Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Drechtsteden

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

AlgemeenDordrecht 7 april 2013
Foto: W. Reedijk

Agenda

Programma

dinsdag 20 februari 2018

Sachsen en de Harz

Sjoerd Bekhof

Als vervanger van Erik de Jongh, die verhinderd is deze avond te verzorgen, zal Sjoerd Bekhof beelden uit de Harz en uit Sachsen tonen.
Hij is in april 2015 met drie mede-leden van de afdeling Eemland op reis geweest door de Harz en heeft behalve aan de Harzquer- en Selketalbahn een bezoek gebracht aan een luchtvaartmuseum in Wernigerode en het NS-werkkamp uit de Tweede Wereldoorlog in Nordhausen.
Met Ton Pruissen heeft hij in 2013 de viering van het 25-jarig bestaan van de historische Pressnitztalbahn in Sachsen, de voormalige DR smalspoorlijn van Wolkenstein naar Jöhstadt bijgewoond. Dankzij de intensieve dienstregeling en het fraaie herfstweer heeft de spreker een kleine fotoreportage kunnen maken.
Een korte presentatie over de nagedachtenis van de 50 jaar geleden gesloten smalspoorlijn (1966) van Schönheide naar Carlsfeld rondt het programma af. Ook hier was Ton van de partij.

Jagers en prooi in Steinach (Pressnitztalbahn). Foto: Sjoerd Bekhof.Rangierarbeit in Carlsfeld. Foto: Sjoerd Bekhof.Dieseltriebwagen in Quedlinburg (Selketalbahn). Foto: Sjoerd Bekhof.

dinsdag 20 maart 2018

Stoom in het arbeiders- en boerenparadijs

Bart van ?t Grunewold

Nadat in West-Duitsland bij de Bundesbahn de stoomlocs in 1977 zich ′das Rauchen abgelernt′ hadden, moesten we voor Duitse stoom de Duits-Duitse grens over, naar de DDR. In 1979 en 1981 reden in het ′Arbeiter- und Bauernparadies′ nog volop stoomlocs, door het hele land. Ondanks dat de dieseltractie in opkomst was en al op veel plaatsen prominent aanwezig (en de elektrische tractie voorzichtig), waren er nog ware stoomparadijzen, met veel verschillende loctypen. Niet alleen de ′ewige′ Baureihen 50.35 en 52.80, die kenmerkend waren voor de nadagen van de DR-stoom een paar jaar later, maar een keur aan Baureihen: 01.5, 03.10, 41, 50.0, 58.30. Er reden zware en snelle treinen. Goederentreinen tot 1800 ton waren geen uitzondering en tussen Berlin en Stralsund reed de Baureihe 03.10 met wel 12-rijtuig lange vakantietreinen snelheden boven de 120 km/u. Het depot Saalfeld was het absolute hoogtepunt, met in 1979 maar liefst 10 stuks 01.5-en tegelijk in de rijdende dienst. Het waren niet alleen ′Tempo und Tonnen′, maar ook was er nog veel smalspoor met stoom. Bart van ′t Grunewold bezocht in 1979 en 1981 de DDR - dat was toen nog een hele onderneming - en fotografeerde de onversneden en pure Deutsche Reichsbahn, met de meeste nadruk op de stoomtractie.


dinsdag 17 april 2018

De Rhãtische Bahn door de jaren heen

Hans Bikker

Een reis door Graubünden met de Rhãtische Bahn vanaf 1983 tot heden. Een korte inleiding vooraf hoe onze landgenoot Jan Willem Holsboer de grondslag heeft gelegd voor het huidige smalspoornet van de Rhätische Bahn. Waarbij de overweldigende natuur niet zal worden overgeslagen. We starten de reis in Chur en gaan door de Rijnkloof naar Disentis. We keren terug naar Reichenau-Tamins en reizen via de Albulalijn naar het thans in verbouwing zijnde station St. Moritz. We stappen hier over op de Berninalijn, die via het hoogste punt van de Rhätische Bahn, station Bernina Ospizio op 2353 meter hoogte, via Poschiavo, waar een depot van de Ferrovia Retica is gevestigd, afzakt naar het Italiaanse Tirano op 429 meter.
Na de pauze pakken we de draad weer op in Pontresina en vervolgen onze reis via het Engadin naar het eindpunt Scuol-Tarasp. Van hieruit maken we een grote sprong naar Filisur voor de laatste etappe via de Zügenschlucht naar Davos. Via de Wolfgangpas arriveren we in Klosters waar de Vereinatunnel uitmondt. Hierna vervolgen we onze tocht naar Landquart waar de centrale werkplaats is gevestigd. Na bezoek hiervan reizen we verder naar Chur en rijden door deze stad naar het hooggelegen Arosa. De reis door Graubünden is hiermee echter nog niet ten einde. We sluiten af in het Misox, waar de Rhätische Bahn tot 2003 de exploitatie verzorgde. De impressies die gemaakt zijn in de prachtige natuur spreken uiteraard tot de verbeelding.

Bij de viering van 100 jaar Berninabahn, passeert de Bernina Nostalgie Expresse met twee Pullman Salonwagens van de Rhãtische Bahn het meer van Poschiavo

dinsdag 15 mei 2018

Trams in oostelijk Duitsland, verleden en heden. Deel 1: Berlin, Brandenburg en Mecklenburg-Vorpommern

Bert van Raaij

In deze presentatie bezoeken we het midden en het noordelijke deel van de voormalige DDR.
Deze socialistische arbeidersstaat, die van 1949 tot 1990 heeft bestaan, bleek al snel niet het snel stijgende welvaartsniveau van de Bundesrepublik in het westen van Duitsland te kunnen bijhouden. In de jaren 80 maakte de socialistische heilsstaat zelfs een sterk verarmde indruk.
Een auto was voor velen nog een onbereikbare luxe en de meeste mensen waren aangewezen op het openbaar vervoer. In de steden namen trams een belangrijk deel van het vervoer voor hun rekening. Het trammaterieel was vaak oud en versleten en modernere Tatra-stellen kwamen pas vanaf de jaren 70 op de baan.
Na de hereniging van de twee Duitslanden in 1990 werd de infrastructuur gemoderniseerd naar Westduits voorbeeld. Ook het trammaterieel werd vernieuwd. Hoewel de passagiersaantallen terugliepen zijn de meeste lijnen en bedrijven blijven bestaan.
In mijn verhaal kijken we niet alleen naar de diverse tramtypes, maar ook naar het bijbehorende straatbeeld dat na de “Wende” sterk veranderde.
De oudste plaatjes dateren uit de jaren 60 van de vorige eeuw en de nieuwste uit 2017.

Contact

E-mail

Drechtsteden@nvbs.com

Voorzitter/Penningmeester

W. Reedijk,
Rudyard Kiplingerf 228,
3315 AJ Dordrecht,
Tel: 078-6300776

Plv. Voorzitter/Secretaris

J.R. Bos,
Bakemaerf 314,
3315 JH Dordrecht

Bijeenkomsten

De bijeenkomsten vinden plaats in een van de zalen van de Andreaskerk, J. van Heemskerckstraat 19 te Dordrecht op de derde dinsdag van iedere maand, tenzij anders aangegeven.
Er is geen avond in de zomermaanden juni, juli en augustus.
De zaal is geopend om 19.30 uur, aanvang van het programma om 20.00 uur. Het einde van de avonden is om ongeveer 22.30 uur.

De afgelopen jaren hebben we de bijdrage in de kosten op € 2,00 kunnen houden.
Door de gestegen kosten in die periode zijn we nu helaas genoodzaakt met de start van het nieuwe seizoen in september 2016 de bijdrage te verhogen naar € 2,50.
Wij vragen hiervoor uw begrip.

Indien mogelijk zullen de avonden in de regionale bladen en omroep aangekondigd worden.

Bereikbaarheid

Per Openbaar Vervoer: * Vanaf station Dordrecht CS bereikbaar met buslijn 4 (Arriva) richting Wielwijk. Bij de halte Admiraalsplein uitstappen.

Bereikbaar per auto - (voldoende parkeerruimte aanwezig):
*Snelweg vanuit richting Rotterdam (rechter tunnelbuis) (A16) Afslag Dordrecht Centrum. Bij het stoplicht linksaf (richting H Ziekenhuizen, wijk 4/7). Onder de snelweg door, rechtdoor de Laan der Verenigde Naties volgen en bij het Shell-station rechtsaf (H A.Schweitzer, Amstelwijck). U rijdt Wielwijk in. Dit is Karel Doormanweg. Na een flauwe bocht komt u op een t-splitsing. Hier gaat u links af. U ziet de kerk vervolgens aan uw linkerhand. U kunt in de nabijheid van de kerk parkeren.

*Snelweg vanuit richting Rotterdam (Linker tunnelbuis) + Snelweg vanuit richting Breda (A16)
Afslag Dordrecht Centrum. Bij het tweede stoplicht rechtsaf (richting H Ziekenhuizen, wijk 4/7). Dit is de Laan der Verenigde Naties. Bij het Shell-station rechtsaf (H A.Schweitzer, Amstelwijck). U rijdt Wielwijk in. Dit is de Karel Doormanweg. Na een flauwe bocht komt u op een t-splitsing. Hier gaat u links af. U ziet de kerk vervolgens aan uw linkerhand. U kunt in de nabijheid van de kerk parkeren.

*Snelweg vanuit richting Gorinchem (A15 via N3)
Afslag Dordrecht/Papendrecht (N3). Bij het stoplicht bovenaan linksaf, de snelweg over. Vervolgens rechtdoor richting Dordrecht, de boogbrug over en vervolgens steeds rechtdoor de Randweg volgen. Afslag H A.Schweitzer, Dordwijk (wijk 4) kiezen en onderaan bij het stoplicht rechtsaf. Onder de spoorweg door, een flink stuk doorrijden over de Laan der Verenigde Naties en bij het Shell-station linksaf. U rijdt Wielwijk in. Dit is de Karel Doormanweg. Na een flauwe bocht komt u op een t-splitsing. Hier gaat u links af. U ziet de kerk vervolgens aan uw linkerhand. U kunt in de nabijheid van de kerk parkeren.

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda gemakkelijk te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/drechtsteden)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Drechtsteden