Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Amsterdam

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Algemeen

Download het programma 2016 - 2017 hier ald PDF.

Agenda

Programma

maandag 18 december 2017

“De Oekraïne, een groot tramland”

Een programma van Karel Hoorn

Toen de Oekraïne op 24 augustus 1991 uit het verbond van Socialistische Sovjetrepublieken stapte verklaarde het zich onafhankelijk. Op 1 december 1991 bleek via een referendum 90 % van de bevolking het hiermee eens te zijn. Het geharrewar om de koers van het land (pro Russisch of pro westers) deed onlusten en een scheuring ontstaan die leidde tot bezetting van de Krim door Rusland en een oorlog tussen het oosten en het westen van het land. Op tramgebied volgde het nog niet onafhankelijke land de Russische lijn met nieuwe Tatra- en KTM-wagens. De eerder genoemde oorlog slokt veel geld op zodat vernieuwing van baan en materieel op een zacht pitje zijn komen te staan. Alleen de hoofdstad Kijiv kreeg nieuwe trams waarvan de laatste eigenlijk voor Moskou bestemd waren. Overige steden verbouwen hun trams of maken gebruik van goede tweedehands Tatra’s. De gehele dienst in Vinnitsa wordt nu met materieel uit Zürich gereden. Vanavond beelden uit alle tramsteden zoals ze er halverwege de 90-er jaren waren. Na enige tussentijdse bezoeken in een aantal steden krijgt u een volledig overzicht van de westelijk van de demarcatielijn gelegen steden gemaakt in de zomer van 2017.


maandag 15 januari 2018

“Smalspoor op het Britse eiland”

Een programma van Hubert Kraaivanger

Hubert toont ons twee Engelse videofilms, in het Nederlands te betitelen als ‘Britse smalspoorvaria’ en ‘Bergen verzetten op smalspoor’. We komen in Wales, op het eiland Man, in Schotland en in Engeland en de rails liggen 381 tot 1219 mm van elkaar of ergens daar tussen. Stoom-, motor- en elektrische tractie in grote verscheidenheid. De oudste opnames zijn uit 1931, het jaar dat de NVBS ontstond. We zien pionierswerk begin jaren ‘50 bij het redden van lijnen in Noordwest Wales zoals de Ffestiniog Ry en de Talyllyn Ry. Mijnsporen van de leisteengroeve Dinorwic Quarry. Het eiland Man met nog vrijwel het volledige drievoetsnetwerk van de Isle of Man Railway. In Schotland industriële lijnen, wie hoorde ooit van de Lochaber Narrow Gauge Railway of van de Winchburgh Shale Railway? Smalspoor was er ook bij ijzerertsmijnen in de Engelse Midlands. Voor ‘Pier Railways’ komen we op pieren aan de Engelse zuidoostkust. Opmerkelijk grote miniatuurtreinen in Cumbria in het noordwesten en Kent in het zuidoosten, daar was ook de Bowaters Paper Railway.
In de tweede film bekijken we de ontwikkeling van gelede stoomlocomotieven op smalspoor, de oplossing voor krachtige tractie in de bergen. Fairlies bij de Ffestiniog en Garratts bij de Welsh Highland Railway.


maandag 19 februari 2018

“De Harz, een spoor van verandering”

Een programma van Erik de Jongh

Tijdens deze avond “Over smalspoor en de Harz” (derde versie) veel aandacht voor de smalspoorlijnen in dit gebied. Niet alleen komt de HSB aan bod maar is er nu ook enige aandacht voor de allang verdwenen SHE. Sinds 1978 komt Erik in de Harz, toen nog verdeeld in het vrije westen en het afgesloten oosten. Tot op de dag van vandaag komt hij hier met enige regelmaat terug. Na het opengaan van de grens tussen Oost en West in 1989 was het voor hem eindelijk mogelijk om naar de oostelijke Harz te gaan.
Vanuit voornamelijk standplaats Wernigerode bekijken we uitgebreid de HSB vanaf 1990 in alle jaargetijden. Rijden we door de prachtige natuur en komen we veelvuldig op de Brocken. Bezoeken we plaatsen als Quedlinburg, Gernrode en Wernigerode. Verder vertelt hij wat over de recente geschiedenis van de Harz met ook de donkere periode zoals de tweedeling.
We kunnen dan tot de conclusie komen dat er een spoor van verandering door de Harz is getrokken en niet alleen op smalspoor gebied. Een uitgebreid en breed programma dus, met vooral veel smalspoor, geen eindeloze details, niet volledig, maar wel met oog voor natuur, cultuur en geschiedenis.


maandag 19 maart 2018

“De weg kwijt in Engeland”

Een programma van Bastiaan Luytjes

Veel liefhebbers zouden op Groot-Brittannië zijn uitgekeken sinds de romantiek van de stoom- en dieseltreinen voorbij is. ‘Eenheidsworst,’ wordt wel eens gezegd. Onze presentator Bastiaan Luytjes wil graag het tegendeel laten zien. De spoorwegen in dit land blijven juist continu boeien en verbazen. De wet van de remmende voorsprong heeft de treinen en alles er omheen onmiskenbaar Brits gemaakt. De privatisatie heeft geleid tot een grote diversiteit in vervoerders, kleuren en materieeltypes; van eenheid is zeker geen sprake. In de presentatie ziet u de eigenaardigheden en soms onlogica, zoals de parliamentary train en het oneindige geschuif en gepuzzel met materieel tussen vervoerders. We bezoeken de mooiste plekjes, zoals Dawlish aan de zuidkust en Ribblehead in de Yorkshire Dales. We gaan ook naar de Great Central Railway, een unieke dubbelsporige museumlijn, waar we tijdens zogenaamde stoom- en dieselgala’s de romantiek van vroeger kunnen ervaren. Zonder garanties op succes zal de presentator proberen de weg te wijzen in Engeland.


maandag 16 april 2018

“Trams in oostelijk Duitsland, verleden en heden, deel 2”

Een programma van Bert van Raaij

In deze presentatie bezoeken we het zuidelijke deel van de voormalige DDR. Deze socialistische arbeidersstaat, die van 1949 tot 1990 heeft bestaan, bleek al snel niet het snel stijgende welvaartsniveau van de Bundesrepublik in het westen van Duitsland te kunnen bijhouden. In de jaren tachtig maakte de socialistische heilsstaat zelfs een sterk verarmde indruk. Een eigen auto was voor velen nog een onbereikbare luxe en de meeste mensen waren aangewezen op het openbaar vervoer. In de steden namen trams een belangrijk deel van het vervoer voor hun rekening. Het trammaterieel was vaak oud en versleten en modernere Tatra-stellen kwamen pas vanaf de jaren 70 op de baan. Na de val van “de muur” en de hereniging van de twee Duitslanden in 1990 werd de infrastructuur gemoderniseerd naar Westduits voorbeeld. Ook het trammaterieel werd vernieuwd. Hoewel de passagiersaantallen terugliepen zijn de meeste lijnen en bedrijven blijven bestaan.


maandag 28 mei 2018

“Sporen door het Appenzellerland”

Een video-film programma van René Platjouw

LET OP : 21 mei GEEN avond i.v.m. Pinksteren
In 1981 reisde uw presentator mee met de NVBS ligwagenexcursie. Daarbij maakte hij voor het eerst kennis met het groene Appenzellerland. Pas in 1998 en ’99 werd dit gebied opnieuw bezocht. De Appenzellerbahn had toen nog diverse types materieel in dienst, zelfs getrokken treinen met een locomotief. Ook museumwagen 30 werd vlak voor de eeuwwisseling vastgelegd bij een zondagse inzet. De lijn naar Trogen was dan wel deels gemoderniseerd en qua baan gesaneerd, er reden toen nog steeds losse motorwagens. Tegenwoordig rijden er dubbelgelede “trams”. Appenzeller Bahn, Trogenerbahn, Rorschach-Heiden Bergbahn en de lijn Rheineck-Walzenhausen gaan vandaag de dag samen onder de noemer AB, Appenzeller Bahnen. Als in 2018/19 de TB “gekoppeld” wordt aan de lijn via Teufen en Gais naar Appenzell komen er nieuwe trams in dienst van het type Tango (bekend uit Basel) die een doorgaande dienst gaan bieden tussen Trogen en Appenzell. Verdwenen zal dan ook zijn de tandrad haarspeldbocht bij Riethüsli net buiten Sankt Gallen. Ervoor in de plaats komt een tunnel zonder steile helling. Het enige tandrad bij de AB zal dan nog liggen tussen Gais en het in het Rijndal gelegen Altstätten.

Contact

E-mail

Amsterdam@nvbs.com

Voorzitter

René Platjouw,
Burgermeester Hogguerstraat 351,
1064 CR Amsterdam,
Tel: 020-6139447

Secretaris

Bert van Raaij,
Spinozahof 57,
1018 AN Amsterdam.
Tel: 06-48894286

Penningmeester

Deze functie is vacant.
René Platjouw,
Burgermeester Hogguerstraat 351,
1064 CR Amsterdam,
Tel: 020-6139447

Bijeenkomsten

Wij komen elke derde maandag van de maand bijeen, een enkele keer wordt daar vanwege feestdagen van afgeweken. Plaats van samenkomst is de hal van het Haarlemmermeerstation aan de Amstelveenseweg.
Letop: De ingang is achterom!

De zaal gaat open om 19.40 uur. De aanvang van de avonden is om 20.00 uur.
De toegangsprijs voor NVBS-leden is, per 1 januari 2016, € 2,50
Niet-leden of introducés betalen, per 1 januari 2016, € 3,50.

Koffie, thee, drankjes, koek en versnaperingen zijn in de zaal verkrijgbaar aan het RETM-buffet.
Als vanouds hebben we de regel dat er in de zaal en koffieruimte NIET gerookt mag worden. Ook verzoeken wij U zaktelefoons uit te schakelen, zodat de presentator rustig zijn verhaal kan doen. Mocht U toch gebeld worden vanwege een situatie thuis, dan verzoeken wij U om de zaal even te verlaten.

Bereikbaarheid


Bereikbaar met o.a. :
GVB tram 2,
GVB bus 15 en 62,
Connexxion bus 170

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/amsterdam)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Amsterdam