stoplicht bovenaan linksaf, de snelweg over. Vervolgens rechtdoor richting Dordrecht, de boogbrug over en vervolgens steeds rechtdoor de Randweg volgen. Afslag H A.Schweitzer, Dordwijk (wijk 4) kiezen en onderaan bij het stoplicht rechtsaf. Onder de spoorweg door, een flink stuk doorrijden over de Laan der Verenigde Naties en bij het Shell-station linksaf. U rijdt Wielwijk in. Dit is de Karel Doormanweg. Na een flauwe bocht komt u op een t-splitsing. Hier gaat u links af. U ziet de kerk vervolgens aan uw linkerhand. U kunt in de nabijheid van de kerk parkeren.

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda gemakkelijk te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/drechtsteden)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Drechtsteden