Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Den Haag

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

AlgemeenFoto: Kees Bal

Voor de pdf van het programma van het tweede halfjaar 2017 klik hier .

Agenda

Programma

donderdag 28 december 2017, 19:45 - 22:30 uur

VARIA-avond

Presentaties door vijf leden van de afdeling Den Haag


Dwars door de berg - Hans van Lith
Het Zwitserse dorpje Wassen is beroemd omdat je vanuit de trein de kerk drie keer kunt zien: een keer in de diepte, een keer op ooghoogte en een keer boven je. Dat is nog steeds zo, maar de meeste reizigers zullen dat niet meer aanschouwen, omdat de Gotthardlijn sinds 2016 door een 57 kilometer lange tunnel voert, de langste ter wereld. Voor de opening was het ook voor het publiek mogelijk de nieuwe tunnel te bezoeken met een speciale trein, de Gotthardino. Daarover en over dit gigantische project hoort en ziet u meer.


De Hofpleinlijn - Paul Koster
Paul woonde in de jaren ‘70 in Pijnacker en hij zat toen dagelijks in de trein, op weg naar school in Voorburg. In die jaren reden er voornamelijk tweerijtuigstellen materieel ′46, maar er reden ook viertjes mat. ‘46, hondekoppen, Plan V′s en Plan T′s. Ook Sprinters en de metrorijtuigen van RET-lijn E krijgt u te zien.


Tram en trein rond het Hobbemaplein: “Ontmoetingen tussen ‘65 en ‘82” - Edward Kuijper
Het Haagse Hobbemaplein heeft Edward van jongs af aan gefascineerd: een druk plein midden in de stad, met drie tramlijnen en een goederenspoorlijn. Daar stapte hij als kind in de jaren vijftig over van bus E (later 20) op tram 11 of 12, al naar gelang welke Scheveningse oma bezocht werd. Ook lijn 6 reed er en je had altijd de kans dat je er een NS-loc met goederentrein of één van de e-locs van de HTM tegenkwam, of nog mooier: allebei! Het is dus ook niet verwonderlijk dat hij in oktober 1965 daar de eerste foto’s met zijn nieuwe kleinbeeldcamera maakte. In deze presentatie toont hij een aantal alledaagse en niet-alle-daagse ontmoetingen op en rond het Hobbemaplein die hij tussen 1965 en 1982 fotografisch heeft vastgelegd.


Op bezoek in Odessa - Karel Hoorn
Odessa, een belangrijke havenstad in Oekraïne, ligt aan de rand van de huidige demarcatielijn tussen oost- en west Oekraine.
Odessa is voor westerlingen goed te bezoeken en dan blijkt het een bruisende stad te zijn. Het meest toeristisch zijn de Potemkintrappen, die van de hooggelegen boulevard naar de straat langs de Zwarte Zee leiden. Ook het trambedrijf dat (ondanks vele slechte jaren) nog lange uitlopers kent, is de moeite waard.
Karel neemt u mee op een (tram-)excursie in 2017 door de stad met museummaterieel en over lijn 20 door het moeras. De ritprijs is één der laagste ter wereld, nl. 7 cent!


Afscheid van de Spessartrampe - Bert van der Kruk
Eén van de bekendste hellingrijke spoorlijnen in Duitsland is die tussen Aschaffenburg en Gemünden waar, tussen de plaatsjes Laufach en Heigenbrücken, een pittige klim de inzet en versterking van 1 of 2 opdruklokken noodzakelijk maakt om zware goederentreinen te helpen dit natuurlijke obstakel te overwinnen. Dat dit tijdrovend en kostbaar is zal duidelijk zijn.
Omdat ook IC’s en ICE’s over dit bochtige traject rijden met de snelheid van een boemeltje en de toestand van de al uit 1854 daterende Schwartzkopftunnel bij Heigenbrücken geen hogere snelheid dan 70 km/h toelaat, werd besloten dit spoorgedeelte te vervangen door een nieuwe, minder steile spoorlijn met meerdere tunnels. Op 15 juni 2017 ging het oude rechterspoor buiten dienst en kwam er na 163 jaar een einde aan de opdrukdiensten. Vanavond een beeldverslag van de nadagen in 2016 en 2017 van deze beroemde spoorlijn en van de afscheidsritten op 25 mei met stoom- en oude e-lokken.
maandag 8 januari 2018, 19:45 - 22:30 uur

De weg kwijt in Engeland

Presentatie door Bastiaan Luytjes

Meer informatie over dit programma volgt.

Contact

E-mail

DenHaag@nvbs.com

Voorzitter

Paul Muré (P.E.)
Balen van Andelplein 57
2273 LG Voorburg
T: 070-3864734
E: pe.mure@tiscali.nl

Secretaris

Hans Haije,
Juliana van Stolberglaan 182,
2595 CM Den Haag,
T: 070 - 3478983

Penningmeester

Erik Herbschleb

Bestuurslid

Kees Bal

Bijeenkomsten

In de maanden september t/m mei zijn er op de 2e, 4e en eventueel 5e maandag bijeenkomsten in de grote zaal van de Christus Triumfator­kerk, Juliana van Stolberglaan 154 te Den Haag.
De zaal is geopend vanaf 19.00 uur, het programma begint altijd om 19.45 uur en eindigt omstreeks 22.30 uur.
Te laat komen of te vroeg weggaan wordt door velen als storend ervaren. U wordt dus dringend verzocht tijdig aanwezig te zijn.
Roken in het gebouw is niet toegestaan en mobiele telefoons dienen tijdens de presentatie uitgeschakeld te zijn.
Ter dekking van de zaalhuur en overige kosten bedraagt de entreeprijs € 3,50 voor leden en € 4,- voor niet-leden.

Bereikbaarheid

Vanaf station Den Haag Centraal of station Laan van NOI:
HTMbuzz: buslijn 23, halte Juliana van Stolberglaan
HTMbuzz: buslijn 24, halte Laan van NOI
ConneXXion: buslijn 43, halte Laan van NOI
HTM: tramlijnen 2 en 6, halte Oostinje
RandstadRail: Station Laan van NOI, 8 min. lopen

De Christus Triumfatorkerk ligt tegenover de haltes van de HTM-lijnen 2, 6 en 23
Parkeren is in de omliggende straten gratis.


De tram stopt bij de afdeling Den Haag voor de deur!
Foto: Paul Muré

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart
De bijeenkomsten vinden hier plaats in de kerk op de hoek Laan van Nieuw Oost-Indië/Juliana van Stolberglaan

Van het bestuur

Ook voor het najaar van 2017 proberen wij weer de nodige variatie aan programma’s te bieden, met hopelijk voor elk wat wils.
Nog even terugkijkend naar het afgelopen seizoen kunnen we vaststellen dat het aantal bezoekers wederom rond de 50 per avond ligt. Wij zijn daar best een beetje trots op en hopen natuurlijk dat we dit vast kunnen houden. Dat zal vooral ook aan u liggen, als vaste of incidentele bezoeker. Wij zijn altijd weer blij als u er bent!
Daarbij zullen we steeds proberen om u niet alleen een interessant programma te bieden, maar er ook voor te zorgen dat u elkaar in een prettige sfeer kunt ontmoeten en contact kunt onderhouden met andere belangstellenden.
Daarom nodigen wij u weer van harte uit om onze bijeenkomsten te bezoeken! Natuurlijk mag u ook iemand meebrengen die een keer een bijeenkomst wil bijwonen. Misschien is de varia-avond eind december daarvoor wel heel erg geschikt.
En tot slot: Als u zelf eens iets wilt presenteren of suggesties hebt, laat het gerust weten! Samen met u maken wij er iets moois van!

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/denhaag)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Den Haag