Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Den Haag

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Links

Vereniging
Activiteiten

AlgemeenDownload de eerste helft van het programma voor 2017 hier als PDF.

Agenda

Programma

maandag 27 februari 2017

Het Spoorwegmuseum, dat wil je beleven

Peter-Paul de Winter

Tijdens deze avond geeft Peter-Paul de Winter, hoofd Collecties van Het Spoorwegmuseum ons een kijkje achter de schermen. Het gunt ons zicht op de ontwikkelingen vanaf de oprichting van het museum tot het heden met een doorkijkje naar de toekomst. Welke keuzes en dilemma’s zijn onderwerp van gesprek? Is het een actief museum? Of juist een statisch pretpark? Wat is het beleid ten aanzien van collecties en verzamelen? Rijden of stilstaan met onze museale treinen? Wat kost dat en blijft dit wel mogelijk? Hoe wordt dit bedrijf gerund en niet geraakt door de overheid? Welke ontwikkelingen van buitenaf ’bedreigen’ dit museum? Hoe kan het museum zich aanpassen aan de huidige tijd? Wat ontbreekt er? Hoe ziet Het Spoorwegmuseum zijn omgeving, de collega-musea in binnen- en buitenland en hoe wil zij daarmee omgaan? Welke zijn de rol en invloed van vrijwilligers en externe experts, maar ook van de Vrienden van Het Spoorwegmuseum?
Kortom, er gaat een boekje over Het Spoorwegmuseum voor ons open dat misschien verrassende inzichten geeft in het hoe en waarom van dit museum.

Peter-Paul de Winter, hoofd Collecties van Het Spoorwegmuseum.
Foto: Het Spoorwegmuseum.

maandag 13 maart 2017

Smalspoor op de Duitse Wadden-eilanden

Peter Doove

Een presentatie over de spoorlijnen op de Duitse Waddeneilanden en in Ostfriesland. We reizen van de Eemshaven tot Wilhelmshaven en doen alle Waddeneilanden en plaatsen als Emdem, Aurich en Esens aan.
Er zijn dia’s uit 2001 te zien van de Kreisbahn Aurich en Spiekeroog, foto’s uit het Moormuseum in Wiesmoor en van het smalspoor op Minsener Oog.
Het tweede deel bestaat uit drie films uit 2013 die een impressie geven van het vervoer zoals dat op Borkum, Langeoog en Wangerooge plaatsvindt.

Smalspoor op de Duitse Waddeneilanden.
Foto: Peter Doove.

maandag 27 maart 2017

Jaaroverzicht 2016

Geert Wessels, Thijs de la Vieter en Rinse Kooiman

In dit jaaroverzicht probeert dit drietal presentatoren u een zo compleet mogelijk beeld te geven van alle veranderingen in het trein- en tram-vervoer in Nederland en daarbuiten. Dit doen zij d.m.v. een uitgebreide film- en digitale presentatie.

HTM-lijn 17 kreeg Aveno’s én een tijdelijk kopeindpunt op het Toernooiveld,
29 juli 2016. Foto: Paul Muré

maandag 10 april 2017

De bijvangst

Huib Binkhorst

Een elektrieke tramhobbyist laat zich er beslist niet van weerhouden regelmatig het fototoestel te richten op treinen. We gaan eens rondkijken in de jaren zeventig wat dat zoal heeft opgeleverd. Te beginnen bij het veertigjarig jubileum van de NVBS komen langs: de groene Plan T, de bruine diesellocs, blauwe en gele elektrische treinen, alsook de rode dieseltjes tijdens onder meer een Fries zeilkamp.
Heel Nederland Tienertoerend door en ook al snel meerijdend met collega-hobbyisten-met-auto is er veel via de lens bekeken. Noord-Holland werd daarbij vanuit Voorburg zeker niet overgeslagen, want de stoomtram was ook toen al regelmatig in beeld. Tramhobbyist wordt stoomtram-conducteur, en reist vaak in uniform via Amsterdam met de diesel naar Hoorn. De presentator neemt u mee op deze nostalgische tour door zijn foto-productiefste jaren en eindigt daarom al ruim vóór 1980.

TEE “Edelweiss” Amsterdam – Zürich nadert Den Haag.
Foto: Huib Binkhorst

maandag 24 april 2017

“Uit Aad de Wolf’s RTV-Filmarchief”

Railtheater Amsterdam

Het Railtheater Amsterdam presenteert een aantal gedigitaliseerde films uit de collectie van de - begin 2012 plotseling overleden - bekende cineast Aad de Wolf, waarin we kunnen genieten van spoor- en trambeelden uit Nederland, België en de beide Duitslanden, opgenomen in de periode 1955-1977.

Aad de Wolf was een redelijk ′vroege′ amateurfilmer, die al in de jaren ’50 bewegend beeld op het gevoelige materiaal vastlegde en daaraan ook al synchroon geluid wist toe te voegen, uniek voor die tijd! In de jaren ’60 startte hij vrijdagse filmvoorstellingen in zijn huiskamer, die in 1966 zouden uitmonden in het Railtheater Voorburg. Jarenlang was hij de stuwende kracht achter de voormalige Railtheaters in Voorburg en Rotterdam, maar hij presenteerde zijn programma’s ook elders door geheel Nederland.

Vanavond kunt u kijken naar unieke historische beelden van 61 tot 39 jaar geleden, met authentiek geluid en het markante commentaar van de maker in de volgende films:
Tram-Kaleidoscoop. NZH: Den Haag-Leiden, botsing Voorburg; HTM: buitenlijners 64 +118 op lijn 13, voormalige stoomaanhangers op lijn 8 (1955/62).
Op naar stoom. Stoomtractie Hengelo-Rheine-Osnabrück (1964).
Stoomkracht in drievoud. Treinverkeer in het Belgisch-Duitse grensgebied bij Moresnet en Aachen (1965).
Met de tram door België. Antwerpen, Londerzeel, Gent, Brussel, Mons, Oostende, Luik, Verviers en Charleroi (1965).
Mee met de RTM. De diesellijnen Rotterdam-Oostvoorne/Hellevoetsluis (1964/65).
Op de rails langs Rijn en Moezel. Spoorwegverkeer in het gebied tussen Keulen, Koblenz en Trier (1968/70).
Stoomlocatie Saalfeld. Indrukken bij station Saalfeld en van de lijnen in het Thüringerwald in de DDR (1977).
NZH-Kaleidoscoop. Stadsdienst Leiden, Amsterdam-Zandvoort en Leiden-Den Haag (1957/61).

Aad de Wolf in Voorburg

maandag 8 mei 2017

Over Smalspoortreinen en de Harz

Erik de Jongh

En: In deze presentatie wordt u namelijk niet alleen meegenomen naar de Harzer Schmalspurbahnen, maar ook mee de Harz in. Sinds De Jongh’s eerste bezoek aan de Harz in 1978, wat toen nog gedeeld was in het vrije westen en afgesloten oosten, oefent dit gebied een grote aantrekkingskracht op hem uit. Natuurlijk is dit alleen maar meer geworden na het opengaan van de grens tussen Oost en West in 1989. Eindelijk was het voor hem mogelijk om naar de andere kant te gaan en daar te fotograferen.
Voornamelijk vanuit standplaats Wernigerode bekijken we uitgebreid de HSB vanaf 1990, maar tevens het gebied met de prachtige natuur waar deze doorheen rijdt en bezoeken we ook plaatsen als Quedlinburg en Gernrode. Verder wordt er gesproken over de jonge geschiedenis m.b.t. de tweedeling van de Harz.
Een breed programma dus, met veel spoor, geen eindeloze details, niet volledig, maar wel met oog voor natuur, cultuur en geschiedenis.

Stoom in/en de Harz. Foto: Erik de Jongh

maandag 22 mei 2017

Met InterRail door Europa

Matthias van Aalst

Na zijn deelname aan de varia-avond van 6 juni verzorgt Matthias nu een volledig avondprogramma. Hij zal in de eerste helft van de avond aandacht schenken aan zijn InterRailreis in de zomer van 2016, waarbij de nodige steden per tram zijn verkend. O.a. Milaan, Boedapest en Wenen zullen aan bod komen, maar er volgt meer. De reis werd voor het grootste deel afgelegd per nachttrein; de meeste daarvan zijn inmiddels opgeheven, dus nu ook alweer historie. Na de pauze zal worden ingegaan op de tramexcursies die in de periode hierna hebben plaatsgevonden. Aangezien deze op het moment van schrijven nog niet allemaal bekend zijn, houden we het spannend; maar het wordt zeker de moeite waard!

Museumtram in Boedapest. Foto: Matthias van Aalst

maandag 29 mei 2017

Trams in oostelijk Duitsland, verleden en heden

Bert van Raaij

In deze presentatie krijgen we beelden te zien van trams in de DDR in de jaren 80. De socialistische arbeidersstaat was verarmd en de trams waren vaak sterk verouderd. Toch werd er druk gebruik van gemaakt omdat een auto voor velen nog een onbereikbare luxe was. We gaan het land door en zien onder andere Lowa- en Gotha-trams en de wat modernere Tatra′s.
Na de hereniging van de twee Duitslanden in 1990 werd de infrastructuur gemoderniseerd zodat er één moderne maatschappij kon ontstaan naar West-Duits voorbeeld. Ook het trammaterieel werd verbouwd of nieuw aangeschaft. Hoewel de passagiersaantallen terugliepen zijn er maar weinig lijnen en bedrijven opgeheven. We gaan nogmaals het land door en kijken wat er na de Wende zoal veranderd of gebleven is.

Erfurt, tramstel type ′Gotha" op lijn 2 richting Nordbahnhof; Anger, 21 mei 1985. Foto: Bert van Raaij.

Contact

E-mail

DenHaag@nvbs.com

Voorzitter

Paul Muré (P.E.)
Balen van Andelplein 57
2273 LG Voorburg
T: 070-3864734
E: pe.mure@tiscali.nl

Secretaris

Hans Haije,
Juliana van Stolberglaan 182,
2595 CM Den Haag,
T: 070 - 3478983

Penningmeester

Erik Herbschleb

Bestuurslid

Kees Bal

Bijeenkomsten

In de maanden september t/m mei zijn er op de 2e, 4e en eventueel 5e maandag bijeenkomsten in de grote zaal van de Christus Triumfator­kerk, Juliana van Stolberglaan 154 te Den Haag.
De zaal is geopend vanaf 19.00 uur, het programma begint altijd om 19.45 uur en eindigt omstreeks 22.30 uur.
Te laat komen of te vroeg weggaan wordt door velen als storend ervaren. U wordt dus dringend verzocht tijdig aanwezig te zijn.
Roken in het gebouw is niet toegestaan en mobiele telefoons dienen tijdens de presentatie uitgeschakeld te zijn.
Ter dekking van de zaalhuur en overige kosten bedraagt de entreeprijs € 3,50.

Bereikbaarheid

Vanaf station Den Haag Centraal of station Laan van NOI:
HTMbuzz: buslijn 23, halte Juliana van Stolberglaan
HTMbuzz: buslijn 24, halte Laan van NOI
ConneXXion: buslijn 43, halte Laan van NOI
HTM: tramlijnen 2 en 6, halte Oostinje
RandstadRail: Station Laan van NOI, 8 min. lopen

De Christus Triumfatorkerk ligt tegenover de haltes van de HTM-lijnen 2, 6 en 23
Parkeren is in de omliggende straten gratis.


De tram stopt bij de afdeling Den Haag voor de deur!
Foto: Paul Muré

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart
De bijeenkomsten vinden hier plaats in de kerk op de hoek Laan van Nieuw Oost-Indië/Juliana van Stolberglaan

Van het bestuur

Het bestuur van de afdeling Den Haag vormt een enthousiast team. Wij blijven ons inzetten om aantrekkelijke programma’s te bieden. In het eerste halfjaar van 2015 bedroeg het bezoekersaantal gemiddeld 45 per avond. In het tweede halfjaar van 2016 was dit gestegen tot gemiddeld 55 per avond!

Intussen investeren we in nog mooiere presentaties. Het grote projectiescherm is inmiddels een heel seizoen in gebruik en voldoet uitstekend. Ook hebben we een nieuwe beamer aangeschaft, die een prachtig beeld geeft. Ook hebben we een apparaatje aangeschaft om de laptop op afstand te bedienen, een zgn. ‘presenter’.

Terugkijkend op 2016 was de speciale avond op 31 oktober in het kader van het 85-jarig bestaan van de NVBS een groot succes. Van de 20 uitgenodigde oud-bestuursleden gaven er 15 acte de présence en hebben er 10 een presentatie verzorgd. Het bezoekersaantal ligt nu op ruim 50 gemiddeld, voor ons als bestuur een teken dat we iets bieden dat u als bezoeker aantrekkelijk vindt! Naast een gevarieerd programma, met onderwerpen uit binnen- en buitenland, zowel spoor als tram, proberen wij er ook voor te zorgen dat u elkaar in een prettige sfeer kunt blijven ontmoeten en contact kunt onderhouden met andere belangstellenden.

Wij nodigen u ook nu weer van harte uit om onze bijeenkomsten te bezoeken! Natuurlijk mag u ook iemand meebrengen die een keer een bijeenkomst wil bijwonen.

En tot slot: als u zelf eens iets wilt presenteren of suggesties hebt, laat het gerust weten! Samen met u maken wij er iets moois van!

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/denhaag)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Den Haag