Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Den Haag

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Links

Vereniging
Activiteiten

AlgemeenDownload de eerste helft van het programma voor 2017 hier als PDF.

Agenda

Programma

maandag 8 mei 2017

Over Smalspoortreinen en de Harz

Erik de Jongh

En: In deze presentatie wordt u namelijk niet alleen meegenomen naar de Harzer Schmalspurbahnen, maar ook mee de Harz in. Sinds De Jongh’s eerste bezoek aan de Harz in 1978, wat toen nog gedeeld was in het vrije westen en afgesloten oosten, oefent dit gebied een grote aantrekkingskracht op hem uit. Natuurlijk is dit alleen maar meer geworden na het opengaan van de grens tussen Oost en West in 1989. Eindelijk was het voor hem mogelijk om naar de andere kant te gaan en daar te fotograferen.
Voornamelijk vanuit standplaats Wernigerode bekijken we uitgebreid de HSB vanaf 1990, maar tevens het gebied met de prachtige natuur waar deze doorheen rijdt en bezoeken we ook plaatsen als Quedlinburg en Gernrode. Verder wordt er gesproken over de jonge geschiedenis m.b.t. de tweedeling van de Harz.
Een breed programma dus, met veel spoor, geen eindeloze details, niet volledig, maar wel met oog voor natuur, cultuur en geschiedenis.

Stoom in/en de Harz. Foto: Erik de Jongh

maandag 22 mei 2017

Hoe de Amsterdamse tram overleefde.

Karel Hoorn

Deel 3 (Tijdvenster van 1975 tot heden)
Tijdens de eerste vertoning bleek al snel dat dit programma een interactieve wending kreeg (d.w.z. vragen en of aanvullingen uit het publiek worden meteen beantwoord of toegelicht). We gaan dan ook interactief verder met de geschiedenis van de Amsterdamse Tram vanaf 1945 tot heden. Na de eerste twee delen is het derde deel afronding naar het heden. De drieassers verdwijnen voor nieuw materieel. Het tramnet wordt met subsidies uitgebreid en rijdt vervolgens jaren wat rustiger voort. De conducteur keert terug. Er komen lagevloertrams en de werkwagens verdwijnen. Nog tien jaar later wordt het materieelpark eenvormiger door de aanschaf van 155 combino′s. Bij deze trams zijn de kinderziektes zo ernstig dat alle wagens naar de "intensive care" van Siemens terug moeten. Geledes van het model 1956, Luchtwagens en Blokkendozen verdwijnen. Enkele rekken hun leven in PoznaÅ

363-20 Amsterdam - GVB 674 1,760 6 e.v.a. vast in de sneeuw, Leidseplein 14-2-1979. Foto: Karel Hoorn.

maandag 29 mei 2017

Trams in oostelijk Duitsland, verleden en heden

Bert van Raaij

In deze presentatie krijgen we beelden te zien van trams in de DDR in de jaren 80. De socialistische arbeidersstaat was verarmd en de trams waren vaak sterk verouderd. Toch werd er druk gebruik van gemaakt omdat een auto voor velen nog een onbereikbare luxe was. We gaan het land door en zien onder andere Lowa- en Gotha-trams en de wat modernere Tatra′s.
Na de hereniging van de twee Duitslanden in 1990 werd de infrastructuur gemoderniseerd zodat er één moderne maatschappij kon ontstaan naar West-Duits voorbeeld. Ook het trammaterieel werd verbouwd of nieuw aangeschaft. Hoewel de passagiersaantallen terugliepen zijn er maar weinig lijnen en bedrijven opgeheven. We gaan nogmaals het land door en kijken wat er na de Wende zoal veranderd of gebleven is.

Erfurt, tramstel type ′Gotha" op lijn 2 richting Nordbahnhof; Anger, 21 mei 1985. Foto: Bert van Raaij.

Contact

E-mail

DenHaag@nvbs.com

Voorzitter

Paul Muré (P.E.)
Balen van Andelplein 57
2273 LG Voorburg
T: 070-3864734
E: pe.mure@tiscali.nl

Secretaris

Hans Haije,
Juliana van Stolberglaan 182,
2595 CM Den Haag,
T: 070 - 3478983

Penningmeester

Erik Herbschleb

Bestuurslid

Kees Bal

Bijeenkomsten

In de maanden september t/m mei zijn er op de 2e, 4e en eventueel 5e maandag bijeenkomsten in de grote zaal van de Christus Triumfator­kerk, Juliana van Stolberglaan 154 te Den Haag.
De zaal is geopend vanaf 19.00 uur, het programma begint altijd om 19.45 uur en eindigt omstreeks 22.30 uur.
Te laat komen of te vroeg weggaan wordt door velen als storend ervaren. U wordt dus dringend verzocht tijdig aanwezig te zijn.
Roken in het gebouw is niet toegestaan en mobiele telefoons dienen tijdens de presentatie uitgeschakeld te zijn.
Ter dekking van de zaalhuur en overige kosten bedraagt de entreeprijs € 3,50.

Bereikbaarheid

Vanaf station Den Haag Centraal of station Laan van NOI:
HTMbuzz: buslijn 23, halte Juliana van Stolberglaan
HTMbuzz: buslijn 24, halte Laan van NOI
ConneXXion: buslijn 43, halte Laan van NOI
HTM: tramlijnen 2 en 6, halte Oostinje
RandstadRail: Station Laan van NOI, 8 min. lopen

De Christus Triumfatorkerk ligt tegenover de haltes van de HTM-lijnen 2, 6 en 23
Parkeren is in de omliggende straten gratis.


De tram stopt bij de afdeling Den Haag voor de deur!
Foto: Paul Muré

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart
De bijeenkomsten vinden hier plaats in de kerk op de hoek Laan van Nieuw Oost-Indië/Juliana van Stolberglaan

Van het bestuur

Het bestuur van de afdeling Den Haag vormt een enthousiast team. Wij blijven ons inzetten om aantrekkelijke programma’s te bieden. In het eerste halfjaar van 2015 bedroeg het bezoekersaantal gemiddeld 45 per avond. In het tweede halfjaar van 2016 was dit gestegen tot gemiddeld 55 per avond!

Intussen investeren we in nog mooiere presentaties. Het grote projectiescherm is inmiddels een heel seizoen in gebruik en voldoet uitstekend. Ook hebben we een nieuwe beamer aangeschaft, die een prachtig beeld geeft. Ook hebben we een apparaatje aangeschaft om de laptop op afstand te bedienen, een zgn. ‘presenter’.

Terugkijkend op 2016 was de speciale avond op 31 oktober in het kader van het 85-jarig bestaan van de NVBS een groot succes. Van de 20 uitgenodigde oud-bestuursleden gaven er 15 acte de présence en hebben er 10 een presentatie verzorgd. Het bezoekersaantal ligt nu op ruim 50 gemiddeld, voor ons als bestuur een teken dat we iets bieden dat u als bezoeker aantrekkelijk vindt! Naast een gevarieerd programma, met onderwerpen uit binnen- en buitenland, zowel spoor als tram, proberen wij er ook voor te zorgen dat u elkaar in een prettige sfeer kunt blijven ontmoeten en contact kunt onderhouden met andere belangstellenden.

Wij nodigen u ook nu weer van harte uit om onze bijeenkomsten te bezoeken! Natuurlijk mag u ook iemand meebrengen die een keer een bijeenkomst wil bijwonen.

En tot slot: als u zelf eens iets wilt presenteren of suggesties hebt, laat het gerust weten! Samen met u maken wij er iets moois van!

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/denhaag)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Den Haag