Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Noord

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Links

Vereniging
Activiteiten

Algemeen

Het programma van 2017 kunt u hier downloaden als PDF.

Mededeling:

Over de extra bijeenkomst in Emmen, te houden bij de Modelspoor-groep ZO Drenthe, worden jullie tijdig geïnformeerd via de e-mail, op facebook en via het blad Op de Rails

Agenda

Programma

zaterdag 20 mei 2017

13:30 uur Meppel, Kriskras per spoor door Oostenrijk

Maarten van der Velden

Vanmiddag bezoeken we Oostenrijk met presentator Maarten van der Velden en zien we ruim 30 jaar spoorweggeschiedenis aan ons voor-bij rijden. Naast de ÖBB wordt er ook aandacht besteed aan andere bedrijven zoals onder andere de Montafonerbahn, de Stubaitalbahn, Stern & Hafferl, de Steiermärkische Landes Eisenbahn en de “nieuwe” bedrijven WestBahn, LTE, CargoServ en andere open ac-cess operators. We zien dan ook de meeste materieeltypes die in de periode tussen 1980 en 2015 bij de ÖBB dienst hebben gedaan. Na-tuurlijk wordt ook het smal-spoor daarbij niet vergeten. We komen in vrijwel alle uithoeken van het land en soms ver daar buiten, want materieel van de ÖBB rijdt soms door tot diep in de buurlanden.

Illustratie

zaterdag 17 juni 2017

13:30 uur Buitenpost, Sporen midden door de D.D.R. in de 70-er jaren

Henk van Joolen

Na de wat ingekorte lezing over de spoorwegen in het noordelijke deel van de D.D.R. in 2015 en die over het spoor in Thüringen en Sachsen in het afgelopen jaar zal Henk van Joolen nu zijn lezingen-trilogie over de spoorwegen in de Deutsche Demokratische Republik in de jaren 1973 tot en met 1976 afronden. Dit keer gaan we aan de hand van zijn foto′s op reis door het midden, van Magde-burg door de Harz richting Leipzig.
Met een omweg via Gera rei-zen we verder naar het oosten, bezoeken hier nog een enkele smalspoorbaan en gaan dan via Riesa door de Lausitz uit-eindelijk naar de “Dreiländereck” bij Zittau.

Illustatie

zaterdag 16 september 2017

13:30 uur Meppel. Australië Melbourne en Adelaide

Hans Krijnen

In het tweede deel van de Australiëreis van Hans Krijnen komen we in Melbourne en Adelaide. In Melbourne waren vijf trams uit Mulhou-se op bezoek, daar “Bubblebees” (hommels) genoemd. Ze zouden teruggaan maar zijn toch gebleven.
Ook is hier het meest zuidelijke stukje tramspoor in normale dienst. We brengen ook een bezoek aan de trammusea van Melbourne en Ballarat. Het voorstadsnet kent een nieuwe exploitant en dus ook nieuwe kleuren op de treinen.
In Adelaide zijn nieuwe trams gekomen en de enige tramlijn is ver-lengd. En er zijn ook nieuwe bussen voor de spoorbusbaan. Maar deze “dansen” over de baan. Adelaide heeft een breedspoor voor-stadsnet met dieseltreinstellen. Ondertussen is één lijn geëlektrifi-ceerd. Het is ook de enige stad waar de drie grote langeafstandstrei-nen bij elkaar komen: The Indian Pacific, The Ghan en The Overland. Regionaal treinverkeer is er niet meer. In het spoorwegmuseum in Port Adelaide is materieel met drie spoorwijdtes te zien.
donderdag 19 oktober 2017

20:00 uur Coevorden, China, het “Rijk van het Midden”

Cor de Vos

Al eeuwenlang een vaak onbekend en mystiek land. Het derde grootste land van de wereld met duizenden en duizenden kilo-meters spoorlijn. Tot het jaar 2000 reden op de staatssporen nog verschillende typen stoomlocomotieven, na 2000 waren, en zijn, ze nog te vinden op mijn- en regionale spoorlijnen. Waarbij “regionaal” een wat grotere schaal betekent dan wat wij in Europa gewend zijn. In 2012 reisde de spreker van de vanavond nog met de tweedagelijkse stoptrein over de JiTong-lijn, van Jilin naar Tongliao, een rit van 25 uur ! In het land is in de laatste twee decennia heel erg veel veranderd. U ziet van-avond een “diagrafisch” uittreksel van acht bezoeken aan Chi-na tussen 1994 en 2012, in verschillende jaargetijden, waarvan de meeste vrijwel volledig in teken van stoom en spoor ston-den.
zaterdag 21 oktober 2017

13:30 uur Buitenpost, Meebreng middag

U zelf

Deze middag mag een ieder weer foto’s meenemen. Graag even vooraf melden dat je wat meeneemt, dan kan onze secre-taris een middag indeling maken.
zaterdag 18 november 2017

13:30 uur Meppel, De Betuweroute 10 jaar later

Huig van de Marel

In 2005 waren de sporen klaar en de bovenleiding rond Zeve-naar gereed. Nadat de Betuweroute in gebruik genomen was kwam al snel de wens om de bovenleiding spanning rond Ze-venaar aan te passen. Er zijn daarvoor meerdere korte buiten-dienst stellingen geweest. Aan de hand van foto’s gaan we zien wat er allemaal moest gebeuren om deze wijzigingen in spanning en beveiliging aan te brengen rond Duiven, Zevenaar en Emmerich.
We gaan vanmiddag verder de bouw van het laatste deel zien tussen Angeren en de grens en de daaropvolgende test ritten., maar ook hoe het er 10 jaar later uit ziet.

Illustratie

zaterdag 16 december 2017

13:30 uur Buitenpost, Het spoor tussen Leeuwarden en Heerenveen

Hans Elzinga

Een fotoreis met verhalen van een bijna jubilerend spoortraject. Toen in 1868 de eerste Akkrumers op de trein konden stappen, was dat niet echt vooruitstrevend te noemen, de allereerste trein in Nederland kreeg immers 30 jaar eerder al het vertreksignaal. Toch waren we nu wel eens de Groningers voor, want die konden pas in 1870 naar het westen reizen. Zo snel als in de anderhalve eeuw die volgde, het comfort, de frequentie en snelheid van het treinreizen verbeterde, nam de spoorweg-romantiek af. Kom die romantiek maar opsnuiven tijdens deze middag.

Illustratie

Contact

E-mail

Noord@nvbs.com

Voorzitter

Pieter Bosch,
Flaaks Ikker 16,
9295 KV Westergeest.
Tel: 0511-227055

Secretaris / Beheerder diaprojecter

Nico Kunnekes,
′t Hofje 30,
7941 CX Meppel
Tel: 0522-251508

Penningmeester

Pieter Wemelsfelder,
Weidemaat 28,
7943 GS Meppel
Tel: 0522-257170

Algemeen lid

Henk van Joolen,
Tjalk 61,
9606 RG Kropswolde,
Email: henkvanjoolen@kpnmail.nl

Algemeen lid

Manuel Draijer,
Marten Koopalstrjitte 14,
9038 TH Ingelum,
Tel: 058-8445122

Social media

Volg ons ook op Facebook: NVBS Noord

Bijeenkomsten

De bijeenkomsten worden afwisselend gehouden te Buitenpost, Leeuwarden, Meppel en Emmen met aanvang 13.30 uur en te Coevorden met aanvang 20.00 uur. De toegangsprijs bedraagt € 2,50.

BUITENPOST: It Koartling, Schoolstraat 31

LEEUWARDEN: Café Wouters, Sophialaan 5, tel. nr. 058-2133668. Het café is tegenover het NS station.

MEPPEL: Trias Kerkelijk Centrum, Groenmarktstraat 4, 7941 KS.

EMMEN: Modelclub Emmen, Compagniestraat 10

COEVORDEN: Hotel Talens, Sallandsestraat 51 (vijf minuten lopen vanaf het station)

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart

Van het bestuur

Beste NVBS-er,

Het bestuur verwacht dat het programma voor 2016 wederom aan jullie verwachtingen zal voldoen, wij hebben in ieder geval ons best gedaan een zo afwisselend mogelijk programma te maken. De onderwerpen variëren van dicht bij huis tot ver over de grens buiten Europa.

Uiteraard staan wij altijd open voor suggesties, dus als je nog een leuk idee hebt voor een programma, ergens eens iets gezien hebt wat anderen ook zeker een keertje moeten zien, laat het dan weten aan het bestuur.

Als voorzitter nodig ik jullie graag uit om vrienden en kennissen, waarvan je weet dat zij ook in het spoor en de tram geïnteresseerd zijn, mee te nemen naar onze bijeenkomsten. Zij betalen net als iedereen € 2,20 als bijdrage in de kosten van de zaalhuur, maar zijn verder niets aan de afdeling verplicht.

Om iedereen op de hoogte te houden van nieuwtjes, wijzigingen in het programma, railuitstapjes van onze afdeling e.d., bestaat er een e-mail berichtgeving. Velen hebben zich daar al voor opgegeven, maar heb je dit nog niet gedaan meld je dan aan op noord@nvbs.com.

Ook kun je ons volgen op Facebook, met actuele nieuwtjes en aankondigingen van onze activiteiten, via www.facebook.com/NVBSNoord. Het bestuur van de afdeling Noord wenst iedereen een goed NVBS jaar toe.

Met vriendelijke groeten namens het bestuur,
Pieter Bosch, voorzitter.

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/noord)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Noord