Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Drechtsteden

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Links

Vereniging
Activiteiten

AlgemeenDordrecht 7 april 2013
Foto: W. Reedijk
Download het programma ′16 - ′17 hier in PDF.

Agenda

Programma

dinsdag 21 maart 2017

Reisindrukken uit Oost-Europa

Paul Muré

Al voor de val van de Muur in 1989 hadden de landen in Oost-Europa een bijzondere aan-trekkingskracht op spoor- en tramliefhebbers. Immers, daar vond je nog stoom in de normale dienst, oude tweeassige trams en een infrastructuur met alle elementen, die bij ons in snel tempo verdwenen, zoals klassieke treinen, handbediende overwegen en smalspoor in de berm van de weg.
Toch durfde niet iedereen het aan om achter het IJzeren Gordijn te gaan kijken. Maar na 1989 werd dat anders en ging er velen een nieuwe wereld open. Presentator Paul Muré bezocht in 1979 voor het eerst de DDR en in 1981 Hongarije en dat leverde al heel veel interessante dia’s op. Na 1989 volgden bezoeken aan alle andere lande van het voormalige Oostblok. We zien de laatste restjes stoom, gaan vaak jaren terug in de tijd, krijgen een beeld van het regu-liere treinverkeer, maken vele tramritten, maar genieten ik van prachtige steden en land-schappen.
En we stellen vast dat ook de wereld daar razendsnel verandert. In dit programma reizen we kriskras van de Baltische staten tot Bulgarije. Zo maken we kennis met een spoor- en tram-omgeving waar je – als je er eenmaal geweest bent – altijd weer naar terug wilt.

Krakow (Polen): tramstel met Konstal-motorwagens 850+923+924, lijn 76, vertrek eindpunt Salvator, 18 september 2012, foto Paul Muré

dinsdag 25 april 2017

Kris kras per spoor door Oostenrijk

Maarten van der Velden

Vanavond bezoeken we Oostenrijk met presentator Maarten van der Velden en zien we ruim 30 jaar spoorweg-geschiedenis aan ons voorbij rijden. Naast de ÖBB wordt er ook aandacht besteed aan andere bedrijven zoals de Montafonerbahn, de Stubaitalbahn, Stern & Hafferl, de Steiermärkische Landesbahnen, ‘nieuwe’ bedrijven als WestBahn, LTE, Cargo-Serv en andere vervoerders die toegang tot het net hebben.
We zien dan ook de meeste materieeltypes die in de periode tussen 1980 en 2014 bij de ÖBB dienst hebben gedaan. Natuurlijk wordt ook het smalspoor daarbij niet vergeten. We komen in vrijwel alle uithoeken van het land en soms ver daar buiten,
want materieel van de ÖBB rijdt soms door tot diep in de buurlanden.

Toen de ÖBB nog over de Erzbergbahn reed werden op winterse dagen heel wat skiërs vervoerd naar het hoogste punt van de lijn, Präbichl. Op 6 januari 1981 bracht Schienenbus 5081.565 de wintersporters naar de sneeuw. Foto: Maarten van der Velden

dinsdag 16 mei 2017

Trams in en om Brussel, in de Ardennen en in Noord-Frankrijk

Bert van Raaij.

Deze avond beginnen we met de MIVB, de Brusselse stadstram. Tot in de jaren 60 bezat Brussel een zeer omvangrijk tramnet, dat alle stadswijken bediende. Vanaf de jaren 70 werd het tramnet sterk ingekrompen, deels door het samen-voegen van tramlijnen en deels door het omzetten ervan in buslijnen. Ook ging een deel van het tram-net ondergronds: de pré-metrotunnels. Vanaf de jaren 80 werd deze “pré-metro” omgezet in een echte metro en verdwenen er een groot aantal tramtrajecten. Desondanks valt er ook nu nog veel te genieten op tramgebied.
Weliswaar is de bovengrondse tram grotendeels uit het stads-centrum verbannen, daarbuiten kunnen er nog steeds lange tramritten gemaakt worden.
Het uitgebreide net van buurttrams in de regio Brussel krijgt ook aandacht. De laatste trams verdwenen hier in 1978.
Daarna maken we nog even een uitstapje naar de Ardennen, waar we de dieseltjes van de TTA en in Han bekijken.
Als afsluiting van de avond gaan we het Franse deel van Henegouwen, waar we de tram in Valenciennes bezoeken. De foto′s komen het de Diacollectie NVBS of zijn van Bert van Raaij.

Illustratie

Contact

E-mail

Drechtsteden@nvbs.com

Voorzitter/Penningmeester

W. Reedijk,
Rudyard Kiplingerf 228,
3315 AJ Dordrecht,
Tel: 078-6300776

Plv. Voorzitter/Secretaris

J.R. Bos,
Bakemaerf 314,
3315 JH Dordrecht

Bijeenkomsten

De bijeenkomsten vinden plaats in een van de zalen van de Andreaskerk, J. van Heemskerckstraat 19 te Dordrecht op de derde dinsdag van iedere maand, tenzij anders aangegeven.
Er is geen avond in de zomermaanden juni, juli en augustus.
De zaal is geopend om 19.30 uur, aanvang van het programma om 20.00 uur. Het einde van de avonden is om ongeveer 22.30 uur.

De afgelopen jaren hebben we de bijdrage in de kosten op € 2,00 kunnen houden.
Door de gestegen kosten in die periode zijn we nu helaas genoodzaakt met de start van het nieuwe seizoen in september 2016 de bijdrage te verhogen naar € 2,50.
Wij vragen hiervoor uw begrip.

Indien mogelijk zullen de avonden in de regionale bladen en omroep aangekondigd worden.

Bereikbaarheid

Per Openbaar Vervoer: * Vanaf station Dordrecht CS bereikbaar met buslijn 4 (Arriva) richting Wielwijk. Bij de halte Admiraalsplein uitstappen.

Bereikbaar per auto - (voldoende parkeerruimte aanwezig):
*Snelweg vanuit richting Rotterdam (rechter tunnelbuis) (A16) Afslag Dordrecht Centrum. Bij het stoplicht linksaf (richting H Ziekenhuizen, wijk 4/7). Onder de snelweg door, rechtdoor de Laan der Verenigde Naties volgen en bij het Shell-station rechtsaf (H A.Schweitzer, Amstelwijck). U rijdt Wielwijk in. Dit is Karel Doormanweg. Na een flauwe bocht komt u op een t-splitsing. Hier gaat u links af. U ziet de kerk vervolgens aan uw linkerhand. U kunt in de nabijheid van de kerk parkeren.

*Snelweg vanuit richting Rotterdam (Linker tunnelbuis) + Snelweg vanuit richting Breda (A16)
Afslag Dordrecht Centrum. Bij het tweede stoplicht rechtsaf (richting H Ziekenhuizen, wijk 4/7). Dit is de Laan der Verenigde Naties. Bij het Shell-station rechtsaf (H A.Schweitzer, Amstelwijck). U rijdt Wielwijk in. Dit is de Karel Doormanweg. Na een flauwe bocht komt u op een t-splitsing. Hier gaat u links af. U ziet de kerk vervolgens aan uw linkerhand. U kunt in de nabijheid van de kerk parkeren.

*Snelweg vanuit richting Gorinchem (A15 via N3)
Afslag Dordrecht/Papendrecht (N3). Bij het stoplicht bovenaan linksaf, de snelweg over. Vervolgens rechtdoor richting Dordrecht, de boogbrug over en vervolgens steeds rechtdoor de Randweg volgen. Afslag H A.Schweitzer, Dordwijk (wijk 4) kiezen en onderaan bij het stoplicht rechtsaf. Onder de spoorweg door, een flink stuk doorrijden over de Laan der Verenigde Naties en bij het Shell-station linksaf. U rijdt Wielwijk in. Dit is de Karel Doormanweg. Na een flauwe bocht komt u op een t-splitsing. Hier gaat u links af. U ziet de kerk vervolgens aan uw linkerhand. U kunt in de nabijheid van de kerk parkeren.

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda gemakkelijk te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/drechtsteden)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Drechtsteden