Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Den Haag

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

AlgemeenFoto: Kees Bal

Voor de pdf van het programma van het tweede halfjaar 2017 klik hier .

Agenda

Programma

maandag 23 oktober 2017, 19:45 - 22:30 uur

Van Den Haag via Oostenrijk naar België

Presentatie door Chris Westerduin

De titel van het programma voor vanavond legt ongeveer uit welke route gevolgd gaat worden. Chris presenteert vanavond een programma van tram, smalspoor en trein. We starten in Den Haag waar we de komst van de nieuwe stadstram volgen. In juli 2014 kwam de eerste Avenio aan en wat gebeurde er daarna allemaal met de nieuwe tram. In Oostenrijk gaan we ook nieuw materieel zien. We leggen de focus op de Mariazellerbahn waar we nog even genieten van het oude materieel maar waar in 2013 de nieuwe - Zwitserse - Himmelstreppe treinstellen in dienst kwamen.
Het laatste onderwerp van de avond betreft de ontwikkeling van Rail Feeding in België. In 2015 kwam een boek uit over de eerste 10 jaar van RRF maar dat belichtte alleen Nederland. Sinds 2011 zet Rail Feeding ook voet op Belgische grond.

Waalhaven, april 2011.
Foto Chris Westerduin

maandag 30 oktober 2017, 19:45 - 22:30 uur

Met Interrail door Europa

Presentatie door Matthias van Aalst

Na zijn deelname aan de varia-avond van juni 2015, verzorgt Matthias nu een volledig programma. De 20-jarige student zal in de eerste helft van de avond aandacht schenken aan zijn Interrail-reis in de zomer van 2015, waarbij de nodige steden per tram zijn verkend. O.a. Milaan, Boedapest en Wenen zullen aan bod komen, maar er volgt meer. Na de pauze zal worden ingegaan op tramexcursies die in de periode hierna hebben plaatsgevonden. Aangezien deze op het moment van schrijven nog niet allemaal bekend zijn, houden we het spannend; maar het wordt zeker de moeite waard!

Museumtram in het centrum van Boedapest. Foto: Matthias van Aalst

maandag 13 november 2017, 19:45 - 22:30 uur

De Auvergne: een rondje om de Puy de Dôme

Presentatie door Dirk Elkhuizen

We gaan ongeveer 25 jaar terug in de tijd toen alles nog dieseltractie was in een deel van Frankrijk. Via Parijs, waar we ook even rondkijken op het Gare du Nord en het Gare de Lyon, en via Vichy komen we aan in Clermont-Ferrand. Afgezien van de vele treinen die we zien besteden we ook enige aandacht aan de "Tour de France" en het echte verhaal van "Asterix en Obelix" van de slag van de Galliërs tegen de Romeinen. Dit alles in een mooi Frans landschap.

Franse dieselstellen verzorgen de treindienst in de Auvergne.
Foto: Dirk Elkhuizen

maandag 27 november 2017, 19:45 - 22:30 uur

Berliner Metamorphosen, deel 2

Presentatie door John Krijgsman

Op 28 november 2016 presenteerde John zijn eerste deel over Berlijn. Vanavond het tweede deel van het overzicht van de grote veranderingen die zich overal in Berlijn hebben voltrokken door de deling van de stad ten gevolge van de Koude Oorlog en het weer samensmelten van de stad na de val van De Muur in 1989.
Hij bezocht Berlijn en omstreken sinds 1973 meer dan 100 keer en maakte er zo′n 12.000 dia′s en digitale opnamen van de stad en het railvervoer. Door de jaren heen ging hij vaak terug naar dezelfde plekken om daar keer op keer de veranderingen vast te leggen. Aan de hand van deze foto´s met bijpassende verhalen maken we een tijdreis van meer dan 40 jaar door en rond Berlijn, langs en over De Muur, met (stoom)trein, tram, U-Bahn en S-Bahn.

Op 6 okt. ´83 passeert DR loc 52 8097 een S-Bahn-treinstel bij het in Oost-Berlijn gelegen station Adlershof.
Foto: John Krijgsman

maandag 11 december 2017, 19:45 - 22:30 uur

Spoorwegen op de kaart en 10 jaar NVBS-excursies

Presentatie door Ronald Bokhove

Voor de pauze laat Ronald ons in de presentatie ´Spoorwegen op de kaart´ de wisselwerking tussen spoor en kaart zien met vele voorbeelden uit binnen- en buitenland. Met de komst van de spoorwegen verandert het kaartbeeld: lijnen, emplacementen en stations krijgen een plek, als onderdeel van de topografie, als hulpmiddel bij het plannen van een rit of als opwarmertje voor een onvergetelijke reis. Thematische kaarten verbeelden opkomst en soms ondergang van het spoor en verklaren ruimtelijke verschijnselen waarin railvervoer een rol speelt. U gaat het vanavond allemaal zien, want een kaartje zegt meer dan duizend woorden.

Na de pauze kunnen we lekker wegzakken als dezelfde presentator een visueel overzicht geeft van 10 jaar NVBS-excursies tussen 2007 en 2017. Hij heeft als reisleider bij de SNE vele tochten georganiseerd, maar hij laat ook opnamen zien van excursies die door zijn collega´s zijn geleid. Dat betekent beelden uit verre landen als Bangladesh, Zuid-Korea, Taiwan en Syrië. Maar we blijven ook dichter bij huis als we gaan spoorzoeken in het Westland, op Koninginnedag de Rotterdamse haven bezoeken of in de sneeuw naar Stadskanaal zwoegen. En - wie weet - zet het u wel aan om zélf eens aan een NVBS-excursie deel te nemen. Of hoort u al tot de groeiende schare enthousiaste deelnemers?


donderdag 28 december 2017, 19:45 - 22:30 uur

VARIA-avond

Presentaties door vijf leden van de afdeling Den Haag

Op het moment van drukken van dit programmablad hebben zich al drie leden aangemeld! Eind november zal met betrekking tot het volledige programma een aparte flyer verschijnen.
maandag 8 januari 2018, 19:45 - 22:30 uur

De weg kwijt in Engeland

Presentatie door Bastiaan Luytjes

Meer informatie over dit programma volgt.

Contact

E-mail

DenHaag@nvbs.com

Voorzitter

Paul Muré (P.E.)
Balen van Andelplein 57
2273 LG Voorburg
T: 070-3864734
E: pe.mure@tiscali.nl

Secretaris

Hans Haije,
Juliana van Stolberglaan 182,
2595 CM Den Haag,
T: 070 - 3478983

Penningmeester

Erik Herbschleb

Bestuurslid

Kees Bal

Bijeenkomsten

In de maanden september t/m mei zijn er op de 2e, 4e en eventueel 5e maandag bijeenkomsten in de grote zaal van de Christus Triumfator­kerk, Juliana van Stolberglaan 154 te Den Haag.
De zaal is geopend vanaf 19.00 uur, het programma begint altijd om 19.45 uur en eindigt omstreeks 22.30 uur.
Te laat komen of te vroeg weggaan wordt door velen als storend ervaren. U wordt dus dringend verzocht tijdig aanwezig te zijn.
Roken in het gebouw is niet toegestaan en mobiele telefoons dienen tijdens de presentatie uitgeschakeld te zijn.
Ter dekking van de zaalhuur en overige kosten bedraagt de entreeprijs € 3,50 voor leden en € 4,- voor niet-leden.

Bereikbaarheid

Vanaf station Den Haag Centraal of station Laan van NOI:
HTMbuzz: buslijn 23, halte Juliana van Stolberglaan
HTMbuzz: buslijn 24, halte Laan van NOI
ConneXXion: buslijn 43, halte Laan van NOI
HTM: tramlijnen 2 en 6, halte Oostinje
RandstadRail: Station Laan van NOI, 8 min. lopen

De Christus Triumfatorkerk ligt tegenover de haltes van de HTM-lijnen 2, 6 en 23
Parkeren is in de omliggende straten gratis.


De tram stopt bij de afdeling Den Haag voor de deur!
Foto: Paul Muré

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart
De bijeenkomsten vinden hier plaats in de kerk op de hoek Laan van Nieuw Oost-Indië/Juliana van Stolberglaan

Van het bestuur

Ook voor het najaar van 2017 proberen wij weer de nodige variatie aan programma’s te bieden, met hopelijk voor elk wat wils.
Nog even terugkijkend naar het afgelopen seizoen kunnen we vaststellen dat het aantal bezoekers wederom rond de 50 per avond ligt. Wij zijn daar best een beetje trots op en hopen natuurlijk dat we dit vast kunnen houden. Dat zal vooral ook aan u liggen, als vaste of incidentele bezoeker. Wij zijn altijd weer blij als u er bent!
Daarbij zullen we steeds proberen om u niet alleen een interessant programma te bieden, maar er ook voor te zorgen dat u elkaar in een prettige sfeer kunt ontmoeten en contact kunt onderhouden met andere belangstellenden.
Daarom nodigen wij u weer van harte uit om onze bijeenkomsten te bezoeken! Natuurlijk mag u ook iemand meebrengen die een keer een bijeenkomst wil bijwonen. Misschien is de varia-avond eind december daarvoor wel heel erg geschikt.
En tot slot: Als u zelf eens iets wilt presenteren of suggesties hebt, laat het gerust weten! Samen met u maken wij er iets moois van!

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/denhaag)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Den Haag