Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

NVBS-Centraal

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Links

Vereniging

Foto′s


Algemeen

De centrale locatie van de NVBS


De centrale locatie van de NVBS heet NVBS-Centraal. Deze is gevestigd in het complex van station Amersfoort, Stationsplein 43, niveau -2. U vindt de locatie aan de stadszijde van de hoofduitgang. Komt u met de trein, neem dan de uitgang links in de stationshal en dan 10 meter verder bij nr. 43 naar binnen en aanbellen. U kunt met de trap of lift naar etage -2.
zaterdag 18 maart 2017, 11-16 uur

Open dag bij de Schatkamer van de NVBS

Nieuwsgierig naar al dat mooie materiaal in de archiefruimte van NVBS-Centraal? In de beeldbank op zoek naar plaatjes van jouw favoriete railonderwerp, maar niet goed weten hoe dat handig aan te pakken?
Op zaterdag 18 maart houdt de Stichting NVBS-Railverzamelingen vanaf 11:00 tot 16:00 uur open dag.

Programma:

Presentaties:
11:15-11:45, 13:30-14:00 Uit de schatkamer van de NVBS, wat hebben wij zoal aan materiaal?
11:45-12:30, 14:00-14:45 Zoeken in de NVBS-Beeldbank en NVBS-Railatlas, hoe doe ik dat een beetje handig?
12:30-13:00, 14:45-15:15 Vrijwilligerswerk, wat heeft de SNR te bieden?

Toegang tot de archiefruimte:
Beheerders tonen materiaal uit hun collecties: bijzondere fotoalbums, ansichtkaarten, oude reglementen en materieelalbums, materieeltekeningen, e.d.

Gebruik van de Beeldbank en Railatlas:
Leden van Team Digitaal geven persoonlijk advies bij het zoeken in de Beeldbank en de Railatlas.

Vitrines:
Tentoonstelling van bijzonder materiaal uit de collecties in een van de vitrines.

Toegang voor leden en voor ieder ander met belangstelling voor de geschiedenis van het railvervoer. Nadere inlichtingen: conservatorsnr@nvbs.com .


Wat vindt u in NVBS-Centraal?

In NVBS-Centraal vindt u de winkel, de bibliotheek en het grootste deel van de verzamelingen van de NVBS.

Verder beschikt NVBS-Centraal over een commissie-kamer, geschikt voor ca. 10 personen en een ontvangsruimte voor enkele tientallen personen. Hier wordt b.v. de nieuwjaarsreceptie van het NVBS-bestuur gehouden.

In de ontvangstruimte is ook met enige regelmaat een kleine tentoonstelling te zien, soms met materiaal van leden, soms met materiaal uit de NVBS-verzamelingen.

Beheer

De ruimte wordt beheerd door een beheercommissie. Onderdelen, die van deze ruimte gebruik willen maken worden verzocht dit ruim van te voren bij de beheercommissie aan te geven.

Expositie


Westervoort en het spoor

expositie door Jan Willem Weiss

De vitrine is gevuld met allerlei dingen over het spoorwegverleden van Westervoort.
Op dertien jarige leeftijd ben ik al begonnen een en ander te verzamelen. Binnenkort hoop ik 57 jaar te worden, dus ik ben al zo’n 45 jaar bezig met het verzamelen.

Westervoorters konden al in 1856 in de trein stappen; volgens de dienstregeling van 1859 kon dat drie maal per dag richting Arnhem en twee maal richting Emmerik (Emmerich).
De spoorbrug was een draaibrug volgens een Engels ontwerp van de hand van Ir. Edwin Clark. Toen beschouwde men de brug als het achtste wereldwonder.
In 1900 is de draaibrug vervangen door een vaste twee-sporige brug en uniek voor Nederland tezamen met een verkeersbrug. Dertig jaar eerder dan bijvoorbeeld Nijmegen, Vianen en ook Arnhem.

Op 10 mei 1940 werd de brug opgeblazen door Nederlandse Genietroepen. Op 17 november kon de brug weer in gebruik worden genomen, maar in 1945 werden de bruggen opnieuw vernield, deze keer door de troepen die zich in Duitsland terugtrokken. Op 21 december 1946 konden de bruggen weer in gebruik worden genomen, zij het dat gebruik moest worden gemaakt van een oude Callender Hamilton brug van 73 meter. Vanwege de afwijkende afmetingen was het nodig een extra pijler te plaatsen. Deze brug heeft tot 1980 dienst gedaan.
Toen werd een nieuwe enkelsporige brug in gebruik genomen. De brug voor het wegverkeer was tien jaar eerder al vervangen. In 1984 is een tweede, identieke spoorbrug in gebruik genomen. In hetzelfde jaar is een fietsbrug in gebruik genomen.

Het op 19 januari 1901 tweede station Westervoort is op 4 oktober 1936 voor reizigersvervoer gesloten. De opstallen zijn in 1966 gesloopt.

Na langdurig overleg met de gemeente is op 11 december 2011 een derde (geheel vernieuwd) station in gebruik genomen.
Behalve het station van Westervoort waren er nog halten Fort en Oostzijde brug in gebruik.

Het viaduct over de Dorpsstraat was van baksteen en natuursteen opgetrokken. Het werd ook door de Duitse troepen vernield. Het is later door een betonnen exemplaar vervangen.

In Westervoort zijn twee ernstige spoorwegongevallen gebeurd. Op 31 augustus 1964 reed Eilzug 767 uit Hagen, met dieselloc V200 078 van de Deutsche Bundesbahn, in op trein 7763 bestaande uit dieseltrein no. 192, type DE 5. Zowel de locomotief als de trein werden ernstig beschadigd. De V200 is hersteld, de DE5 is afgevoerd. Bijzonder was, dat de motorwagen van de DE5, no. 195 als enige was voorzien van op het dak geplaatste koelers. Een tweede ernstig ongeluk gebeurde in 1978. Dieseltrein 7747 type DE2 en TEE 10 Rheingold, getrokken door elektrische locomotief 1129 waren aan de Arnhemse zijde van de spoorbaan op elkaar ingereden.

Mocht iemand nog over foto’s en ander documentatiemateriaal beschikken, wil ik verzoeken contact met mij op te nemen.

Jan Willem Weiss
Dorpsstraat 53
6931 PC Westervoort
e-mail: j.weiss34@upcmail.nl
Contact

E-mail

huisvesting@nvbs.com

Telefoon

Telefoon tijdens openingstijden: 033-4614825.

Postadres

Postbus 1384
3800 BJ Amersfoort

Dienst Huisvesting

Sjoerd Bekhof
Henriëtte Steenbergen
Anton Schultink
Leo Riesthuis

Foto′s