Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Zeeland

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Links

Vereniging
Activiteiten

Agenda

Programma

vrijdag 28 april 2017

“Blau-Beige” in Noord-Duitsland : Hamburg-Altona en Kiel (Let Op: 4e vrijdag!)

door Dick van der Hof

Voor de Duitse markt heeft uw presentator van vanavond, Dick van der Hof, een lezing gemaakt (en gehouden) over het toekomstig verdwijnen van het station Hamburg-Altona. Daarbij gaat het over het was en hoe het nu is en hoe het wordt op spoorgebied. Sinds de elektrificatie in Sleeswijk-Holstein is er daar veel veranderd.
Onderstaand een samenvatting van de originele Duitse programmatekst van vijf pagina’s.

Het station Hamburg-Altona is al tientallen jaren een spil in het spoorvervoer in Noord-Duitsland. In de tijd dat de bovenleiding in Hamburg eindigde en Sleeswijk-Holstein uitsluitend met dieseltreinen bediend werd was HH-Altona het station waar van tractie werd gewisseld. Diesellocs BR 218 namen in Altona de treinen van E-locs over en omgekeerd. Tegenwoordig hangt de rijdraad naar Kiel, Flensburg en Itzehoe. In HH-Altona wordt niet meer van tractie gewisseld. De regiotreinen naar Kiel en Flensburg beginnen nu in Hamburg Hbf. Het station Altona is dan ook tamelijk verlaten. Wij kijken nog eenmaal terug in de tijd toen het in Altona noch bruiste, vooral nadat besloten was het station op te heffen en om te bouwen tot woonwijk. Veel is er al verdwenen. Het aantal sporen is verminderd. Van het omvangrijke BW is niets meer over. In de diverse hoofdstukken van het programma komt een grote verscheidenheid aan materieel in beeld. Diesel-tractie wordt bijna altijd verzorgd door BR 218. In zuidelijke richting komen de E-loc series 103/110/112/113/114/ 120 en 141 voorbij, in het goederenverkeer de BR 140 en 150. IC en sneltreinen naar Westerland, Kiel en Flensburg en verder naar Denemarken beginnen en eindigen in HH-Altona. Naar/van Kiel is ook de BR 628 te zien.

Hamburg-Altona in oorspronkelijke toestand (foto Dick van der Hof)

vrijdag 12 mei 2017

Naar China via Rusland met een omweg via Bosnië – Servië (Rep. Srpska)

door Bram Stelling

Twee jaar geleden heeft de spreker van vanavond, Bram Stelling, ons meegenomen met de Transmongolië Expres naar China. Hij was toen net in China geweest maar heeft in zijn vorige programma gebruik gemaakt van foto’s die een jaar eerder in dat land gemaakt waren. We gaan vanavond dus nogmaals naar China (2015 !) naar de allerlaatste plaatsen waar nog stoom te vinden is. Ook in Europa is nog echte stoom te vinden, namelijk in Bosnië bij de stad Tuzla. We maken een uitstapje hier naartoe. Tevens bezoeken we enkele museumlijnen. Niet spoorse zaken krijgen zoals gebruikelijk ook de aandacht.

Stoomlok 83 158 met kolentrein te Banovice op 19-9-2016 (foto: Bram Stelling)Stoomlok 33.248 (ex 52 47790} met kolentrein te Sikulje op 22-9-2016 (foto: Bram Stelling)

Contact

E-mail

Zeeland@nvbs.com

Voorzitter

D. Baarends,
Kalkblusserijstraat 12,
4463 LG Goes.
Tel: 0113-233386

Plv voorzitter

J.J. Strooband,
Populierestraat 18,
4431 CK 's-Gravenpolder.
Tel: 0113-312923

Bijeenkomsten

De afdelingsavonden worden in principe elke tweede vrijdag in de maand gehouden in de Zeeuwse Bibliotheek, Kousteensedijk 7, Middelburg. Let echter op eventuele wijzigingen i.v.m. de beschikbaarheid van de zaal. De aanvang is 19.45 uur en de sluiting is uiterlijk om 22.30 uur.
Van de bezoekers wordt een bijdrage in de kosten gevraagd van € 2,00.

Alle avonden staan vermeld in "Op de Rails" en op de NVBS-website. Het ligt in de bedoeling om de bijeenkomsten ook in de regionale bladen c.q. via Omroep Zeeland aan te kondigen.

Bereikbaarheid

Per trein: op 5 minuten lopen van NS-station, tweede straat links achter de stationsbrug.

Per auto: (komende uit de richting Goes) A-58 volgen, neem afslag 39, aan het eind van de afslag rechtsaf, rechtdoor over de rotonde, verder rechtdoor tot over de brug. Direct na de brug rechtsaf, 1e afslag links richting parkeergarage bibliotheek. Betaald parkeren tot 20.00 uur

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/zeeland)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Zeeland