Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Oost Brabant

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Links

Vereniging
Activiteiten

Agenda

Programma

vrijdag 17 maart 2017

Spoorwegen in Denemarken 1990-2015

Mar de Klerk

De Deense spoorwegen waren in de jaren ′90 vooral bekend en geliefd bij liefhebbers van dieseltractie. Op vrijwel alle hoofdlijnen reed een grote variatie aan materieel, waaronder de beroemde Lyntog (“flitstrein”) op intercityverbindingen en de Nohabs of “Bolle Neuzen” voor reizigers- en goederentreinen. Door modernisering van het rollend materieel bij de nationale DSB zijn beide inmiddels van het toneel verdwenen, maar een aantal Nohabs is bij particuliere spoorwegbedrijven een tweede leven begonnen. Ook de spoorveren tussen de verschillende eilanden en naar de buurlanden waren karakteristiek voor Denemarken. Door de komst van bruggen en tunnels is momenteel alleen de internationale verbinding Puttgarden (D) – Roedbyhavn nog het enige klassieke spoorveer van het land.
Wat minder bekend zijn de museumbedrijven in Denemarken. Zij rijden met historische stoom- of dieseltractie tijdens de zomervakantie en op nationale feestdagen.
In dit programma maken we een tocht langs verschillende lijnen en bedrijven, waarbij ook de buurlanden Duitsland, Zweden en Noorwegen met een bezoek worden vereerd. Het beeld van de spoorwegen in Denemarken blijkt in 25 jaar duidelijk veranderd, maar het is mede daardoor nog steeds een boeiend vakantieland.

‘Bolle Neus’ DSB MY1133 te Lunderskov (foto: Sjoerd Bekhof)

vrijdag 21 april 2017

Jaaroverzicht 2016

Geert Wessels, Thijs de la Vieter, Rinse Kooiman

Op trein- en tramgebied is er ook in 2016 weer veel gebeurd. Vanavond krijgt u een uitgebreid overzicht, waaruit we hier een aantal onderwerpen noemen: verbouwd station Den Haag Centraal, koppelproeven Amersfoort, treinbotsing Dalfsen, HTM Avenio, RET metrostellen Hoekse Lijn, DB series 139 en 140 buiten dienst, Railpromo restauranttrein, laatste inzet en afscheid NS plan V, spoor in Engeland, 85 jaar NVBS bij stoomtrein Valkenburgse Meer en op VSM-lijn, elektrificatie Zwolle – Wierden, Poldertram Antwerpen, nieuwe station Breda, Utrecht opbraak Oosterspoor en aanleg Uithoflijn, Oliebollenrit Hondekop 766.

85 jaar NVBS. Line-up te Beekbergen, 8 oktober 2016 (foto: Rob Schot)

vrijdag 19 mei 2017

Nederlandse Spoorwegen jaren ′70 en ′80 Bert van der Kruk

Bert van der Kruk

Spoorslag ′70 betekende het begin van een grote veranderingsperiode bij NS. In het hele land, ook op grote stations, was nog beveiliging met armseinen aan te treffen, bediend vanuit vele seinhuizen. Treinstellen mat′46, ′54 en ′64 vormden de basis voor de reizigersdienst, aangevuld door getrokken treinen van blauwe en geel/grijze e-locs met rijtuigen plan E, K, N en W. Op de niet-geëlektrificeerde lijnen waren de rode diesel-enen, -tweeën en -drieën niet weg te denken, soms bijgestaan door getrokken treinen met DE-locs serie 2200 en 2400. Daarnaast waren in de goederendienst en voor het reisbureauvervoer de elektrische veteranen serie 1000 aan hun weliswaar laatste maar toch nuttige kilometers bezig,
Om de steeds drukker wordende dienstregeling uit te kunnen voeren, moest de infrastructuur op veel plaatsen ingrijpend veranderen. Knelpunten als de Hembrug en Koningshavenbrug hadden hun langste tijd gehad en verschillende baanvakken werden viersporig uitgebouwd. Vooral in de Haagse regio leidde dit tot volledig nieuwe stations lay-outs. Maar ook het sluiten van de verliesgevende Miljoenenlijn en IJmuidenlijn was onderdeel van het nieuwe beleid.
Vanavond passeren tijdens een rondgang door het land fraaie beelden van het materieel en de beveiliging van toen. En soms op plaatsen waar je, zeker in die tijd, als hobbyist niet zo gauw kwam, zoals een kijkje in seinhuizen en werkplaatsen.

Mat’46 stoptrein naar Tilburg-West en loc 1219 met goederentrein, station Eindhoven 1981 (foto: Bert van der Kruk)NS 1502 met IC naar Venlo te Den Haag CS 1981 (foto: Bert van der Kruk)

vrijdag 9 juni 2017

La SNCF a toute vapeur, uit de collectie Colour Rail

Hans van Poll

let op: aanvang 19.30u

Medio jaren zestig was voor veel Britse stoomliefhebbers de lol in eigen land er zo′n beetje af. Veelal was de stoomloc naar minderwaardige diensten verbannen en zagen de machines er door het slechte onderhoud belabberd uit. Menige stoomfanaat richtte zijn blik naar het Continent en wat lag er meer voor de hand dan Het Kanaal over te steken, waar in Calais of Boulogne de stoomtreinen al stonden te wachten. In de Région Nord zette de SNCF nog stoomlocs serie 231 E en G of K in de hoogwaardige sneltreindienst in. Ook in andere delen van Frankrijk stoomde het nog. Het vlaggenschip de indrukwekkende 241 P was nog vanuit Le Mans en Nevers actief alsmede op de verbinding Parijs – Basel. De Région Ouest kende nog veel stoom richting Normandië en Bretagne. In het oosten reed de fraaie 141 P in allerlei diensten en oudjes serie 130 B in de stoptrein- en buurtgoederendienst. Tussen al die echte Franse stomers zag je overal de 141 R van Amerikaanse komaf. Geen trein, of deze veelzijdige loc heeft hem wel gereden. In Nice trof je deze serie zelfs voor de ′crack train′ bij uitstek, de Rapide 1 en Mistral 2 naar Marseille.

SNCF 241 P 22 tijdens het locwisselen in Vierzon, april 1968 (foto: Colour Rail)

Contact

E-mail

OostBrabant@nvbs.com

Voorzitter

J. Tinselboer,
Zuid Willemsvaart 480,
5211 NW 's-Hertogenbosch.
Tel: 073-6138110

Secretaris

Bert van Diepen,
Aletta Jacobsplein 39,
5612 RD Eindhoven.
Tel: 040-2453934

Penningmeester

Vacature

Bijeenkomsten

De afdeling Oost-Brabant telt circa 200 leden, wonend in Noord-Brabant ten oosten van Tilburg en in het noorden van Limburg. Eens per maand, behalve in juli en augustus, wordt op vrijdagavond een bijeenkomst georganiseerd. Tweemaal per jaar wordt een nieuw programma opgesteld. De aanvangstijd is, tenzij anders aangegeven, 20.00 uur. Te laat binnenkomen is storend, probeert u daarom op tijd aanwezig te zijn.

De bijeenkomsten zijn toegankelijk voor alle NVBS-leden. Introductie van niet-leden wordt in beginsel toegestaan. De toegangsprijs bedraagt voor leden en introducé(e)s € 2,00 per persoon, als bijdrage in de kosten van zaalhuur en sprekers.

Bereikbaarheid

De NS/SOVVE Ontspanningsruimte De Fuut aan de Fuutlaan 2-02 te Eindhoven, op ca. 1200 meter ten oosten van het station aan het einde van de Fuutlaan nabij de verdiept gelegen Insulindelaan (onderdeel van de RING).

Te voet: vanaf station Eindhoven, uitgang Centrumzijde, in ca. 20 minuten. Ga naar links en volg het spoor in oostelijke richting over Stationsplein, Stationsweg en Fuutlaan. Bijna aan het (andere) einde van de Fuutlaan, kort voor het viaduct Insulindelaan, ligt bij de T-kruising met de Meerkollaan gebouw De Fuut.

Per bus: aan de noordzijde van het NS-station bevindt zich het busstation. De vertrouwde lijn 55 is vervallen, waardoor er geen bus meer in de buurt van De Fuut komt. Een alternatief is lijn 5 naar ′t Hofke, vertrek 19.11 uur, uitstappen halte Rubensstraat en dan nog 800 meter lopen (terug vanaf Rubensstraat om 22.42 uur). Of lijn 6 naar Nuenen-Oost, vertrek 19.10 uur, uitstappen halte Busremise en dan nog 900 meter lopen (terug vanaf TNO, overzijde busremise om 22.48 uur). Een looproutebeschrijving is te ingewikkeld, dus print een plattegrond vanaf internet.

Overige bezoekers: er is ruimte voor de fiets en de auto op eigen terrein van De Fuut.

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/oostbrabant)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Oost Brabant