Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Twente

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Links

Vereniging
Activiteiten

AlgemeenMet een typisch Twentse boerderij op de achtergrond rijdt MBS loc SS 657 (bouwjaar 1901), ook wel de “Kikker” genoemd, een reizigerstrein op de Najaarsstoomdag van 24 oktober 2010 tussen Boekelo en Halte Zoutindustrie
(foto: Hans Koning)


Interview Roef Ankersmit NVBS

Spoorwegfotograaf Roef Ankersmit vertelt over zijn hobby in het algemeen en zijn presentatie voor de NVBS afd. Twente (17 april 2013)
Klik hier om het interview te beluisteren

Programma

Download het programma voor het seizoen 2016-2017 hier als pdf.

Agenda

Programma

woensdag 15 maart 2017

“De Nederlandse Spoorwegen in de jaren ‘70 en ‘80”

Beamer-fotopresentatie door Bert van der Kruk (Leidschendam)

Spoorslag ‘70 betekende het begin van een grote veranderperiode bij de NS.
In heel het land (ook op veel grote stations) was in die tijd nog de oude beveiliging met armseinen aan te treffen, bediend uit vele seinhuizen. Materieel ’46 en ’54 vormde toen nog de basis voor de reizigersdienst, getrokken treinen bestaande uit blauwe E-lokken met plan E, K en N waren een vertrouwd beeld en op de niet geëlektrificeerde nevenlijnen waren de Rode Diesel-enen en tweeën niet weg te denken. Evenals de DE III en D-lokken serie 2200 en 2400.
In de goederendienst en voor het reisbureau vervoer waren de E-lok veteranen van de serie 1000 aan hun weliswaar laatste maar toch nuttige kilometers bezig.
Om de steeds drukker wordende dienstregeling uit te kunnen voeren, moest de infrastruktuur op veel plaatsen ingrijpend aangepast worden. Knelpunten zoals de Hembrug en Koningshavenbrug werden vervangen door een tunnel, en 4-sporigheid was op sommige baanvakken noodzakelijjk om het grotere aanbod van stop- en sneltreinen te kunnen verwerken. Vooral in de Haagse regio leidde dit tot volledig nieuwe stations lay-outs.
Ook het opheffen van de verliesgevende Miljoenenlijn en IJmuidenlijn vormde onderdeel van het nieuwe beleid.
Vanavond zal presentator Bert van der Kruk dit alles tijdens een rondgang door het land weer de revue laten passeren, met beelden van het materieel en de beveiliging van toen, soms op plaatsen waar je als hobbyïst niet zo gauw kwam, zoals ondermeer een kijkje in seinhuizen en werkplaatsen.

Jarenlang was dit het bekende beeld in de dienst tussen Zandvoort en Maastricht / Heerlen, een blauwe 1200 met een eveneens blauwe stam rijtuigen plan E. De instroom van de elokserie 1600 met ICR rijtuigen zou hier vanaf 1981 spoedig verandering in brengen. Haarlem 25 juni 1981. (foto: Bert van der Kruk).In 1983 was de inzet van Mat ‘46 al behoorlijk uitgedund. Er bestond nog slechts een omloop voor 9 viertjes en 9 tweetjes. Voor de spitstreinen op de Zaanlijn tussen Amsterdam en Alkmaar konden ze nog niet gemist worden. Amsterdam CS 1983. (foto: Bert van der Kruk).Voor het concept “Spoorslag 70” had NS meer lokomotieven nodig. Een oplossing werd gevonden door de koop van tweedehands lokken uit Engeland die als serie 1500 tot 1986 dienst hebben gedaan met als voornaamste inzetgebied de treindienst tussen Den Haag CS / Hoek van Holland / Kijfhoek en Venlo. Den Haag CS 1981. (foto: Bert van der Kruk).Op 1 juni 1985 eindigde de inzet van de rode diesels bij NS. Tot die datum waren ze nog te zien tussen Enschede en Zwolle en op de lijnen naar Winterswijk. Plan U verzorgde toen nog vanuit Enschede de dienst naar Zutphen. Enschede 29 april 1985.(foto: Bert van der Kruk).

woensdag 19 april 2017

“Mijn Internetalbum”

Beamer-presentatie door Hans Altena (Abbekerk) en Hans Elzinga (Leeuwarden)

Waarom nog zelf foto′s maken als de actualiteit of het verleden vanachter je computer op elk moment te bekijken valt? Het Internet is in de afgelopen 25 jaar uitgegroeid tot een enorme bron van informatie.
Dat ontdekten ook de spoorvrienden Hans Altena en Hans Elzinga. Sinds vele jaren wisselen zij wekelijks hun Internet vondsten met elkaar uit.
Deze vondsten opgeborgen in de map “MIJN INTERNETALBUM” willen zij vanavond graag een keer met ons delen. Niet zo zeer om met andermans veren te pronken, maar gewoon om je te tonen wat voor moois er allemaal te vinden is op het Internet en vooral je te stimuleren ook eens op zoek te gaan in je eigen interessegebieden.
Omdat de Internetbron onuitputtelijk is krijg je op deze avond alleen een scala te zien van de interessegebieden van de presentatoren. Een kleine greep uit de onderwerpen: de Deutsche Kreisbahnen, McKeen motorwagens, spoorwegfotograaf Walter Hollnagel, British Railways in de jaren 60, enz. enz. ….

Het is een keur aan beelden die voornamelijk voor 1970 gemaakt zijn. Verrassend ? Wij denken van wel.
De presentatie mag misschien even verrassend zijn want tijdens het eerste deel van de avond bepaal jij, de zaalbezoeker, welke onderwerpen er getoond gaan worden uit de grote hoeveelheid die er is. Het tweede deel van de avond betreft een verhaal met een rode draad die een andere blik laat werpen op spoorse beelden.
Dit belooft dus een bijzondere avond te worden uit de nieuwe digitale wereld, waarbij het scala aan platen zo bijzonder, leuk of historisch gezien interessant is, dat je misschien thuis nog lang na zult genieten, maar dan in een eigen zoektocht vanachter je eigen computer.

Aerodynamisch vormgegeven McKeen motorwagen uit 1910 met opvallende ronde ramen. (bron: Wikipedia.)De futuristische en luxueuze "Mercury" Streamliner trein in Art Deco design van de New York Central Railroad reed vanaf 1936 tussen Chicago en Detroit. (bron: Wikipedia.)Hans Altena en Hans Elzinga namen in 1982 bij sloperij Koek in Mijdrecht afscheid van de in 1948 gebouwde NS E-lok 1005.

woensdag 17 mei 2017

“De Betuweroute”

Beamer-fotopresentatie door Gerrit Nieuwenhuis (Leerdam)

De meest bekende en veel besproken spoorlijn in Nederland is ongetwijfeld de Betuweroute, de goederenspoorlijn van de haven van Rotterdam naar de Duitse grens bij Babberich.
De protesten tegen de aanleg van deze spoorlijn deden in veel opzichten denken aan de bezwaren tegen de allereerste spoorlijnen in Nederland. Na jarenlange politieke discussies werd de lijn uiteindelijk in 2007 geopend. Maar nog altijd gaan er stemmen op om de lijn weer te sluiten en te voorzien van asfalt ten behoeve van het vervoer met vrachtauto’s.
De presentator van vanavond, Gerrit Nieuwenhuis, schreef een boek over de totstandkoming van de lijn. Vanavond zal hij de geschiedenis van de lijn toelichten en tevens laten zien wat er zoal op de Betuwelijn nu te zien is. Met de opening van de Tweede Maasvlakte in de Rotterdamse haven en het herstel van de Europese economie zal het aantal treinen in de komende jaren verder toenemen, waarbij in Duitsland capaciteitsproblemen opgelost zullen worden. De Betuweroute is daarbij een belangrijk onderdeel van de goederencorridor van Rotterdam naar Genua in Noord-Italië.

4681 Containertrein op weg naar Duitsland met locomotief 186.181 van Metrans bij Giessenburg. (foto: Gerrit Nieuwenhuis).David en Goliath: trein van Arriva ontmoet een bulktrein van DB Schenker Rail bij Sliedrecht. (foto: Gerrit Nieuwenhuis).RRF locomotief 20 verlaat met een containertrein het RSC in de Waalhaven en gaat op weg naar de Maasvlakte. (foto: Gerrit Nieuwenhuis).Locomotief 103 van Train Support komt van de Euromax Terminal en rijdt rond de Tweede Maasvlakte. (foto: Gerrit Nieuwenhuis).

woensdag 21 juni 2017

Foto/Video meeneemavond

de bezoekers zelf !

Gevarieerde avond met vele korte presentaties

Iedere bezoeker krijgt de gelegenheid om eigen foto’s of films te vertonen van spoorse (vakantie-) onderwerpen naar eigen keuze. Toon je eigen beleving van onze hobby met gevarieerde beelden en geef daarbij een passende toelichting. Een mooie gelegenheid om eens iets te laten zien wat niet past in een avondvullend programma! Het belooft dan ook een gezellige avond vol afwisselende beelden te worden!
Maximaal 15 minuten presentatietijd en maximaal 60 foto’s per persoon! (afwijkingen in overleg mogelijk.)

De volgende apparatuur is aanwezig: groot projectiescherm, diaprojector, Full-HD beamer met briljante beeldkwaliteit, Blu-ray/DVD-speler, laptop met Powerpoint, en een geluidsinstallatie met microfoon.
Je krijgt voorrang als je op tijd je bijdrage aanmeldt via: twente@nvbs.com

Iedere maand is er in zaal ‘t Schöpke in Hengelo weer een gezellige spoorwegavond bij de NVBS Afdeling Twente.
Je bent van harte welkom!

Contact

Voorzitter-Secretaris

Ronald Boers,
Tel: 06-25075382
E-mail: nvbs@ronaldboers.com

Penningmeester

Dennis te Dorsthorst
Tel: 06-42286168
E-mail: dennis@te-dorsthorst.nl

Bestuurslid

Peter van der Zanden,
Tel: 074-2919632
E-mail: pfvanderzanden@ziggo.nl

Bestuurslid

Clemens Appelman
Tel.: 06-45434569
E-mail: clemens_appelman@hotmail.com

Postadres

Stockholmstraat 72, 7559 JS Hengelo
E-mail: twente@nvbs.com.

Social media

Afdelingsnieuwsbrief NVBS Afdeling Twente

Als je via onze Afdelingsnieuwsbrief op de hoogte gehouden wilt worden van nieuws en activiteiten van de NVBS Afdeling Twente, geef dan je email-adres door aan het bestuur via twente@nvbs.com of meld je direct aan via dit aanmeldformulier.

Een overzicht van onze recent verstuurde Afdelingsnieuwsbrieven kun je hier terugvinden.

Facebook NVBS Afdeling Twente

Volg ons ook op Facebook: NVBS.Twente voor het laatste nieuws en meer informatie over onze afdelingsbijeenkomsten, en klik op Vind-ik-leuk!

Bijeenkomsten


De maandelijkse bijeenkomsten zijn voor iedereen, ook niet-leden, toegankelijk (neem dus vooral je spoorvrienden mee!) en worden gehouden in N.S.H. gebouw -’t Schöpke, Waarbekenweg 23, 7553 KH Hengelo (naast Lidl supermarkt), aanvangstijd 19.30 uur, de zaal met uitgebreide bar is open vanaf 18.30 uur. Het einde is om ongeveer 22.30 uur. Je bijdrage in de onkosten bedraagt € 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar betalen € 1,25.

Bereikbaarheid

Deze goed bereikbare locatie ligt op ongeveer 10 minuten lopen vanaf NS-station Hengelo: neem uitgang Hart van Zuid, langs Poppodium Metropool, volg de route via Parallelweg LS (=Lokaal Spoor). Bij de bocht naar de Veloursstraat (bij Drost Letselschade) rechtdoor lopen en dan bij het Twekkelerplein linksaf naar de Waarbekenweg, richting Lidl supermarkt.
Achter ’t Schöpke kun je je fiets of auto gratis parkeren op een groot eigen parkeerterrein. (Pas op: NIET bij de Lidl parkeren! Dat hek gaat dicht na sluitingstijd).
Busreizigers nemen lijn 9 (station Enschede-station Hengelo), halte Grundellaan en lopen dan door het opgeknapte Muizentunneltje of lijn 10 (station Hengelo-Veldwijk), halte Brouwerijstraat.

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/twente)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Twente