Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Oost Brabant

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Links

Vereniging
Activiteiten

Agenda

Programma

vrijdag 9 juni 2017

La SNCF a toute vapeur, uit de collectie Colour Rail

Hans van Poll

let op: aanvang 19.30u

Medio jaren zestig was voor veel Britse stoomliefhebbers de lol in eigen land er zo′n beetje af. Veelal was de stoomloc naar minderwaardige diensten verbannen en zagen de machines er door het slechte onderhoud belabberd uit. Menige stoomfanaat richtte zijn blik naar het Continent en wat lag er meer voor de hand dan Het Kanaal over te steken, waar in Calais of Boulogne de stoomtreinen al stonden te wachten. In de Région Nord zette de SNCF nog stoomlocs serie 231 E en G of K in de hoogwaardige sneltreindienst in. Ook in andere delen van Frankrijk stoomde het nog. Het vlaggenschip de indrukwekkende 241 P was nog vanuit Le Mans en Nevers actief alsmede op de verbinding Parijs – Basel. De Région Ouest kende nog veel stoom richting Normandië en Bretagne. In het oosten reed de fraaie 141 P in allerlei diensten en oudjes serie 130 B in de stoptrein- en buurtgoederendienst. Tussen al die echte Franse stomers zag je overal de 141 R van Amerikaanse komaf. Geen trein, of deze veelzijdige loc heeft hem wel gereden. In Nice trof je deze serie zelfs voor de ′crack train′ bij uitstek, de Rapide 1 en Mistral 2 naar Marseille.

SNCF 241 P 22 tijdens het locwisselen in Vierzon, april 1968 (foto: Colour Rail)

Contact

E-mail

OostBrabant@nvbs.com

Voorzitter

J. Tinselboer,
Zuid Willemsvaart 480,
5211 NW 's-Hertogenbosch.
Tel: 073-6138110

Secretaris

Bert van Diepen,
Aletta Jacobsplein 39,
5612 RD Eindhoven.
Tel: 040-2453934

Penningmeester

Vacature

Bijeenkomsten

De afdeling Oost-Brabant telt circa 200 leden, wonend in Noord-Brabant ten oosten van Tilburg en in het noorden van Limburg. Eens per maand, behalve in juli en augustus, wordt op vrijdagavond een bijeenkomst georganiseerd. Tweemaal per jaar wordt een nieuw programma opgesteld. De aanvangstijd is, tenzij anders aangegeven, 20.00 uur. Te laat binnenkomen is storend, probeert u daarom op tijd aanwezig te zijn.

De bijeenkomsten zijn toegankelijk voor alle NVBS-leden. Introductie van niet-leden wordt in beginsel toegestaan. De toegangsprijs bedraagt voor leden en introducé(e)s € 2,00 per persoon, als bijdrage in de kosten van zaalhuur en sprekers.

Bereikbaarheid

De NS/SOVVE Ontspanningsruimte De Fuut aan de Fuutlaan 2-02 te Eindhoven, op ca. 1200 meter ten oosten van het station aan het einde van de Fuutlaan nabij de verdiept gelegen Insulindelaan (onderdeel van de RING).

Te voet: vanaf station Eindhoven, uitgang Centrumzijde, in ca. 20 minuten. Ga naar links en volg het spoor in oostelijke richting over Stationsplein, Stationsweg en Fuutlaan. Bijna aan het (andere) einde van de Fuutlaan, kort voor het viaduct Insulindelaan, ligt bij de T-kruising met de Meerkollaan gebouw De Fuut.

Per bus: aan de noordzijde van het NS-station bevindt zich het busstation. De vertrouwde lijn 55 is vervallen, waardoor er geen bus meer in de buurt van De Fuut komt. Een alternatief is lijn 5 naar ′t Hofke, vertrek 19.11 uur, uitstappen halte Rubensstraat en dan nog 800 meter lopen (terug vanaf Rubensstraat om 22.42 uur). Of lijn 6 naar Nuenen-Oost, vertrek 19.10 uur, uitstappen halte Busremise en dan nog 900 meter lopen (terug vanaf TNO, overzijde busremise om 22.48 uur). Een looproutebeschrijving is te ingewikkeld, dus print een plattegrond vanaf internet.

Overige bezoekers: er is ruimte voor de fiets en de auto op eigen terrein van De Fuut.

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/oostbrabant)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Oost Brabant