Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

NVBS-Centraal

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Links

Vereniging

Foto′s


Algemeen

De centrale locatie van de NVBS


De centrale locatie van de NVBS heet NVBS-Centraal. Deze is gevestigd in het complex van station Amersfoort, Stationsplein 43, niveau -2. U vindt de locatie aan de stadszijde van de hoofduitgang. Komt u met de trein, neem dan de uitgang links in de stationshal en dan 10 meter verder bij nr. 43 naar binnen en aanbellen. U kunt met de trap of lift naar etage -2.

Wat vindt u in NVBS-Centraal?

In NVBS-Centraal vindt u de winkel, de bibliotheek en het grootste deel van de verzamelingen van de NVBS.

Verder beschikt NVBS-Centraal over een commissie-kamer, geschikt voor ca. 10 personen en een ontvangsruimte voor enkele tientallen personen. Hier wordt b.v. de nieuwjaarsreceptie van het NVBS-bestuur gehouden.

In de ontvangstruimte is ook met enige regelmaat een kleine tentoonstelling te zien, soms met materiaal van leden, soms met materiaal uit de NVBS-verzamelingen.

Beheer

De ruimte wordt beheerd door een beheercommissie. Onderdelen, die van deze ruimte gebruik willen maken worden verzocht dit ruim van te voren bij de beheercommissie aan te geven.

Expositie(s)

De trammetjes van dokter Norden

Ter gelegenheid van de Open Dag van de SNR in maart bevindt zich in een van de vitrines van NVBS Centraal een kleine selectie van de kartonnen modeltrammetjes die de Amsterdamse huisarts Arnold Norden sinds zijn jeugd heeft vervaardigd.

Dokter Norden genoot al voor de oorlog bekendheid bij de toen weinige Amsterdamse tramliefhebbbers. Hij was een van de eersten die zich met de Amsterdamse tramgeschiedenis bezig hield. Hij was joods en moest onderduiken, maar werd gearresteerd. Hij overleed in 1943 in een kamp in Silezië.

De Amsterdamse geïnteresseerden, en met name Herman Duparc, deden na 1945 diverse pogingen om achter de lotgevallen van de verzameling modeltrams te komen. Het leek er op dat ze verloren waren gegaan. Toch doken ze einde jaren veertig weer op. Vrienden van Norden hadden na diens onderduiken de modellen in veiligheid gebracht. Nu duidelijk was dat Norden de oorlog niet overleefd had bood deze vriend ze aan het GVB aan. Na tussenkomst van de bewindvoerder van de nalatenschap en met toestemming van de zoon van Norden, die de bezetting had overleefd, kwamen de trammetjes in het bezit van Duparc.
Na diens overlijden kwamen ze met de rest van de collectie-Duparc bij de NVBS, terecht, die ze bij de SNR onderbracht.

De verzameling omvat zo′n 100 paardentrams, 100 motorwagens, 200 bijwagens (waaronder de nodige ex-paardentrams) en een kleine 100 bussen, waarvan een kleine selectie wordt getoond. Twee of drie modellen zijn naoorlogs en zijn vermoedelijk van de hand van Duparc.
Alles in de juiste kleuren en ingetuigd, zoals het Amsterdamse tramjargon luidt, met de juiste borden, beugelcijfers en lijnkleurenglaasjes. Uiteraard het historisch juiste materieel op elke lijn.

Contact

E-mail

huisvesting@nvbs.com

Telefoon

Telefoon tijdens openingstijden: 033-4614825.

Postadres

Postbus 1384
3800 BJ Amersfoort

Dienst Huisvesting

Sjoerd Bekhof
Henriëtte Steenbergen
Anton Schultink
Leo Riesthuis

Foto′s