Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Kennemerland

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Links

Vereniging
Activiteiten

Agenda

Programma

woensdag 8 maart 2017

Uit het NVBS schatkamer-archief in Amersfoort-Centraal

René Platjouw

Sinds mei 2014 is René beheerder in Amersfoort-Centraal van het NVBS-archief, collectie foto’s Tramwegen Nederland. Het doel van de NVBS collectie is een overzicht te kunnen geven van alles wat met spoor en tram in ons land te maken heeft (gehad). Uit die enorme collectie van oude en nieuwe foto’s, dia’s, tekeningen en noem maar op, heeft René een willekeurige selectie gemaakt van aparte zaken of zomaar gewoon van mooie foto’s, waarbij we niet alleen naar tram kijken, maar ook naar het spoor. Want als beheerder kijkt hij soms mee over de schouders van andere beheerders. Als voorbeeld ziet u een ESM-foto van de heer Waldorp, “verstopt” in een eenvoudig schrift met ingeplakte foto’s. De tweede foto toont een Engelse loc, de latere NS serie 1500. En weet wel, dat u als NVBS lid op afspraak in dit archief kunt neuzen. Kortom een bijzonder gevarieerde avond.

IllustratieIllustratie

woensdag 12 april 2017

De spoorwegen in Indonesië in 1980

Bert van der Kruk

Door de koloniale bewindsperiode is de geschiedenis van de Indonesische Spoorwegen onlosmakelijk verbonden met Nederland. Daarvan is anno 1980 nog veel terug te vinden tijdens een reis die ons voert van West naar Oost Java. Hoewel het einde van de stoomtraktie ook hier met rasse schreden naderde, werden toch nog 12 verschillende series onder stoom aangetroffen, daarbij zelfs lokomotieven van 100 jaar oud. Hoogtepunten waren dan ook het depot Madiun van waaruit deze veteranen nog werden ingezet op de zijlijn naar Ponorogo en Cibatu met de o.a. door Werkspoor gebouwde malletlokomotieven van de serie CC 50. Ook waren nog heel wat, reeds uitgediende, exemplaren van andere series in de depots te bewonderen waaronder nog een paar vierkante stoomtramlokjes. Het bezoek aan enkele suikerfabrieken maakte de oogst aan stoomlokomotieven nog groter. Bij deze smalspoorbedrijfjes werd een grote variatie aan lokjes gezien, van 2-assers en Mallets tot 5-assige Luttermöllerloks. Het culturele aspekt zal zeker niet onvermeld blijven, want een bezoek aan o.a. de Borobudur mag natuurlijk niet ontbreken. Na deze belevenissen op Java wordt midden Sumatra bezocht waar de tandradlijnen rondom Padang Pandjang in een prachtige tropische flora een kleine indruk geven van het eens zo omvangrijke kolenvervoer in deze regio. Gelukkig konden nog enkele tandradlokken in aktieve dienst worden vastgelegd. Niet alleen de uit 1967 daterende lokomotieven van Japanse makelij, maar zelfs nog enkele exemplaren die in 1921 door Esslingen gebouwd waren en voor een waardige afsluiting van deze reis zorgden.

Foto: Mallet CC 50 19 PurwakartaFoto: Suikerfabriek PurwodadiFoto: Tandradlok Sumatra

woensdag 10 mei 2017

“ Quer durchs Land ” Een denkbeeldige reis van A tot Z door Duitsland

Sjoerd Bekhof

Het beeld van de spoorwegen in Duitsland is de afgelopen decennia flink veranderd. Stoom verdween in de jaren ′70 en net als Frankrijk bouwde de DB een net met hogesnelheidstreinen. Na de Wende smolten de Deutsche Bundesbahn en Deutsche Reichsbahn samen tot Deutsche Bahn AG. Liberalisering leidde tot de komst van tal van private vervoerders en de DB introduceerde op grote schaal dubbeldekstreinen. De wisseling van ver-voerders is voor de gemiddelde liefhebber nog nauwelijks te volgen. We maken een denkbeeldige reis waarin enkele foto’s een terugblik op de jaren ’60 geven en foto’s van zo’n vijftig jaar later die het verschil illustreren. Het aandeel stoom geef ik weer met Plandampf, een poging om de oude tijden een paar dagen te laten herleven. De heropening van een ooit gesloten spoorlijn met een ‘Bahnhofsfest’, het terugvinden van een oude bekende etc. De vroeger ondoordringbare grens met de ‘socialistische’ buurlanden passeren we nu moeiteloos. De reis begint in Aachen (Aken) en eindigt in Zwickau. Aan de hand van de kaartfragmenten zult u de route volgen.

Het is 218 105 met een historische Rheingold bij Münchhausen onderweg naar Frankenberg. Een eenmalige gebeurtenis.Illustratie

Contact

E-mail

Kennemerland@nvbs.com

Voorzitter

Rene Mathot

Secretaris

Henk Booman

Penningmeester

vacant

Bestuurslid

Gerard van der Kolk

Bijeenkomsten

De bijeenkomsten vinden plaats op woensdag en beginnen om 20.00 uur.
Het adres is Station Velserbosch van "Hoogovens Stoom IJmuiden"
Toegangsprijs: € 3,--.

Voor degenen die met OV komen is er een afhaal/breng service van/naar Station Beverwijk. Degenen die hiervan gebruik van willen maken, dit melden aan kennemerland@nvbs.com

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/kennemerland)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Kennemerland