Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Hart van Brabant

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Links

Vereniging
Activiteiten

AlgemeenFoto Paul Sturm, Engelse diesellocomotief
Download het voorjaar 2016 hier als PDF

Agenda

Programma

dinsdag 30 mei 2017

De Deutsche Bundesbahn

Hans van Poll

De Deutsche Bundesbahn kon het ongeveer zestig jaar geleden in het westen van Duitsland in heel wat regio’s nog niet zonder stoomlocs stellen. Zo werd vanuit Hamburg het zware D-treinverkeer over de Rollbahn naar het zuiden via Bremen nog met olie gestookte locs serie 0110 uit depot Osnabrück afgehandeld. Ook de regio Hannover -Braunschweig-Helmstedt kende nog volop stoom, hier komen we o.a. de Baureihen 01 met nieuwe ketel en 03 tegen. In het proefstation te Minden zien we exoten van de series 183 en 45. Stoomlocs van allerlei soort treffen we ook in de regio Wuppertal-Keulen-Aken aan: de series 3810 (de beroemde Pruisische P8, waar liep die niet?), maar ook de al snel afgedankte machines series 0310 en 39. We zien in Kassel en Frankfurt de fraai vorm gegeven serie 10 in bedrijf en in het zuidwesten rijdt veelvuldig de serie 23, maar ook de laatste vertegenwoordigers van de Länderbahnen zijn hier te vinden. De landschappelijk fraaie Moezellijn van Koblenz naar Trier kent nog stoom tot in het begin van de jaren zeventig. In Beieren komen we nog een enkele S 3/6-loc serie 186 tegen en ook een paar Beierse lokaalspoorlocs, die het in en om Schweinfurt nog lang hebben uitgehouden. Bovendien sterft hier in 1973 in depot Hof de roemruchte 01 uit. Door het hele land lopen in de goederendienst de 44’ers voor het zware en de 50’ers voor het wat lichtere werk. En in Lübeck, Hamburg, Helmstedt en Bebra komt de Oost-Duitse Reichsbahn met stoom de Interzonenzüge halen en brengen. De spreker Hans van Poll zet het voor u allemaal op een rij en neemt u mee aan de hand van dia’s uit de Britse collectie Colour-Rail op een avondje Dampf pur.

Loc 03 072 van depot Köln Betriebsbahnhof met trein in station Köln-Deutz, september 1960.
Collectie: Colour Rail.

Contact

Voorzitter

Gerrit van Arendonk,
Tel: 06-16137542.

Penningmeester/plv voorzitter

Serge Hagoort ,
Friezenlaan 19,
5037 KL Tilburg.
Tel: 013-5434408.

Secretaris

Bijeenkomsten

De bijeenkomsten worden gehouden op de laatste dinsdagavond van de maand in wijkcentrum ′t Sant, Beneluxlaan 74 te Tilburg (West). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten is
€ 2,00.

Bereikbaarheid

Het wijkcentrum ligt op loopafstand van station Tilburg-universiteit en is te bereiken met bussen richting Westermarkt. Op de Westermarkt dient men uit te stappen.

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/hartvanbrabant)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Hart van Brabant