Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Den Haag

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

AlgemeenFoto: Paul Muré.

Voor de pdf van het programma van het eerste halfjaar 2018 klik hier .

Agenda

Programma

maandag 22 januari 2018

Toen en Thans

Beamer- en diaprogramma door Marco Moerland

Voor de pauze bekijken we digitale foto’s uit 2017. We zien gloednieuwe lagevloertrams in Gmunden, Gent, Saint-Étienne en Mülheim maar ook oude wagens in Turijn. In Duitsland is de ooit wijdverspreide Stadtbahn M-wagen het verdwijnende wagentype van dit moment. In Mainz en Bielefeld komen we nog exemplaren op straat tegen. Op de smalsporige Steyrtalbahn in Oostenrijk maken we een tijdreis met museumtreinen waardoor het lijkt of de tijd stilgestaan heeft. Oude bekenden komen we in Roemenië tegen waar in de steden Galați en Brăila uit Rotterdam overgenomen trams dienst doen. In Nederland besteden we aandacht aan de museumtrams van RoMeO in Rotterdam en een gastoptreden van locomotief Bello in de Achterhoek.

Na de pauze gaan we 25 jaar terug in de tijd. We zetten onze tijdreis voort aan de hand van diabeelden. In 1992 was het IJzeren Gordijn opgetrokken; dat was een goede gelegenheid om uitgebreid in Roemenië rond te kijken. We zien onder andere trams bij de nieuwe trambedrijven van Constanța en Brașov waar de tram inmiddels weer verdwenen is. In Bulgarije bezoeken we de twee imposante 76 cm smalspoorlijnen die toen nog in gebruik waren. Voor de HTM was de tweede serie GTL8-trams in aanbouw, die zien we in de fabriek in Brugge. We besluiten de terugblik met een rondgang door het westen van de Verenigde Staten waar we op enige plaatsen PCC-trams in hun land van oorsprong ontmoeten.

Wittlager Kreisbahn, Wismarbus T1 in Lintorf; foto: Marco MoerlandSteyrtalbahn, 760 mm smalspoorlijn in Oostenrijk van Garsten naar Grünburg. Lok 298 102 ex ÖBB, Krauss Linz 1888. Foto nabij Neuzeug. Foto: Marco MoerlandMuseumlijn ASVI in Henegouwen nabij Charleroi. Motorwagen S 9974 ex NMVB / SNCV. Foto in Lobbes op de lijn van Thuin naar Lobbes. Foto: Marco Moerland

maandag 29 januari 2018

Het IJzeren Paard

Filmavond, gepresenteerd door Ton Pruissen

Mijn Moeder zong vroeger dit lied voor mij:

Vrolijk rent door bos en beemden,
′t IJzeren paard maar lustig voort
Krachtig snuivend, dart′lend briesend,
door geen zweepslag aangespoord.
Altijd is ons zwartje klaar,
om te hollen, hollen maar.

Ik ga deze avond dit lied niet zingen, dat kan ik u niet aandoen. Nee, ik laat de locomotieven zingen en dansen.
Een Garratt houdt van gothic, en suikerlocomotiefjes zijn gek op minimal music. De Krautrock van Jane past wonderwel bij Turkse stoom. En als het einde daar is, op de schrootplaats bij de snijbranders, gillen de locomotieven het uit van pijn, begeleid door Alice Cooper.

Ton Pruissen, Bulgarije, oktober 2016Ton Pruissen, Anklam, DDR, juli 1967

maandag 26 februari 2018

The Presidents’ Conference Committee Car

Diapresentatie door Huib. Binkhorst

In 1929 besloot een commissie van directeuren van Amerikaanse trambedrijven tot het ontwikkelen van een moderne tram. Het heeft niet zo mogen zijn dat deze ontwikkeling veel Amerikaanse bedrijven heeft kunnen redden. Maar het was wél de redding voor het Haagse trambedrijf. Onze presentator begon in de jaren ’70 te fotograferen en de HTM was aanvankelijk zijn belangrijkste onderwerp, want het meest nabij.
In dit Haagse tramprogramma staat dan ook de PCC centraal, uiteraard in een Haagse omgeving, waarvan we ongeveer 45 jaar later vaak zullen zeggen: “Ach ja, zo was het toen nog!” Een ouderwetse dia-avond vol nostalgie.

PCC 1101 op lijn 6, Laan van Nieuw Oost Indië, pal voor de deur van ‘onze’ Christus Triumfatorkerk, 26 september 1972. Foto: Huib. BinkhorstPCC 1171, lijn 8, Scheveningseweg, 2 november 1972. Foto: Huib. Binkhorst

maandag 12 maart 2018

Iran licht de sluier op

Presentatie door Cees Sinke

Een beeld van een fascinerend land met een fraaie cultuur. Bezoek aan diverse gezondere plaatsen in Teheran, Isfahan en Yazd. Treinen over bergtrajecten met hellingen en keerlussen die we in Europa niet kennen en dus ook lang verborgen zijn gebleven. Treinen door de woestijn en bezoeken aan depots en werkplaatsen.

Veresk-brug in de lijn tussen Teheran en de Kaspische zee met 2 ‘Iranrunners’

maandag 26 maart 2018

Anderhalve eeuw Rotterdam en OV

Presentatie door Maurits van den Toorn

De auteur van het jubileumboek van de 90-jarige RET toont vanavond de op basis van zijn boek gemaakte presentatie. Rond 1880 begint Rotterdam aan een groeispurt: de havens worden uitgebreid, het aantal inwoners neemt in snel tempo toe. De groei is alleen mogelijk door het bestaan van een goed openbaar-vervoernetwerk, waarvan de omvang gelijke tred houdt met de stadsuitbreidingen. Het begint in 1879 met de paardentram, die vanaf 1905 wordt opgevolgd door de moderne en snelle elektrische tram. In 1927 volgt de overname van de tramexploitatie door de gemeente. Het resultaat daarvan is de vorming van de Rotterdamsche Electrische Tram (RET), een gemeentelijke dienst die zich in korte tijd ontwikkelt tot het modernste vervoerbedrijf van Nederland. De bus komt erbij, terwijl tegenwoordig de metro de ruggengraat vormt van het netwerk. We maken een rondgang met tram, bus en metro door stad en regio in de context van de stedelijke ontwikkelingen.

Eén van de eerste foto’s van de elektrische tram in Rotterdam is in 1905 gemaakt tijdens een proefrit

maandag 9 april 2018

Het Haagse trambedrijf in de jaren zestig en zeventig

Presentatie door Georg Groenveld

In deze periode werd het straatbeeld in Den Haag en omgeving voornamelijk bepaald door PCC-trams. Er werd toen heel wat oud materieel afgevoerd naar het remiseterrein ’s-Gravenmade aan de Delftweg. Meestal in gezelschap van filmer Aad de Wolf werden deze slooptransporten door de presentator van vanavond vastgelegd. HTM-er en tramliefhebber Piet van Kranen begeleidde deze bijzondere transporten, meestal samen met zijn collega Gerard van Dijk. Ter wille van de variatie werd vanuit Scheveningen om en om via de lijnen 8 en 9 gereden. Ook wegtransporten van HTM-trams door de firma E.J. van Dijk uit De Meern komen aan de orde. De presentator heeft altijd een speciale voorkeur gehad voor het werkplaatsgebeuren, zodat hij een regelmatige bezoeker was van de werkplaats aan de Lijsterbesstraat. Ten slotte zullen niet-alledaagse opnamen worden belicht, zoals een spectaculaire ontsporing op de Rijswijkseweg ter hoogte van de Hofwijckstraat en nachtelijke proefritten op lijn 6 in Mariahoeve van Amsterdams en Rotterdams trammaterieel.
maandag 23 april 2018

Drieluik: Spoorwegmuseum – Berlijn - Moselstrecke

Presentatie door Aad de Meij

Locomotief NS 1201 van Wederopbouwer tot Icoon Op 21 april 2016 werd de elektrische NS-locomotief 1201 overgebracht naar het Spoorwegmuseum te Utrecht, waar ze momenteel voor langere periode op prominente wijze wordt geëxposeerd in de grote hal. De loc bevindt zich weer in de opleveringsstaat van 1951. Opvallend hierbij is de fraaie turkooizen kleurstelling met de donkerblauwe bies. In 2001 heeft de “Werkgroep Loc 1501” zich over de 1201 ontfermd en werd besloten de loc weer zoveel als mogelijk terug te brengen in de originele staat. Na een korte terugblik op het ontstaan van de Werkgroep en enkele spraakmakende excursies met o.a. Mat’54 beleeft u vervolgens de cascorevisie van de loc mee van begin tot het eind. Tevens wordt u bijgepraat over het terugvinden van de juiste kleur turkoois. Verder natuurlijk het eerste publieke optreden in 2011 samen met de fraai gerestaureerde 1218 in Amersfoort bij het jubileumfeest van 80 jaar NVBS en 60 jaar locserie 1200.

Lok 1201 is prominent te bewonderen in het Spoorwegmuseum. Foto: Aad de Meij

West Berlijn 1967, Oost Berlijn 1993 In 1967 ging uw presentator op familiebezoek in West-Berlijn. De treinreis per stoomtrein door de toenmalige DDR was een hele onderneming. In West Berlijn stond de laatste tramlijn op het punt opgeheven te worden. Wij kijken enkele weken voor de opheffing naar de teloorgang van lijn 55. Verder bezoeken we het oostelijke stadsdeel van Berlijn en Potsdam na de Wende in 1993 en proeven nog net de sfeer van de oude Grosraumwagens, Reko- en Tatratrams in de reguliere dienst.

De laatste tramlijn 55 in West Berlijn kort voor de opheffing in 1967. Foto Aad de Meij

Moselstrecke Trier - Koblenz We volgen deze markante en fotogenieke spoorlijn door de jaren heen van Trier tot Koblenz. Eind jaren ’60 werden de reizigerstreinen getrokken door de stoomlocs van de BR 23 en 01; na de elektrificatie van de lijn namen moderne elocs hun taak over. In het goederenverkeer werden de zware stoomlocs van de BR 44 uiteindelijk afgelost door o.a. de meerspanninglocs van de BR 189, die zelfs tot in ons land komen. Verder speciale aandacht voor de metamorfose van de ruim 4 km lange Kaiser Wilhelmtunnel: eens reden door deze dubbelsporige tunnel de stoomlocomotieven, bepaald geen pretje voor het locpersoneel. Nu is deze tunnel enkelsporig en geëlectrificeerd en ligt er parallel aan deze tunnel een nieuwe tweede tunnel, eveneens enkelsporig en geëlectrificeerd.

De Kaiser Wilhelmtunnel eind jaren ’60. Foto Aad de Meij

maandag 30 april 2018

De spoorwegen in Denemarken tussen 1990 en 2015

Presentator: Mar de Klerk

De Deense spoorwegen waren in de jaren ′90 vooral bekend bij liefhebbers van dieseltractie. Op vrijwel alle hoofdlijnen reed een grote variatie aan materieel waaronder de beroemde "Lyntog" (flitstrein) op intercityverbindingen en de "Bolle Neuzen" voor zowel reizigers- als goederentreinen. Door modernisering van het materieel zijn beide inmiddels van het toneel verdwenen. Een deel van de "Bolle Neuzen" begon een tweede leven bij particuliere spoorwegen, die een aantal zijlijnen exploiteren met voornamelijk dieseltreinstellen en motorrijtuigen.
Ook de spoorveren tussen zowel Fyn en Sjælland als Helsingør - Helsingborg (Zweden) waren karakteristiek voor Denemarken. Inmiddels zijn deze vervangen door brug / tunnelverbindingen en is de route van Padborg via København naar Malmö geëlektrificeerd. De internationale verbinding Puttgarden (D) - Rødbyhavn is momenteel nog het enige klassieke spoorveer van het land. Wat minder bekend zijn de museumbedrijven in Denemarken. Zij rijden met historische stoom- of dieseltractie op gesloten baanvakken tijdens de zomervakantie en op nationale feestdagen.
In het programma maken we een tocht langs verschillende lijnen en bedrijven waarbij ook de buurlanden Duitsland, Zweden en Noorwegen met een bezoek worden vereerd. Het beeld van de spoorwegen in Denemarken blijkt in 25 jaar duidelijk veranderd maar het is nog steeds een boeiend vakantieland.


maandag 14 mei 2018

India: 1980 versus 2009

Beamerpresentatie door Fons van der Jagt en Jan Noorlander

In 1980 maakte de NVBS een verre reis naar India. Het land telde toen nog duizenden stoomlocs in actieve dienst. Fons van der Jagt maakte deze reis mee. In een eigen slaaprijtuig, dat telkens aan of in treinen van de gewone dienstregeling geplaatst werd, reisde de groep door een gedeelte van dit land.
De start was in Bombay en verder via New Delhi, Jaipur, Varanasi, Calcutta naar Darjeeling. Naar het zuiden naar Puri en via o.a. Hyderabad terug naar Bombay. Met onderweg bezoek aan stoomdepots en ook toeristische bezienswaardigheden.
Jan Noorlander ging met de NVBS in 2009 op reis. Niet met een eigen slaaprijtuig, maar wel vaak per slaaprijtuig van een reguliere trein. Deze groep bezocht ook New Delhi, Varanasi, Calcutta en Darjeeling, maar ook o.a Amritsar en Simla. Met bijna geen stoomlocs meer en minder trams in Calcutta. Vaak verbaasd over de door elkaar krioelende miljoenen inwoners van dit ongelooflijke land.
Laat de Taj Mahal aan u voorbij komen en de lijkverbranding in Varanasi. Maar ook de “galloping goose” op de smalspoorlijn Kalka -Shimla en de Gouden Tempel van de Sikhs.
Kortom: ga er maar eens lekker voor zitten.

IR YP 2814 nabij Jaipur. Foto: Fons van der Jagt

maandag 28 mei 2018

VARIA-avond

Ter afsluiting van het seizoen presentaties door vijf of zes leden van de afdeling Den Haag.

Contact

E-mail

DenHaag@nvbs.com

Voorzitter

Paul Muré (P.E.)
Balen van Andelplein 57
2273 LG Voorburg
T: 070-3864734
E: pe.mure@tiscali.nl

Secretaris

Hans Haije,
Juliana van Stolberglaan 182,
2595 CM Den Haag,
T: 070 - 3478983

Penningmeester

Erik Herbschleb

Bestuurslid

Kees Bal

Bijeenkomsten

In de maanden september t/m mei zijn er op de 2e, 4e en eventueel 5e maandag bijeenkomsten in de grote zaal van de Christus Triumfator­kerk, Juliana van Stolberglaan 154 te Den Haag.
De zaal is geopend vanaf 19.00 uur, het programma begint altijd om 19.45 uur en eindigt omstreeks 22.30 uur.
Te laat komen of te vroeg weggaan wordt door velen als storend ervaren. U wordt dus dringend verzocht tijdig aanwezig te zijn.
Roken in het gebouw is niet toegestaan en mobiele telefoons dienen tijdens de presentatie uitgeschakeld te zijn.
Ter dekking van de zaalhuur en overige kosten bedraagt de entreeprijs € 3,50 voor leden en € 4,- voor niet-leden.

Bereikbaarheid

Vanaf station Den Haag Centraal of station Laan van NOI:
HTMbuzz: buslijn 23, halte Juliana van Stolberglaan
HTMbuzz: buslijn 24, halte Laan van NOI
ConneXXion: buslijn 43, halte Laan van NOI
HTM: tramlijnen 2 en 6, halte Oostinje
RandstadRail: Station Laan van NOI, 8 min. lopen

De Christus Triumfatorkerk ligt tegenover de haltes van de HTM-lijnen 2, 6 en 23
Parkeren is in de omliggende straten gratis.


De tram stopt bij de afdeling Den Haag voor de deur!
Foto: Paul Muré

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart
De bijeenkomsten vinden hier plaats in de kerk op de hoek Laan van Nieuw Oost-Indië/Juliana van Stolberglaan

Van het bestuur

Ook voor het voorjaar van 2018 proberen wij weer de nodige variatie aan programma’s te bieden, met hopelijk voor elk wat wils.
Nog even terugkijkend op de periode september t/m december van 2017 kunnen we vaststellen dat het aantal bezoekers wederom gemiddeld rond de 50 per avond lag. In december 2017 overschreden we voor het tweede jaar op rij de grens van in totaal 1.000 bezoekers over het gehele jaar. Wij zijn daar best een beetje trots op en hopen natuurlijk dat we dit vast kunnen houden. Dat zal vooral ook aan u liggen, als vaste of incidentele bezoeker. Wij zijn altijd weer blij als u er bent!
Daarbij zullen we steeds proberen om u niet alleen een interessant programma te bieden, maar er ook voor te zorgen dat u elkaar in een prettige sfeer kunt ontmoeten en contact kunt onderhouden met andere belangstellenden.
Daarom nodigen wij u weer van harte uit om onze bijeenkomsten te bezoeken! Natuurlijk mag u ook iemand meebrengen die een keer een bijeenkomst wil bijwonen. Misschien is de varia-avond eind mei 2018 daarvoor wel heel erg geschikt.
En tot slot: Als u zelf eens iets wilt presenteren of suggesties hebt, laat het gerust weten! Samen met u maken wij er iets moois van!
1000e bezoeker bij de afdeling Den Haag
Evenals in 2016 heeft de afdeling Den Haag ook in 2017 weer kans gezien om in een jaar tijd meer dan 1000 bezoekers te trekken. Even leek het erop dat dit aantal al op de bijeenkomst van 11 december zou worden gehaald, want de 41e bezoeker van die avond zou de 1000e zijn en gemiddeld zitten we rond de 50 …. Maar de sneeuwval van die dag gooide roet in het eten. Ondanks dat de trams van de HTM vrijwel allemaal bleven rijden durfden toch slechts 13 mensen – en gelukkig ook de presentator (uit Gouda!) - de gang naar de bijeenkomst te wagen. Opvallend was trouwens dat de grote meerderheid van de bezoekers die avond van buiten de stad kwam! Maar het werd qua aantal bezoekers dus een diepterecord! Uiteindelijk zou dan toch op de laatste bijeenkomst van het jaar, de traditionele varia-avond op 28 december, het getal van 1000 gehaald gaan worden. Roos Bongers was de gelukkige en zij werd door ondergetekende welkom geheten met een bloemetje en een cadeaubon van de NVBS Winkel in Amersfoort. Met 66 bezoekers was die avond weer zodanig goed bezocht, dat we in totaal voor 2017 toch op 1038 zijn uitgekomen. Ter vergelijking: in 2016 was er één avond minder en waren het er 1042. Behalve de 1000e bezoeker hebben we ook de meest frequente bezoeker die geen lid is van de NVBS in het zonnetje gezet: Cees Kriek uit Leidschendam kreeg het jubileummagazine ‘Mensen in de NVBS, 1931-2016’ en de NVBS-kalender voor 2018 uitgereikt.
Paul Muré


Voorzitter Paul Muré verwelkomt de 1000e bezoeker van 2017. Roos Bongers is de gelukkige.
Foto: Erik HerbschlebCees Kriek ontvangt uit handen van Paul Muré een exemplaar van het jubileummagazine uit 2016 en de NVBS-kalender 2018.
Foto: Erik Herbschleb

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/denhaag)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Den Haag