
Nederlandse Spoorwegen, 1947-1974
Diverse films, aanvankelijk verschenen als dvd, samengesteld door Ton Pruissen. Speelduur 40 minuten, geen geluid.
Diverse films, aanvankelijk verschenen als dvd, samengesteld door Ton Pruissen. Speelduur 40 minuten, geen geluid.
Treinstellen en locomotieven van de Nederlandse Spoorwegen, vanaf de jaren 50 tot de jaren 90 van de vorige eeuw. Deze smalfilmopnamen zijn gemaakt door Aad de Wolf. Ze zijn door Ton Pruissen gemonteerd en van commentaar voorzien.
Beelden van de Nederlandse Spoorwegen, vanaf de jaren 50 tot de jaren 90 van de vorige eeuw. We doorkruisen hierbij het hele land. Extra aandacht wordt besteed aan Voorburg en Rotterdam. De opnamen zijn gemaakt door Aad de Wolf, aangevuld met opnamen door Luud Albers, Roef Ankersmit en Hans Hanenbergh. Ze zijn door Ton Pruissen gemonteerd en van commentaar voorzien.
Filmopnamen gemaakt door Albert Nijmeijer. Per trein door besneeuwd Noord-Holland (februari 1940). Dieselrondrit 20 juni 1948. “Tommy” brengt een kolentrein naar Utrecht (plm. 1948). Dieselrondrit 10 september 1950. Onderweg met “Le Beauvaisis”, juli 1954. De film duurt een uur en is gemonteerd door Ton Pruissen. Met informatie over Albert Nijmeijer.
Filmopnamen gemaakt door Albert Nijmeijer, aangevuld met beelden van Esser, Hagedoorn, Kampman en Vrijburg. De film duurt een uur en is gemonteerd door Ton Pruissen. De filmfragmenten worden uitgebreid toegelicht.
Station Hilversum op 16 oktober 1971 en op 13 augustus 2000. Zoek de verschillen! De overeenkomsten: het emplacement is nog hetzelfde, Post T en de grote spoorbomen zijn er nog. De verschillen: het stationsgebouw is vervangen, Post T is niet meer bemand en fungeert alleen nog als relaishuis, de grote spoorbomen worden vanuit Amersfoort bediend. De treinen hebben ook een gedaanteverwisseling ondergaan, maar Plan V is nog steeds actief. En er komt zelfs nog een klassieke 1200 de bocht om. Nog een verschil: in 2000 stopten er geen intercity’s in Hilversum, deze sukkelden met 40 km/uur langs de op het perron wachtende forensen. Gefilmd door Nico Spilt.
Presentatie voor de Vrienden van het Spoorwegmuseum op 8 november 2017. Door Aad de Meij, oud-secretaris en projectleider van het project “Herstel 1201”. Deze loc, teruggebracht in het turquoise uit de beginjaren, is sinds 21 april 2016 te zien in het Spoorwegmuseum in Utrecht.
Op 12 juli 2024 werd het koninklijk rijtuig, de Sr 10, overgedragen aan het Spoorwegmuseum. Toespraken door Wouter Koolmees (president-directeur NS) en Leontien Lems (directeur Spoorwegmuseum). Gefilmd door Nico Spilt.
Twee zwart-witfilms van Jan Blijerveld. In de eerste film zien we stoomlocs in actie bij de Gelderse Tramwegen in 1957. In de tweede film zien we de laatste rit van de laatste stoomlocomotief: loc 3737 verhuist naar het Spoorwegmuseum op 7 januari 1958.
DE3 151 en Motorpost 3029 wisselen elkaar af tijdens een door de SNE georganiseerde excursie. Gefilmd in Bunnik op 19 oktober 2022 door Nico Spilt.
In de nacht van 1 op 2 februari 2019 reed een speciale trein van Groningen naar Den Haag en terug. De NS wilde hiermee aantonen dat het ook sneller kan. Een paar stations werden overgeslagen en over de Hanzelijn werd 160 gereden. Aan boord waren ondere anderen de topmannen Roger van Boxtel (NS) en Pier Eringa (ProRail). Sjoerd Bekhof legde de sfeer vast in dit filmpje.