Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Zwolle

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Links

Vereniging
Activiteiten

Algemeen

Let Op ! Per 10 mei 2017 nieuwe locatie: ′Stadkamer′

Download het programma 2017 hier in PDF

Agenda

Programma

woensdag 10 mei 2017

Beelden van historisch materieel in Duitsland

Watze Draijer

Sinds 1970 maakt de presentator al foto’s van locomotieven en treinen in Duitsland.
Een aantal van deze opnames wil Watze graag met ons delen, aangevuld met andere historische beelden. De Duitse spoorwegen hebben een rijke historie achter de rug.
We zijn o.a. bij de viering van het 175-jarig bestaan van de Duitse spoorwegen van 6-10 april 2010 in Gerolstein in de Eifel. We zien heel veel stoomlocomotieven, maar ook oud diesel- en elektrisch materieel wat tijdens de viering gereden heeft en soms nog rijdt.
Het zal een interessante avond worden.

Gerolstein (D)

woensdag 7 juni 2017

Het Spoorwegmuseum

Peter-Paul de Winter

Tijdens deze avond geeft Peter-Paul de Winter, Hoofd Collecties van Het Spoorwegmuseum een kijkje achter de schermen. Het gunt ons zicht op de koersontwikkelingen vanaf de oprichting van het museum tot het heden met een doorkijkje naar de toekomst.
Welke keuzes en dilemma’s zijn onderwerp van gesprek. Is het een actief museum? Of juist een statisch pretpark? Wat is het beleid ten aanzien van collecties en verzamelen? Rijden of stilstaan met onze museale treinen? Wat kost dat en blijkt dit wel mogelijk? Hoe wordt dit bedrijf gerund en niet geraakt door de overheid? Welke ontwikkelingen van buiten af ’bedreigen’ het museum? Hoe kan het museum zich aanpassen aan de huidige tijd? Wat ontbreekt er? Hoe ziet Het Spoorwegmuseum haar omgeving, de collega-musea in binnen- en buitenland en hoe wil zij daarmee omgaan? Welke zijn de rol en invloed van vrijwilligers en externe experts, maar ook de Vrienden van het Spoorwegmuseum? Kortom, er gaat een boekje over Het Spoorwegmuseum voor ons open dat misschien verrassende inzichten geeft in het hoe en waarom van dit museum.

Peter-Paul de Winter

woensdag 13 september 2017

Mijn internetalbum

•Hans Altena en Hans Elzinga

Waarom nog zelf foto′s maken als de actualiteit of het verleden vanachter uw computer op elk moment te bekijken valt? Het internet is in de afgelopen 25 jaar uitgegroeid tot een enorme bron van informatie. Sinds vele jaren wisselen wij wekelijks onze internet
vondsten met elkaar uit. Omdat de internetbron onuitputtelijk is rijgt u op deze avond alleen een scala te zien van de interessegebieden van de presentatoren. Een kleine greep
uit de onderwerpen; de Deutsche Kreisbahnen, McKeen motorwagens, Walter Hollnagel, British Railways in de jaren 60, Auto’s op het spoor, USA Transportation Corps, enz. enz...
Het is een keur aan beelden die voornamelijk voor 1970 gemaakt zijn. Verrassend? Wij denken van wel. De presentatie mag misschien even verrassend zijn want tijdens het eerste deel van de avond bepaalt u, de zaalbezoeker, welke onderwerpen er getoond gaan worden.
Het tweede deel van de avond betreft een verhaal met een rode draad die u een andere blik laat werpen op spoorse beelden. Dit beloofd dus een bijzondere avond te worden uit de nieuwe digitale McKeen motorcar (wikipedia) wereld.

McKeen motorcar (wikipedia)

woensdag 11 oktober 2017

Vakantie-varia-avond

Een ieder krijgt de gelegenheid om spoorse vakantieonderwerpen te tonen. Maximaal 15 minuten presentatietijd en maximaal 60 foto′s per persoon.

Opgeven via: zwolle@nvbs.com

Beamer en diaprojector aanwezig.

Schruns (A)

woensdag 8 november 2017

De “Hannoversche westbahn”

Evert Heusinkveld

De “Hannoversche Westbahn”, tegenwoordig beter bekend als “Emslandstrecke”, werd gebouwd om de haven van Emden in het koninkrijk Hannover te verbinden met het Ruhrgebied in het koninkrijk Pruisen.
Na jarenlange discussies over het te volgen tracé, begon de bouw.
Als eerste werd in 1855 het gedeelte Emden – Papenburg in gebruik genomen door de Hannoversche Staatsbahn. Papenburg – Rheine volgde enkele jaren later.
Vele decennia reden treinen met ijzererts uit Zweden naar het Ruhrgebied.
Kolentreinen gingen in omgekeerde richting.
Tegenwoordig wordt het beeld bepaald door autotr einen van/naar Emden,
ketelwagentreinen van/naar de raffinaderij bij Lingen en een enkele containertrein.
Bij liefhebbers van stoomtractie was het Emsland een dorado, tot de laatste stoomloc van de DB op 26 oktober 1977 in Emden buiten dienst ging.
In deze presentatie zal de geschiedenis van deze lijn belicht worden.


Aschendorf (D)

woensdag 13 december 2017

British Railways diesel jaren 1950-1970

Sicco Dierdorp en Leo de Jong

In deze PowerPoint presentatie wordt de dieseltractie van British Railways tussen 1950 en 1970 aan u voorgesteld. De LMS was de eerste spoorwegmaatschappij in het Verenigd Koninkrijk die vanaf 1933 op grote schaal dieseltractie toepaste, nog voor de rangeerdienst.
Deze ontwikkeling resulteerde in de bekende Engelse standaard rangeerloc (de ‘bakkies’). Voor hoofdlijnen werden na WO II enkele prototype diesellocs ontwikkeld, maar hield BR voorlopig vast aan stoom. In 1955 verschenen wel de eerste dieseltreinstellen, de zgn.Derby Lightweights. Dit was ook het jaar van het ambitieuze Modernisation Plan. Er werden 174 diesellocs besteld, die waren bedoeld als prototype. Maar doordat BR verlies begon te maken, nam de druk toe om meer dieselmaterieel te bestellen. De diesels moesten BR weer winstgevend maken. Locs en treinstellen werden vanaf eind jaren ’50 in grote hoeveelheden bij de Engelse industrie gebouwd. Niet al dit materieel was een succes. Het dankzij Dr. Beeching snel krimpende spoorwegnet maakte snelle afvoer van de minder geslaagde typen mogelijk. In deze presentatie krijgt u de grote variatie aan typen te zien.

Deze presentatie is mede mogelijk dankzij Colour-Rail, www.colour-rail.co.uk

Class 28

Contact

E-mail

Zwolle@nvbs.com

Voorzitter

Geert de Weger,
Hoefslagmate 90,
8014 HH Zwolle
Tel: 038 - 4658116

Secretaris

Brian Veltman,
Irenestraat 28,
8262 EB Kampen
Tel: 038 - 3327817

Penningmeester

Lammert Jan Beumer,
Joke Smitlaan 27,
8121 KID Olst
Tel: 0570 - 563721

Bijeenkomsten

De bijeenkomsten worden op de tweede woensdag van de maand gehouden.
De presentaties vangen aan om 20:00 uur.

Bereikbaarheid

De locatie is: Grand Hotel Wientjes, Stationsweg 7, Zwolle.
Dit bevindt zich op 4 minuten lopen van het station.
Routebeschrijving: Uitgang Centrum (door tunnel), zebra over (Oosterlaan), linksaf, 2e straat rechts.

Locatie

Hotel Wientjes,
Stationsweg 7,
Zwolle


QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/zwolle)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Zwolle