500

Uit de begintijd van de SHM
Diverse opnamen uit de begintijd van de SHM, samengesteld door Ton Pruissen. Speelduur een kwartier, geen geluid.
500
Diverse opnamen uit de begintijd van de SHM, samengesteld door Ton Pruissen. Speelduur een kwartier, geen geluid.
Deze film verscheen in 2008 bij het veertigjarig jubileum van de Stoomtram Hoorn-Medemblik. Met filmopnamen vanaf de jaren 30 tot in 1955, gemaakt door Vrijburg, Wieder, Joyce, Nijmeijer, Esser, Albers en Hanenbergh. De film is samengesteld door Ton Pruissen.
Op 25 mei 2022, vlak voor de sloop van kruispunt Blauwkapel, maakte Kees van de Meene twee ritten mee met de Kameel. Deze afscheidsritten werden vanuit de cabine op film vastgelegd.
Een rit met de 80-jarige loc “Bello” tussen Hoorn en Medemblik. Gefilmd door Frits Pontvuijst in juli 1994.
Op 12 juli 2024 werd het koninklijk rijtuig, de Sr 10, overgedragen aan het Spoorwegmuseum. Toespraken door Wouter Koolmees (president-directeur NS) en Leontien Lems (directeur Spoorwegmuseum). Gefilmd door Nico Spilt.
Het Maliebaanstation werd op 10 juni 1874 geopend door de Hollandsche IJzeren Spoorwegmaatschappij als Utrechtse halte op de Oosterspoorlijn. Na de sluiting als reizigersstation werd het station aangewezen als nieuwe plek van het Spoorwegmuseum. In een tentoonstelling blikte het museum in 2024 terug op de lange geschiedenis van het Maliebaanstation. In dit filmpje is de opening van deze tentoonstelling te zien met Ton van den Berg (spreekstalmeester), Leontien Lems (directeur Spoorwegmuseum), Arjan den Boer (historicus, gastconservator), Evelien Pieterse (conservator).
Opnamen door Frits Pontvuijst van twee stoommanifestaties: Stoom ’96 en Stoom ’98. Deze waren georganiseerd door het Spoorwegmuseum. Er kwamen locomotieven van verschillende organisaties op bezoek. Op het plein voor het museum was een ouderwetse kermis ingericht en er vonden allerlei activiteiten plaats in en rond het museum. Over de Maliebaan reden stoommobielen af en aan.
Op 29 augustus 2018 werd de laatste Buffel (DM’90 3426) overgebracht naar het Spoorwegmuseum. Hiermee kwam een eind aan het dieseltijdperk bij de Nederlandse Spoorwegen. De rit van Blerick naar het museum werd gereden door Bernd-Jan Kraan. Hier nam Peter-Paul de Winter het treinstel officieel in ontvangst van NS. Tussendoor beelden van een Buffel in Kampen (17-11-2017) en van de vooroorlogse DE3 in Utrecht (6-9-2013). Gefilmd door Nico Spilt.
Videofilm door Frits van der Gragt, gemaakt op 14 en 15 oktober 2006. Stoom- en dieseltreinen bij de VSM, diverse dieseltreinstellen en historische NS-treinen. Dit alles ter gelegenheid van de viering van het 75-jarig NVBS-jubileum. Opgenomen bij Beekbergen, Loenen, Dieren, Klarenbeek, Apeldoorn, Zutphen.
De eerste stoomritten met publiek tussen Hoorn en Medemblik op 23 mei 1968. Een paar seconden is Ton Pruissen te zien als machinist. Gefilmd door Hans van Engelen, Han Esser en anderen. Montage en commentaar door Nico Spilt.
Het Maliebaanstation van de HSM was het eindpunt van de Oosterspoorweg uit Hilversum; de lijn liep nog een stukje door naar Utrecht Lunetten. Van het Maliebaanstation is nooit veel gebruikgemaakt. Wie in Utrecht moest zijn, stapte uit bij de halte Biltstraat en nam daar de tram naar de binnenstad. Het Maliebaanstation werd in 1954 omgebouwd tot Spoorwegmuseum. Kees van de Meene gaf op 26 februari 2018 een presentatie over de geschiedenis van het Maliebaanstation en de Oosterspoorweg voor de Vrienden van het Spoorwegmuseum.
In 1978 organiseerde de VSM, de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij, voor de eerste keer het evenement “Terug naar Toen”. De VSM was drie jaar eerder, in 1975, opgericht. In deze film zien we de eerste stoomlocomotieven waarover de VSM toen beschikte: de 80 036, de 23 071 en de 23 076. Deze collectie is later sterk uitgebreid en Terug naar Toen is inmiddels een jaarlijks terugkerende traditie geworden. Gefilmd door Jirvis Verhoef. Gepubliceerd in samenwerking met 24Trains.tv.